NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Oinofilia: Μια σύγχρονη κάβα με αγάπη για τη βιωσιμότητα, την τέχνη και το κρασί σε ασκούς

Oinofilia: Μια σύγχρονη κάβα με αγάπη για τη βιωσιμότητα, την τέχνη και το κρασί σε ασκούς

Είναι εκείνες οι ημέρες του Πάσχα, οι εορταστικές. Η Κυριακή του Πάσχα που τόσο πολύ είναι συνδεδεμένη με τα μεγάλα τραπέζια που στήνονται έξω, που γεμίζουν με λογιών λογιών φαγητά και σαλάτες που συχνά η κάθε οικογένεια συνδράμει, μαγειρεύοντας τα σπίτι και φέρνοντας τα για μοίρασμα σε έναν “τόπο”κοινό.

Μια εικόνα που σαν άλλος πίνακας σε διαφορετικούς “μουσαμάδες” γεμίζει με τα καλούδια της παράδοσης. Με τα βαμμένα αβγά, τα τσουρέκια, τα τοπικά πασχαλινά γλυκά αλλά και με το κρασί.

oinofilia-1.jpg?mtime=20240502145537#asset:477405


Που ειδικά στη συνθήκη αυτή παρέμεινε για δεκαετίες συνυφασμένο με τους ασκούς με τα μικρά βρυσάκια, με ένα αλλιώτικο μοίρασμα που πλέον δεν έχει να ζηλέψει και σε πολλά, τα εμφιαλωμένα κρασιά.

Και μια μικρή μα διαφορετική κάβα στην οδό Πρόκλου στο Παγκράτι, μια ανάσα από την πολύβουη πλατεία Βαρνάβα μας δείχνει και μας εξηγεί το γιατί, καθώς η ιδιοκτήτρια της Ελένη Λέτσιου μας κερνά ένα ποτήρι κρασί και μας ξεναγεί στον κόσμο των κρασιών σε ασκό.

Όταν η αγάπη για το ελληνικό κρασί χωράει και σε κουτί

Κάτι ανάμεσα σε γκαλερί, με κρεμασμένα έργα τέχνης που μοιάζουν με χρωματιστά εργόχειρα, διαφορετική κάβα με μια πλούσια σε διαφορετικούς ασκούς συλλογή γεμισμένους με κρασιά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς αλλά και, πλέον, πεδίο για διαφορετικά workshops που αφορούν στην τέχνη και τη βιωσιμότητα, πάντα, σε άμεση συνάρτηση με τον κόσμο του κρασιού.

Το Oinofilia στο Παγκράτι είναι όλα τα παραπάνω θυμίζοντας με το δικό του μεγάλο ξύλινο κεντρικό τραπέζι και τις διαφορετικές καρέκλες ότι στην καθημερινότητα, μια αυθόρμητη συνάντηση ή μια μάζωξη αρκούν για να την μετατρέψουν σε γιορτή, καλή ώρα.

Το Oinofilia έχει καταφέρει να συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής, πάνω από 40 ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, γηγενείς, ξενόφερτες, βιολογικής καλλιέργειας από επώνυμους μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη.

Ελληνικό κρασί σε ασκό και βιωσιμότητα

Στο φιλόξενο τους wine & refill station ο σκοπός είναι να πάρουμε τον χρόνο μας, να δοκιμάσουμε δωρεάν διαφορετικές ποικιλίες κρασιού, να ανακαλύψουμε απολαυστικούς συνδυασμούς κρασιού-φαγητού αλλά και να θυμηθούμε πως συνδυάζεται η οινική παράδοση στην χώρα μας, αυτό το αναπόσπαστο στοιχείο της γαστρονομικής μας κουλτούρας, με την βιωσιμότητα ή με ό,τι θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σήμερα ως eco friendly πρακτική.

Η ποιότητα των κρασιών σε ασκό στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το Oinofilia έχει βαλθεί να το αποδείξει.

Η zero waste φιλοσοφία τους βασίζεται αφενός στην πλήρως ανακυκλούμενη συσκευασία των ασκών-bag in box και αφετέρου στο ότι μπορεί κάποιος να φέρει τη δική του γυάλινη φιάλη για να η γεμίσει με το αγαπημένο του κρασί ή απλά να αγοράσει από το Oinofilia για τον σκοπό αυτό μια γυάλινη φιάλη με ειδική επαναχρησιμοποιούμενη ετικέτα, την οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά.

Όπως μου επισήμανε η Ελένη η συσκευασία του ασκού για το κρασί μπορεί να μειώσει τα απορρίμματα κατά 85%. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι το περιεχόμενο ενός ασκού των 5 λίτρων ισοδυναμεί με 6 φιάλες και ότι το κρασί του ασκού μπορεί να παραμένει φρέσκο έως και 6 εβδομάδες αφού η συσκευασία αποτρέπει την είσοδο στο οξυγόνο, τον νούμερο 1 εχθρό του κρασιού.

Κρασί, φύση και τέχνη

Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές που με μικρές αφορμές στήνουν μικρές οινικές φιέστες με βάση το κρασί ή το τσίπουρο και wine tastings με βάση το ελληνικό κρασί και εδέσματα αλλά και την αρχή της γευστικής αλλά και ατμοσφαιρικής απλότητας.

Ενώ και η τέχνη είναι συνυφασμένη με τον χώρο αφού ανά μήνα, στους τοίχους του Oinofilia, τους οποίους καθόλου παραδόξως θα βρείτε διακοσμημενους με “δάκρυα” κόκκινου κρασιού, φιλοξενείται μια έκθεση με θεματικές από διαφορετικά πεδία της τέχνης όπως τα έργα τέχνης της Έλενας Ζίκου, φτιαγμένα στο χέρι από κάθετο αργαλειό, που βρίσκουμε στον χώρο αυτές τις μέρες.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δε, έγινε εργαστήριο στο χώρο για την βαφή υφασμάτων με την βοήθεια από τις τανίνες του κόκκινου κρασιού από την Ειρήνη Καμάρη που αναζητά και διερευνά κάθε δυνατό τρόπο για τη δημιουργία και τη βαφή υφασμάτων με όσο το δυνατόν πιο αβλαβή και συνυφασμένο με την φύση τρόπο.

Και κάπως έτσι, φεύγοντας ότι με χρόνους οργανικούς, φυσικότητα και απλότητα, με τρόπο δηλαδή βαθιά ελληνικό το ¨στην υγεία μας” χρωματίζεται με πολλές έννοιες και τρόπους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr