NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

H πιο καλλιτεχνική πρακτική εστιατορικού μάρκετινγκ… 60 χρόνια πριν

H πιο καλλιτεχνική πρακτική εστιατορικού μάρκετινγκ… 60 χρόνια πριν

Σχέδια από τις παραδοσιακές ιταλικές συνταγές, τα διάφορα είδη από πάστα και άλλα τοπικά υλικά, το Mole για το Τορίνο, οι γλάροι για τη Γένοβα, οι αμπελώνες και τα ποτήρια κρασιού για την Τοσκάνη… Κάπως έτσι δεν θα έμοιαζαν τα “σχέδια” ενός εστιατορίου στην Ιταλία για να προσεγγίσει τους επισκέπτες και τους θαμώνες του, ακόμα και σήμερα;

Σκεφτείτε τώρα το 1964, να ξεκινά μια αλληλουχία εκατοντάδων αντίστοιχων σχεδίων ζωγραφισμένων στο χέρι πάνω σε χιλιάδες κεραμικά πιάτα. Και μια ένωση με το όνομα Unione Ristoranti del Buon Ricordo να εισάγει το πιο βασικό επιτραπέζιο σκεύος ως εργαλείο μάρκετινγκ για μια ομάδα τοπικών ιταλικών εστιατορίων.

Σκεφτείτε επίσης ότι την εποχή που κυκλοφόρησαν τα πιάτα στα τραπέζια των ιταλικών εστιατορίων, οι τοπικές ιταλικές συνταγές παρασκευάζονταν κατά βάση στο σπίτι καθώς σε μεγάλο βαθμό είχαν παραγκωνιστεί από τις κουζίνες των εστιατορίων σε όλη την Ιταλία για χάρη των πιάτων με γαλλική κυρίως επιρροή.

Σήμερα, βρίσκουμε ακόμα τα πιάτα στα εστιατόρια της ένωσης - διαπιστωμένα αφού πριν ένα μήνα βρήκα το παρακάτω γευματίζοντας στο εξαιρετικό τυπικό “τζενοβέζικο” Pre- Boggion στο ιστορικό κέντρο της Γένοβας- καθώς και σε ιταλικές υπαίθριες αγορές που πωλούν αντίκες, εμπορικές εκθέσεις design αντικειμένων όπως το Maison et Objet στο Παρίσι και σε πολυτελή καταστήματα όπως το ABC Carpet & Home στη Νέα Υόρκη.

buon-ricirdo-1.jpg?mtime=20240509120616#asset:477769


Τα σχέδια των πιάτων ήταν εμπνευσμένα εν μέρει από τις σπεσιαλιτέ των εστιατορίων βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές, ενώ το κάθε πιάτο είχε γραμμένο το όνομα του εστιατορίου και ένα, ζωγραφισμένο στο χέρι, σχετικό μοτίβο.

Άλλωστε και το “Buon Ricordo”, μεταφράζεται ως «καλή μνήμη» αλλά κι πιο ελεύθερα ως κάτι που θυμάσαι “καλά” και προήλθε από τον Dino Villani, έναν Ιταλό που ήταν στέλεχος σε διαφημιστική.

Εκείνος ήταν που πρότεινε την ένωση εστιατορίων ως τρόπο προώθησης και διατήρησης της τοπικής ιταλικής μαγειρικής στα εστιατόρια της χώρας.

Σήμερα υπάρχει η Associazione Collezionisti Piatti del Buon Ricordo, η οποία ιδρύθηκε στο Τορίνο στις 2 Μαρτίου 1977, από πέντε αξιόλογους συλλέκτες. Πλέον αριθμεί περίπου 400 μέλη στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική και έχει στόχο κυρίως τη συλλογή αντίστοιχων πιάτων αλλά και τις συχνές μαζώξεις συνοδεία καλού ιταλικού φαγητού σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μάλιστα σχεδιάζει μια έκθεση με πιάτα στο Fondazione Sant Elia στο Παλέρμο ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, το Terre, ένα ιταλικό εστιατόριο στο Μπρούκλιν, έγινε φέτος το πρώτο και μοναδικό μέλος της Ένωσης Buon Ricordo στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πιάτα του διαθέτουν σχέδιο εμπνευσμένο από τη σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, τις παπαρδέλες με αγριογούρουνο ragù, που μαγειρεύονται με οικογενειακή συνταγή που ο ιδιοκτήτης θυμάται από την εποχή που μεγάλωνε στην περιοχή Umbria της Ιταλίας και φτιάχνεται κυρίως με ιταλικές πρώτες ύλες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr