NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και... οι Έλληνες μαθητές στο European Money Quiz

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και... οι Έλληνες μαθητές στο European Money Quiz

Τι είναι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός; Ο ΟΟΣΑ τον έχει ορίσει ως «τον συνδυασμό συνειδητότητας, γνώσης, δεξιότητας, νοοτροπίας και συμπεριφοράς, απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων με στόχο την επίτευξη της ατομικής χρηματοοικονομικής ευημερίας» (Atkinson and Messy, 2012).

Με απλά λόγια, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αφορά τις καθημερινές πτυχές της σωστής διαχείρισης των χρημάτων μας που μας βοηθά να ελέγξουμε το οικονομικό μας άγχος.

Σε μια εποχή που οι μεγάλες αναταραχές σε πολλούς τομείς της κοινωνικής μας ζωής είναι η σύγχρονη πραγματικότητα, η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού είναι σημαντική ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών.

Είναι αλήθεια πως τις «οικονομικές αναταραχές» και τις δυσκολίες για τις οποίες αρκετές φορές χρειάζονταν γνώση οι Έλληνες τις βίωσαν στην πρόσφατη (πολυετή κρίση).

Είναι γεγονός επίσης πως η ελλιπής γνώση βασικών οικονομικών αρχών και η αδυναμία εφαρμογής τους στην καθημερινή ζωή είναι ένας παράγων που ενισχύει τις ανισότητες.

Αυτό υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, έρευνα του ΟΟΣΑ για τον «οικονομικό αλφαβητισμό», που παρουσιάστηκε φέτος στις αρχές του χρόνου.

Για την ιστορία, το φαινόμενο του «οικονομικού αναλφαβητισμού» δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αφού σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, μόλις το 34% των ενηλίκων από τουλάχιστον 39 χώρες διεθνώς κατέχει ένα καλό επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, με βαθμολογία άνω των 70 στις 100 μονάδες, ενώ το ποσοστό αυτό στη χώρα μας ανέρχεται στο 32%.

Αναλυτικά, οι Έλληνες βαθμολογούνται λίγο πάνω από 60/100 σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, βάσει τριών κριτηρίων: της γνώσης, της συμπεριφοράς και της στάσης απέναντι στα χρηματοοικονομικά.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ:

  • Μόλις το 62% των ενηλίκων απάντησε σωστά στην ερώτηση σχετικά με την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη
  • Μόλις το 21% των ενηλίκων συγκρίνει διαφορετικές προσφορές όταν επιλέγει χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Μόλις το 44% κατανοεί τι σημαίνει ανατοκισμός.

Έλληνες μαθητές στην πρώτη 10αδα διαγωνισμού

Μαθητές από 26 ευρωπαϊκές χώρες δοκίμασαν, για μία ακόμη φορά, τις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις σε διαγωνισμό που διοργάνωσε, για έβδομη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) σε συνεργασία με τις Εθνικές Ενώσεις Τραπεζών-μέλη της.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν, στις 19 Απριλίου 2024, στις Βρυξέλλες για την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού European Money Quiz (EMQ) της EBF και των Εθνικών Τραπεζικών Ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Περισσότεροι από 36.000 έφηβοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο (quiz) γνώσεων.

Συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) μαθητές από τις ακόλουθες 26 χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Στον τελικό, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι μαθητές από την Αυστρία, την Τσεχία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι Έλληνες μαθητές περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα, και απάντησαν σωστά στις 19 από τις 20 ερωτήσεις στο κουίζ χρηματοοικονομικών γνώσεων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, πέραν της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, παρακολούθησε και ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που περιελάμβανε επίσκεψη στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού, στο European Parliamentarium, στο Wikifin Lab, στο Euronext όπου και σήμαναν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου και, τέλος στο House of the European History.

euromoney.jpg?mtime=20240502180106#asset:477480


Το European Money Quiz είναι ο μεγαλύτερος ετήσιος διαγωνισμός χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη για μαθητές 13 έως 15 ετών, προσελκύοντας έως και ένα εκατομμύριο παιχνίδια Kahoot κάθε χρόνο.

Ξεκίνησε το 2017 και αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της EBF και των εθνικών τραπεζικών ενώσεων μελών της κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για το Χρήμα (European Money Week).

Οι ερωτήσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας των μαθητών αφορούσαν στη διαχείριση των οικονομικών με έμφαση στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, την αποταμίευση, τα ψηφιακά νομίσματα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την πρόληψη από διαδικτυακές απάτες. Όλες οι ερωτήσεις είχαν συνταχθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ/INFE για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό έφηβων και νέων.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr