NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

VCs: Χαμηλές «επενδυτικές πτήσεις», κλάδοι που αντιστέκονται και εξελίξεις από Ελλάδα

VCs: Χαμηλές «επενδυτικές πτήσεις», κλάδοι που αντιστέκονται και εξελίξεις από Ελλάδα

Το τοπίο παραμένει ρευστό και οι προκλήσεις μεγάλες για τις παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital. Σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να καταγράφονται κάποιες μεγάλες συμφωνίες η αγορά όμως κινείται σε χαμηλό πενταετίας.

Το σκηνικό παραμένει σύνθετο με διάφορες παραμέτρους: Οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον με προκλήσεις, ενώ διατηρείται η παρατεταμένη υποτονικότητα στις αποεπενδύσεις των εταιρειών VC και συνεχιζόμενης συγκράτησης στις επενδύσεις σε συναλλαγές μεταγενέστερου σταδίου.

Παρά τις δυσκολίες βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί (ανεξαρτήτως όμως των τρεχουσών συνθηκών) είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η άντληση χρηματοδότησης για επενδυτικά εγχειρήματα στο Cleantech και το οικοσύστημα της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των εφαρμογών της θα συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία καθώς μεταλλάσσουν με ταχύτητα ολόκληρούς επιχειρηματικούς τομείς, παραγωγικά μοντέλα και σιγά σιγά την καθημερινότητα μας.

Υψηλές φαίνεται πως θα είναι και οι προοπτικές σε τομείς και εταιρείες γύρω από την κυβερνοασφάλεια, καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση και το ενδιαφέρον για εταιρείες αποτελεσματική διαχείριση διαχειριστούν των κινδύνων που προκύπτει από το ΑΙ.

Μια «ακτινογραφία» της αγοράς

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της KPMG, oι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital (VC) κατέγραψαν ελαφρά μείωση από τα 83,8 δισ. δολ. μέσω 9458 συναλλαγών το δ΄ τρίμηνο του 2023 στα 75,9 δισ. δολ μέσω 7520 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2024

Οι επενδύσεις VC κατά το α’ τρίμηνο του 2024 υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το β΄ τρίμηνο του 2019, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών VC ήταν ο μικρότερος μετά το β’ τρίμηνο του 2016!

Όπως είθισται στις μέρες μας, σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας χρηματοδότησης VC συγκεντρώθηκε στην αμερικανική ήπειρο κατά το α’ τρίμηνο του 2024 με τις ΗΠΑ να προσελκύουν τη συντριπτική πλειονότητα αυτού του ποσού (36,6 δισ. δολ. μέσω 2882 συναλλαγών).

Άξιο αναφοράς - σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG - είναι πως Cleantech και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) προσέλκυσαν οκτώ από τις δέκα κορυφαίες συναλλαγές παγκοσμίως αυτό το τρίμηνο, δείχνοντας ανθεκτικότητα στο γενικότερο πτωτικό κλίμα.

Όπως εξηγεί η KPMG, αν και δεν θεωρείται πιθανό να δούμε κάποια σημαντική αύξηση στις επενδύσεις VC παγκοσμίως κατά το β΄ τρίμηνο του 2024 λόγω της συνεχιζόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας και της έλλειψης αποεπενδύσεων, τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν πιο επισταμένα στις αγορές IPO των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν κάποιες επιτυχημένες IPO για κατά την έναρξη του τριμήνου, θα μπορούσε να ασκηθεί σχετική πίεση στις εταιρείες VC να ανοίξουν λίγο περισσότερο τις στρόφιγγες της χρηματοδότησής τους.

Κινητικότητα σε Ελλάδα

Δυναμική εκκίνηση στην ελληνική αγορά πραγματοποιεί το fund Loggerhead Ventures, πραγματοποιώντας δυο σημαντικές επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλες start up εταιρείες. Το νέο «πράσινο» fund δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Accelerate TT της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και σκοπεύει να επενδύσει 10 εκατ. ευρώ συνολικά την επόμενη διετία.

Έμφαση στην Gen Z economy και ιδιαίτερα σε τομείς B2B στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα δώσει το νέο fund Apeiron Ventures. Διαθέτει από το ξεκίνημα 25 εκατ. ευρώ και στοχεύει να υποστηρίξει ουσιαστικά το οικοσύστημα των startup, χρηματοδοτώντας εγχειρήματα από πρώιμο έως αρχικό στάδιο (early/seed). Το fund θα επιδιώξει να επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο 20-25 προσεκτικά ελεγμένων startups τα επόμενα 4 χρόνια, με αρχικές επενδύσεις που θα κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατ. Το Apeiron Ventures, το οποίο ιδρύθηκε από τους Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου και Νίκο Αντωνίου, ξεκινά την αποστολή του με την υποστήριξη μιας κοινοπραξίας περισσότερων από 40 επενδυτών και την κομβική συμμετοχή της ΕΑΤΕ. Η επενδυτική βάση του fund αποτελείται από επιχειρηματίες που προέρχονται από ναυτιλία, τουρισμό και FMCG.

Μπορεί, όπως είναι λογικό, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να είδε επίσης μειωμένες χρηματοδοτήσεις το 2023, για το 2024 υπάρχουν προσδοκίες για συνέχιση των προσπαθειών (όπως οι παραπάνω) με την εισροή φρέσκων κεφαλαίων.

Ειδικότερα για φέτος υπολογίζονται στην «δύναμη πυρός» 24 Venture Capital και private equity funds, που μαζί με τις δεσμεύσεις από την ΕΑΤΕ και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια θα συγκεντρώσουν μια δεξαμενή κεφαλαίων περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Στην υπογραφή, τέλος, της σύμβασης δημιουργίας του EquiFund ΙΙ προχώρησαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), Γιάννης Τσακίρης, και η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), Marjut Falkstedt. Το νέο fund-of-funds, που αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου EquiFund, θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με στόχο να φέρει στην αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των μοχλευμένων ιδιωτικών πόρων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr