NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Το ΄Ιδρυμα Ωνάση άνοιξε τις πόρτες της οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Το ΄Ιδρυμα Ωνάση άνοιξε τις πόρτες της οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Ένα ατόφιο παράδειγμα χρωμάτων και αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε στην Αλεξάνδρεια τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Μια αλλοτινή πανσιόν με το όνομα Amir και με ένα μπαλκόνι να αγναντεύει τη ζωή και τα χρόνια που αγγίζουν την πόλη και την τριγύρω περιοχή, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Ελληνικό Νοσοκομείο και τους οίκους ανοχής.

Αλλά και το διαμέρισμα του 2ου ορόφου, το σπίτι όπου ο Κ. Π. Καβάφης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δημιούργησε δεκάδες από τα έργα που τον ανέδειξαν σε ποιητή ολόκληρου του κόσμου.

Cavafy-House-Alexandria-@Andreas-Simopoulos-for-Onassis-Stegi-8.jpg?mtime=20240515110908#asset:478773


Στο 10 της αλλοτινής Rue Lepsius και στο 4 της σημερινής C. P. Cavafy, προς τιμήν, στέκει από τις 11 Μαΐου και μετά από δύο έτη αποκατάστασης από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η Οικία του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, με τις πόρτες κάθε δωματίου ορθάνοιχτες στο κοινό.

Βεγγέρα στο σπίτι του καβαφικού έργου

Στο διαμέρισμα στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, το σαλόνι και το γραφείο στο οποίο έγραφε τα ποιήματά του ο Κ. Π. Καβάφης, μεταφράσεις του έργου του από όλο τον κόσμο, χάρτες και χρονολόγια που φωτίζουν τη σύνδεση του ποιητή με την πόλη της Αλεξάνδρειας, η αλληλογραφία του με συγγραφείς της εποχής, φωτογραφίες από την πρότερη ζωή του χώρου αλλά και το χαρακτηριστικό μπαλκόνι ανοιχτό στο παρελθόν και το παρόν της πόλης, μας καλούν σε μια βεγγέρα όπου μπορούμε να πλουτίσουμε (από) την σχέση μας το καβαφικό έργο, σε μια οικία πλέον ανοιχτή προς ποικίλες αναγνώσεις.

Υπό την αρχιτεκτονική μελέτη του Flux-office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη, το μέρος αποκαταστάθηκε και αναδιαμορφώθηκε, ώστε να αναδειχθεί η εικόνα της κατοικίας να συγκλίνει με εκείνη που είχε στα χρόνια που έζησε ο ποιητής.

Κάθε δωμάτιο της Οικίας Καβάφη έχει ονομασία και περιλαμβάνει κειμήλια, τεκμήρια και έργα του Αλεξανδρινού ποιητή, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης που ενώνουν με τον αντίκτυπο του έργου του στο σήμερα.

Στο δωμάτιο «Ο παγκόσμιος ποιητής», βρίσκουμε μεταφράσεις του έργου του από όλο τον κόσμο,από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα. Στο δωμάτιο «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι», χάρτες και χρονολόγια συνδέουν τον ποιητή με την πόλη της Αλεξάνδρειας.

Τα δωμάτια «Γενεαλογία και προσωπική ζωή», περιλαμβάνουν ημερολόγια, επιστολές, σημειώματα, αλλά και τεκμήρια ενώ «Το σαλόνι, μια αναδημιουργία», αναπαριστά το σαλόνι του όπως ήταν την εποχή που ζούσε στο σπίτι αυτό και υποδεχόταν φίλους και ανθρώπους του πνεύματος.

Cavafy-House-Alexandria-@Andreas-Simopoulos-for-Onassis-Stegi_DSC06030.jpg?mtime=20240515111719#asset:478778

Ενώ στο δωμάτιο «Ο Καβάφης σήμερα», βρίσκουμε έργα τέχνης αλλά και όλα τα βίντεο από τη σειρά “Visual Cavafy”, σε ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Archive of Desire” στη Νέα Υόρκη, την άνοιξη του 2023.

Στο δωμάτιο «Καβαφικοί Διάλογοι», διαβάζουμε την αλληλογραφία του Κ. Π. Καβάφη με συγγραφείς της εποχής και στο «αρχείο Καβάφη» και την «οικία Καβάφη» εκδόσεις ποιημάτων και σχετική βιβλιογραφία από τη συλλογή του αρχείου Καβάφη, αλλά και την ιστορία της ίδιας της οικίας στην πορεία του χρόνου.

Cavafy-House-Alexandria-@Andreas-Simopoulos-for-Onassis-Stegi_DSC06225.jpg?mtime=20240515112530#asset:478779


Τέλος το μπαλκόνι προτρέπει τους επισκέπτες να αισθανθούν ως φιλοξενούμενοι, να σταθούν στο σημείο όπου στεκόταν και ο ίδιος και να αντικρίσουν την θέα μέσα από το σημείο της δικής του οπτικής που μέσα από σελίδες ταξιδεύει στον κόσμο και στο σήμερα.

Διαβάζοντας και λίγα λόγια για το αρχείο του Κ.Π Καβάφη

Ο ίδιος ο Καβάφης φρόντιζε να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το αρχείο Καβάφη αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται χειρόγραφα ποιημάτων, αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς και το προσωπικό του αρχείο, με μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών.

Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Καβάφη στα τέλη του 2012 διασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και εξασφαλίζοντας την ανοικτότητα του, την ελεύθερη πρόσβαση κοινού και ερευνητών σε αυτό, καθώς την προβολή του οικουμενικού χαρακτήρα της ποίησης του Καβάφη.

Το Ίδρυμα Ωνάση προχώρησε στην ψηφιοποίηση, την ταξινόμηση και την πλήρη τεκμηρίωση του συνόλου των περιεχομένων του αρχείου Καβάφη στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ από τον Μάιο του 2019 η ψηφιακή συλλογή του αρχείου έχει δημοσιευθεί στη στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org.

Τον Νοέμβριο του 2023 το Ίδρυμα Ωνάση επένδυσε στη δημιουργία του Αρχείου Καβάφη, και την διαμόρφωση ενός χώρου στην Αθήνα αφιερωμένου στο αρχείο του, έναν πόλο έλξης διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς για ερευνητές και τους επισκέπτες.

Το Αρχείο Καβάφη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στη Φρυνίχου 16Β στην Πλάκα, φιλοξενεί το λογοτεχνικό και το προσωπικό αρχείο του ποιητή, 966 βιβλία από τη βιβλιοθήκη του, καθώς και μια συλλογή αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον Καβάφη.


ΟΙΚΙΑ ΚΑΒΑΦΗ

Οδός Κ. Π. Καβάφη 4, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος 2ος όροφος

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή,

10:00-17:00 Είσοδος ελεύθερη

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr