NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα κοντινά στην Αθήνα νησιά για τις ανοιξιάτικες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου

Τα κοντινά στην Αθήνα νησιά για τις ανοιξιάτικες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου

Μονοπάτια χαραγμένα ανάμεσα στις ξερολιθιές και τους λόφους για πεζοπορία, φυσικές πηγές και ήσυχες παραλίες με μόνιμο φόντο την αστραφτερή θάλασσα. Αλλά και τοπικές γεύσεις, παραδοσιακές συνταγές και νησιωτικά γλυκά. Γραφικά στενά, τοπικοί καλλιτέχνες και καλαίσθητα σουβενίρ, ντοπιολαλιές και ρυθμοί νησιώτικοι, απολαυστικοί.

Καθώς το Πάσχα είναι προ των πυλών και το καλοκαίρι έπεται τα Σαββατοκύριακα μας συνδυάζονται με μικρές χρονικά, μα πλούσιες σε βίωμα αποδράσεις.

Ταξιδεύουμε σε τέσσερα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερα στους κατοίκους της πρωτεύουσας τη δυνατότητα να πάρουν το πρωινό πλοίο ή το φέρυ και να βρεθούν εύκολα και γρήγορα σε ένα νησί που δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνα που ξεμακραίνουν περισσότερο από την πόλη.

Οι κοντινές ανοιξιάτικες Κυκλάδες

Από την πολύ κοντινή Τζιά μέχρι την Σύρο, κατεβαίνουμε από το πλοίο, βηματίζουμε στον δικό μας ρυθμό, παίρνουμε ανάσες βαθιές, εισπνέουμε και αφουγκραζόμαστε την κουλτούρα των ανοιξιάτικων κυκλάδων.

Άλλωστε η Άνοιξη είναι μια ευκαιρία μοναδική να χαρούμε τα νησιά όπως τους αξίζει, χωρίς βαβούρα και κοσμοσυρροή, δίχως τις ενδείξεις του φαινομένου του υπερτουρισμού να μας απομακρύνουν από τις αγνές, αυθεντικές κυκλαδίτικες εμπειρίες.

Άνδρος

Μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας, βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Άνδρος. Ένα νησί που χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο, πανέμορφο τοπίο, γεμάτο με φυσικές πηγές, λόφους, ορεινά χωριά και ήρεμες αυτή την εποχή παραλίες.

Το δίκτυο των μονοπατιών της Άνδρου είναι καλά οργανωμένο και μάλιστα βραβευμένο, μετατρέποντας την εμπειρία σας στο νησί σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για άσκηση και πεζοπορία στην ιδανική για την περίσταση θερμοκρασία της εποχής.

Ενώ θα δείτε το Κόρθι, το Μπατσί, το Γαύριο καθώς και η αρχοντική Χώρα της Άνδρου των εφοπλιστών και των καπεταναίων με τα εντυπωσιακά κτίρια και τα νεοκλασικά σπίτια, με ματιά αλλιώτικη και με ηρεμία πρωτόγνωρη απολαμβάνοντας τα όσο ποτέ.

Σύρος

Η Σύρα, όπως συχνά την ονομάζουν ακόμα οι ντόπιοι, βρίσκει κανείς ένα μέρος διαφορετικό από κάθε άλλο κυκλαδονήσι. Η αρχιτεκτονική της αρχοντικής Ερμούπολης είναι αλλιώτικη θυμίζοντας περισσότερο κάποια κωμόπολη της Ιταλίας.

Το Δημαρχείο, τα νεοκλασικά κτήρια, τα Βαπόρια με την εκπληκτική θέα και ο Άγιος Νικόλαος είναι μόνο μερικά από τα μέρη που θα σας γεμίσουν με γεύσεις και όμορφες εικόνες για να απολαύσετε πραγματικά ένα Σαββατοκύριακο κοντά στην Αθήνα. Αν και το νησί δεν φημίζεται για τις παραλίες του μια βόλτα μέχρι τις Αγκαθωπές και η προβλήτα στην περιοχή Βαπόρια θα σας φέρουν πιο κοντά στην πρώτη σας βουτιά για φέτος.

Αλλά και πέρα από τη μορφολογία και τη ρυμοτομία, η Σύρος είναι ένα μέρος που ιστορικά, πολιτιστικά, ακόμα και επιχειρηματικά και ναυτιλιακά έχει καταφέρει να συνενώσει το ρεμπέτικο τραγούδι και την μορφή του συριανού Μάρκου Βαμβακάρη, με τα χαρακτηριστικά της πρώτης ελληνικής «ευρωπαϊκής» πόλης, τις οπερέτες, τα έργα διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου αλλά και τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά ατμόπλοια, τα ναυπηγεία και τους ταρσανάδες, τις βιομηχανίες, τις εμπορικές επιχειρήσεις και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το πορτοκαλί Enfield σε μια δεκαετία που η ιδέα αυτή ήταν παντελώς ανεξερεύνητη. Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να εξερευνήσετε κάθε πτυχή του νησιού.

Κύθνος

Η Κύθνος απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου και αποτελεί έναν ακόμα ιδανικό προορισμό για τις ανοιξιάτικες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Η Χώρα του νησιού, η Μεσαριά είναι στεφανωμένη σε έναν λόφο και σφύζει από στενοσόκακα, περιποιημένα μπλε-λευκά σπίτια, αλλά και καφέ, ταβέρνες εστιατόρια έτοιμα να σας κάνουν να ξεχάσετε το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είναι και τόσο μακριά. Η αρχαία όμως πρωτεύουσα του νησιού, το Βρυόκαστρο, έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Εκεί μπορείτε να δείτε τα ερείπια του ιερού της Δήμητρας, καθώς και πλήθος άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η βόλτα στο γραφικό λιμάνι του Μέριχα, το γραφικό χωριό Δρυοπίδα, το μεγάλο σπήλαιο Καταφύκι, με τις φυσικές και τεχνητές στοές αλλά και οι παραλίες Μαρτινάκια αλλά και η πέρα για πέρα εντυπωσιακή παραλία “διπλής όψης” Κολώνα θα σας προτρέψουν να χωρέσετε την έννοια των διακοπών μέσα σε δύο μέρες.

Τζιά

To πιο κοντινό στην Αθήνα μικρό Κυκλαδονήσι, η Κέα ή αλλιως Τζια, συνδυάζει τον αέρα του Αργοσαρωνικού με το πνεύμα των Κυκλάδων.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις αγαπημένες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου με τα γραφικά στενά της Ιουλίδας, το νεοκλασικό παλιό σχολικό κτίριο, το Δημαρχείο του νησιού και το περίφημο πέτρινο λιοντάρι της Κέας να ξεχωρίζουν στην καρδιά της.

Μαζί με τις δεκάδες νόστιμες, με πολλές έννοιες, επιλογές για φαγητό, καφέ και γλυκό αναμιγνύει νοερά τις εποχές, την άνοιξη και το καλοκαίρι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι παραλίες Γιαλισκάρι, Κούνδουρος και Καλησκιά ενδείκνυνται για βόλτα και χαλάρωση αλλά και για τα πρώτα μπάνια των πιο τολμηρών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr