NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

“World of Volvo”: Το ολοκαίνουργιο μουσείο της Volvo έβγαλε ρίζες στο Γκέτεμποργκ

“World of Volvo”: Το ολοκαίνουργιο μουσείο της Volvo έβγαλε ρίζες στο Γκέτεμποργκ

Δεν πάνε λίγες ημέρες που το ολοκαίνουργιο μουσείο-κόσμημα της Volvo προστέθηκε στα τοπόσημα του Γκέτεμποργκ.

Η κραταιά, σουηδική εταιρεία με τον εκατόχρονο βιο, σε μια στροφή της ιστορίας του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, εντάχθηκε το 2010 στο ευρύτατο portfolio του κινεζικού ομίλου Geely που ιδρύθηκε μόλις το 1997. Ένας κλάδος που την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, χαρακτηρίζεται από το νέο μοίρασμα της τράπουλας που προκαλούν οι κινέζοι παίκτες και την επεκτατικότητα της απανταχού κινέζικης ιδιοκτησίας.

Η Volvo όμως φροντίζει σήμερα, με αυτό τον ήρεμα δυναμικό τρόπο, με ένα εντυπωσιακό και συνάμα ζωντανό μουσείο, να δυναμώσει τις ρίζες της, ακριβώς στο σημείο που όλα ξεκίνησαν.

Δημιουργεί ένα νέο μουσείο στην αρχική της έδρα για να παρουσιάσει με τρόπο συμβολικό μα και οργανικό, σε άμεση συσχέτιση με το τριγύρω φυσικό και γαλήνιο σουηδικό περιβάλλον την ιστορία, τα οχήματα καθώς και ένα κέντρο εμπειρίας, τον πυρήνα “του κόσμου” της Volvo.

“World of Volvo”

Aπό τις 14 Απριλίου, μετά από σχεδόν 30 χρόνια η συλλογή αγαπημένων οχημάτων της Volvo μεταφέρθηκε από το Μουσείο της στο Arendal, στο νέο της σπίτι, το “World of Volvo”, προσφέροντας μια εντελώς νέα εμπειρία, η οποία εκτείνεται από την διαδραστική και πολύπλευρη επαφή με την πολύχρονη ιστορία και τα επιτεύγματα της φίρμας έως την διορατική κλεφτή ματιά στο μέλλον της κινητικότητας και των μεταφορών.

Το νέο «κέντρο εμπειριών» όπως το περιγράφουν οι Σουηδοί, θέτει στο επίκεντρο του το ανθρώπινο σώμα αλλά και την ανθρώπινη διάνοια ενώνοντας τις αδιόρατες γραμμές μεταξύ των σημείων της σχεδιαστικής σκέψης, του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Εκτός από την κληρονομιά των οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων του πρώτου φορτηγού μαζικής παραγωγής στον κόσμο με κινητήρα turbo, ονόματι Titan και το σπορ αυτοκίνητο, κάτοχο Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες, P1800 S που αναγράφει στο οδόμετρό του περισσότερα από πέντε εκατομμύρια χιλιόμετρα, στην έκθεση του μουσείου παρουσιάζονται και άλλες πτυχές και αξίες της ιστορίας της Volvo.

Μερικές από τις καινοτομίες της Volvo στον τομέα της αυτοκίνησης και της ασφάλειάς, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στο Volvo Amazon και το Volvo PV 544, παρουσιάζονται με τρόπο σύγχρονο, με τη συνδρομή της τεχνολογίας και με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.

Εκτός από την μόνιμη του έκθεση, στο κτίριο των 22.000 m² του World of Volvo, θα φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και ομιλίες, συνέδρια και εκδηλώσεις καθώς και χώροι εστίασης βασισμένοι στο ευεργετικό σουηδικο “fika” και το φαγητό και ποτό με σκανδιναβική βάση.

Η αρχιτεκτονική

Το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen ανέλαβε το μεγαλεπήβολο project σκεπτόμενο αρχικά την κατασκευή μιας φαινομενικά αιωρούμενης οροφής καθώς τα όρια του κτηρίου θα χάνονται μέσα στο φυσικό τοπίο της τοποθεσίας του.

Το κτίριο του μουσείου, πολύ μακριά από την έννοια ενός οικοδομήματος που μοιάζει με κλειστό κουτί, πράγματι συναντά τη φύση θολώνοντας όρια και φραγμούς, όχι μόνο μέσα από τη χρήση φυσικών και βιώσιμων υλικών αλλά και μέσα από το οβάλ κτίσμα που δεν περιλαμβάνει ούτε μία ορθή γωνία ενώ περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από γυαλί, από το έδαφος ως την οροφή, σε ύψος 16 μέτρων.

Στην κορυφή της οροφής του κτιρίου μάλιστα, προστέθηκαν τόνοι από πέτρα και χώμα ώστε να ενσωματώνεται στον περιβάλλοντα χώρο επαυξάνοντας την βιοποικιλότητα του, ως ένα φιλόξενο σημείο όπου τα πτηνά της περιοχής μπορούν να ξαποσταίνουν.

Το κυρίαρχο υλικό του οικοδομήματος είναι σε συντριπτικό ποσοστό το ξύλο που τιμά την παράδοση αλλά και την αρχιτεκτονική των Σουηδών ενώ ιδιαίτερα ο ξύλινος σκελετός του, παραπέμπει σε ένα επιβλητικό δέντρο που ρίζωσε για τα καλά στο σημείο της γέννησης της Volvo.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr