NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Τιμές Ακινήτων: Διατηρείται το κλίμα αισιοδοξίας - οι δυσκολίες και οι απόψεις για τα εκτός σχεδίου

Τιμές Ακινήτων: Διατηρείται το κλίμα αισιοδοξίας - οι δυσκολίες και οι απόψεις για τα εκτός σχεδίου

Πολύ έντονη συνεχίζει να είναι η κινητικότητα και το ενδιαφέρον γύρω από την αγορά ακινήτων, παρά τις όποιες δυσκολίες, στρεβλώσεις ή αντιδράσεις - για παράδειγμα - για τον ΝΟΚ. Οι εκτιμήσεις διατηρούνται στο ίδιο ύφος: Είναι ανοδικές σήμερα τόσο από πωλητές όσο και από επαγγελματίες. Πάντα φυσικά υπάρχουν και επιφυλάξεις.

Σε ειδική ανάλυση έρευνας «του Βαρομέτρου της αγοράς ακινήτων» από τον κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη και τον Διευθυντή της μονάδας ερευνών του ΠΑΜΑΚ κ. Γιώργο Σιάκας, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι 2 στους πολίτες «μιλούν για φούσκα» στα ακίνητα (παράλογη ή ακατανόητη η άνοδος των τιμών τα προηγούμενα χρόνια), ωστόσο το 56% «βλέπει» περαιτέρω άνοδο.

Στον αντίποδα, σταθεροποίηση βλέπει το 27% και πτώση το 16%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 56% του συνόλου των ερωτωμένων περιμένει άνοδο (από 71,7% πριν 6 μήνες), το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 41%, όταν ερωτώνται οι πωλητές ακινήτων και στο 33,5%, όταν ερωτώνται οι επαγγελματίες της αγοράς.

Για τα νεόδμητα συμφωνούν...

Σύμφωνα με την έρευνα, αντίστοιχη είναι η εικόνα της εκτίμησης της κοινής γνώμης για το επόμενο εξάμηνο ως το τέλος του έτους. Ενώ το 65% της αγοράς περιμένει άνοδο, οι πωλητές (54,5%) και οι επαγγελματίες του κλάδου (53,5%) είναι εμφανώς πιο συγκρατημένοι.

Την ίδια ώρα για τα παλιά ακίνητα, ενώ άνοδο περιμένει το 55,5% της κοινωνίας, οι πωλητές (47%) και οι επαγγελματίες (46,5%) είναι επίσης λιγότερο αισιόδοξοι.

Η κατάσταση αυτή ανατρέπεται, όταν ερωτώνται για τα νεόδμητα ακίνητα, όπου η προοπτική ανόδου βρίσκει σύμφωνους πολύ περισσότερους πολίτες (75%).

Δύσκολη πρόσβαση στο δανεισμό και υψηλά επιτόκια

Παρά τη γενική εικόνα ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτου, οι επενδύσεις διευκολύνονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Το 69, 5% θεωρούν Δύσκολη/μάλλον δύσκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, το 81,5% θεωρεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλά ή μάλλον υψηλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Σήμερα οι Έλληνες έχουν λιγότερα χρήματα για αγορά - ενοικίαση ακινήτου

Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο που καταδεικνύει πως υπάρχει η σχετική κόπωση: σε σχέση με πριν έξι μήνες το 72,5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα ή μάλλον λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μικρή υποχώρηση της προσδοκίας ανόδου των ενοικίων το επόμενο διάστημα (από το 61,7% του συνόλου πριν 6 μήνες στο 57% σήμερα, με τους πωλητές ακινήτων που περιμένουν αυξήσεις να υποχωρούν στο 45% από το 54% του Νοεμβρίου 2023).

Μείωση των ενοικίων, της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ - τι ζητούν οι πολίτες

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοσημείωτο είναι πως οι πολίτες συνεχίζουν να ζητούν μείωση φορολογίας ενοικίων και ΕΝΦΙΑ ως το πρώτο κίνητρο (55,5%) για να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά ενοικίασης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πρώτη καταγραφή της άποψης της κοινωνίας για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης:

  • Το 60,5% του κόσμο έχει λίγη, αρκετή ή πολλή ενημέρωση επί του θέματος
  • Ακίνητο εκτός σχεδίου δηλώνουν ότι έχουν 23 στους 100 ερωτώμενους
  • Το 56% των πολιτών επιλέγουν να συνεχίσει να επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση όπως και σήμερα (16,5%) ή να συνεχίσει να επιτρέπεται με αυστηρότερους περιορισμούς (39,5%), την ώρα που το 36,5% επιλέγει την ολοσχερή κατάργησή της.



... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr