NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η περίεργη άρνηση μείωσης επιτοκίων της FED και η διαφαινόμενη μείωση από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

Η περίεργη άρνηση μείωσης επιτοκίων της FED και η διαφαινόμενη μείωση από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

Εντύπωση προκαλεί η εμμονή της FED να διατηρεί τα επιτόκια δολαρίου σε ιστορικά υψηλά πέριξ του 5,25% παρά το γεγονός ότι όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την αποκλιμάκωσή τους. Αντίθετα, η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν δείχνουν να επηρεάζονται ούτε από το δολάριο ούτε από τα επιτόκιά του. Το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ που βρίσκονται στον S&P 500 της Wall Street έχει ανακοινώσει αποτελέσματα που έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτές συνεισφέρουν σημαντικά όχι μόνο στο ΑΕΠ των ΗΠΑ αλλά και μέσω των θυγατρικών τους και στο ΑΕΠ άλλων κρατών όπου έχουν παρουσία.

Αποφυγή στασιμοπληθωρισμού

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ ήταν χαμηλός στο 1,6% κατά το α’ τρίμηνο 2024. Εάν θέλει η FED να δώσει μία μικρή ώθηση στην οικονομία και να αποφύγει τον στασιμοπληθωρισμό μπορεί να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% τουλάχιστον, όπως αναφέρουν οι αναλυτές και οι τράπεζες. Η FED από τους πρόδρομους δείκτες που έχει στην διάθεσή της από τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες, φαίνεται ότι φοβάται την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Όμως η Αμερική είναι συνηθισμένη σε υψηλούς πληθωρισμούς και σε χρέος ανά τις δεκαετίες. Άρα και ο λόγος αυτός καταρρίπτεται.

Πολιτικοί λόγοι

O τρίτος λόγος είναι ότι η FED δεν θέλει να μπλέξει ανάμεσα στις πολιτικές κόντρες των προεδρικών εκλογών. Οι μεν Δημοκρατικοί κατηγορούν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ότι καθυστερεί τις μειώσεις επιτοκίων και ευνοεί έμμεσα τους Ρεπουμπλικάνους και οι Ρεπουμπλικάνοι ότι καθυστερεί την μείωση των επιτοκίων κατόπιν ‘φοβικών συνδρόμων’ του Μπάιντεν και έτσι καταστρέφεται η αμερικανική οικονομία. Οι επενδυτικοί οίκοι αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα καθυστερεί την μείωση των επιτοκίων παρά το γεγονός ότι η οικονομία δεν φοβάται τον πληθωρισμό αλλά τον στασιμοπληθωρισμό και την ύφεση.

Πιο ευέλικτη η πολιτική της ΕΚΤ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΚΤ είναι προσανατολισμένη να μειώσει κατά 0,25% τα επιτόκια στο τέλος του α’ εξαμήνου. Αυτό έδωσε μία τρομερή ώθηση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από τις αρχές Μάϊου. Η ΕΚΤ δείχνει μία εξαιρετική ευελιξία στο θέμα αυτό καθώς βλέπει ότι η ‘αντιβίωση’ των επιτοκίων έχει περιορίσει την ‘ίωση’ πληθωρισμό αλλά δεν μπορεί περισσότερο. Οπότε φαίνεται ότι επιθυμεί να αυξήσει την -ήδη αναιμική- ανάπτυξη παρά να οδηγήσει τα κράτη μέλη στην ‘ξηρασία’ προκειμένου να υποχωρήσει ο μεσοσταθμικός πληθωρισμός στο 2%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr