NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Χρονιά ιστορικών κερδοφοριών το 2023 για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρονιά ιστορικών κερδοφοριών το 2023 για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο Χ.Α.

Στο 61% των εισηγμένων εταιριών που είχαν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής αποτελέσματα τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% αντίστοιχα. Τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο Χ.Α θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ που είναι ιστορικό υψηλό. Με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έφτασε στα 101 εκατ. Ευρώ, ο πολλαπλασιαστή κερδών (p/e) παραμένει εξαιρετικά ελκυστικός σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες που έχουν ξεπεράσει το 15 και το 16 εδώ και καιρό. Εάν υπάρξει σύγκλιση δεικτών , δηλαδή προσαρμογή των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών προς τις ευρωπαϊκές, τότε οι αναλυτές θεωρούν πιθανόν να δούμε μέσα στον Μάιο τις 1.500 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Η άνοδος των κερδοφοριών αποδίδεται σε διαφορετικούς λόγους για κάθε κλάδο

Οι τράπεζες έχουν διευρύνει τα οργανικά τους κέρδη λόγω της διεύρυνσης του επιτοκιακού περιθωρίου και των προμηθειών τους όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα αύξηση τα κέρδη επενδύσεων αφού ομαλοποιήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Οι βιομηχανικές έχουν αξιοποιήσει την εξωστρέφεια που δείχνουν οι leaders του κλάδου. Οι ενεργειακές κρατούν στα χέρια τους το συγκριτικό πλεονέκτημα από τις υψηλές τιμές ενέργειας που παραμένουν στην Ελλάδα. Οι υποδομές βιώνουν ίσως την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους αφού έχουν επικαιροποιήσει και αναπτύξει τις κερδοφόρες δράσεις τους. Το real estate καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ακινήτων. Πολύ καλά πάνε τουρισμός και μεταφορές λόγω ανόδου του τουριστικού ενδιαφέροντος και της επισκεψιμότητας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Κοινός παρονομαστής σε όλους τους κλάδους είναι οι επιδοτήσεις και οι χρηματοδοτήσεις μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Γενικότερα, ο μεσοσταθμισμένος ρυθμός ανάπτυξης CAGR αυξάνεται με διψήφιους ρυθμούς τα δύο τελευταία χρόνια αλλά το πρόβλημα είναι τι θα γίνει εάν υποχωρήσουν οι μοχλεύσεις που δημιουργούν οι επιχορηγήσεις και οι επιδοτήσεις σε διάφορους κλάδους. Για παράδειγμα , η μείωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας έφερε χιλιάδες απλήρωτους λογαριασμούς στο προσκήνιο. Επίσης δεν μπορούμε να πούμε πως θα εξελιχθεί η εξωστρέφεια των βιομηχανικών εταιρειών εάν οι ξένοι πελάτες πέσουν σε φάση στασιμοπληθωρισμού στις οικονομίες τους. Επίσης ο τουρισμός κινείται πολύ καλά και το 2024 αλλά τι γίνεται με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ;

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το 40% του ελληνικού ΑΕΠ. Τι γίνεται με το 60%;

Η αύξηση των εταιρικών κερδών στις εισηγμένες μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ελληνικό ΑΕΠ αφού αποτελούν (σε όρους κεφαλαιοποίησης) το 40% του ΑΕΠ. Ωστόσο υπάρχει το 60% που αποτελείται και από μικρομεσαίους επιχειρηματικούς οργανισμούς οι οποίοι κινούνται με αρνητικούς ρυθμούς τα δύο τελευταία χρόνια. Επίσης στις κατηγορίες αυτές έχουμε αύξηση των ‘λουκέτων’ επειδή συνήθως έχουν την μικρότερη πρόσβαση σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα. Έτσι , η κυβέρνηση προωθεί (τέθηκε σε διαβούλευση) το φορολογικό νομοσχέδιο με κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις, τονίζοντας ότι πλέον η μεγέθυνση αυτή είναι μονόδρομος. Κάτι που ίσως η ελληνική οικονομική και επιχειρηματική κοινωνία δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr