NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Με την μεγαλύτερη αισιοδοξία των τελευταίων ετών κινούνται οι επαγγελματίες του real estate, προβληματισμένοι οι πολίτες

Με την μεγαλύτερη αισιοδοξία των τελευταίων ετών κινούνται οι επαγγελματίες του real estate, προβληματισμένοι οι πολίτες

Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα προτείνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Δύο διαφορετικές οπτικές για τα ακίνητα βγαίνουν από δύο διαφορετικές έρευνες. Η πρώτη είναι η έρευνα της RED (της γνωστής εταιρείας Real Estate) ανάμεσα στους επαγγελματίες και παράγοντες της αγοράς ακινήτων και η άλλη είναι η έρευνα της Metron Analysis ανάμεσα στους πολίτες.

Oι παράγοντες της αγοράς ακινήτων που συμμετείχαν σε έρευνα - δημοσκόπηση της RED, κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για την εξέλιξη διαφόρων τμημάτων της αγοράς σε σχέση με το περασμένο έτος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων εκτιμούν αρνητικά ορισμένους κλάδους, με το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος να υποστηρίζει σταθερή ή θετική πορεία. Tο 74% του δείγματος αξιολογεί ως μάλλον θετική ή θετική την πρόοδο των οικιστικών ακινήτων, το 64% επικαλείται σταθερότητα για τα καταστήματα λιανικής, ενώ στην περίπτωση των γραφείων η επικρατούσα άποψη διχάζεται μεταξύ σταθερότητας και μάλλον θετικής εξέλιξης, με 39 και 36% αντίστοιχα. Χωρίς αρνητικές αντιλήψεις διαμορφώνεται η φιλοξενία, με το 86% του δείγματος να κρίνει πως ο κλάδος κινείται μάλλον θετικά ή θετικά, ενώ και η πορεία των logistics κρίνεται γενικά θετική από το 78% των ερωτηθέντων.

To 50% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν το real estate όπως και σημαντική επιρροή έχει ο υψηλός πληθωρισμός και το επενδυτικό κλίμα.

Τα διεθνή γεωπολιτικά γεγονότα θεωρούνται μέτριας ή σημαντικής σημασίας από το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος, ενώ μικρότερη σημασία προσδίδεται στη δυσκολία πρόσβασης στο κεφάλαιο.

Οι σοβαρότερες οι νέες πολιτικές και νόμοι κατέλαβαν την πρώτη θέση με 74%, η έλλειψη εργατικού δυναμικού έλαβε 58% και οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης συγκέντρωσαν 56%, με τη συνολική οικονομική κατάσταση να καταλαμβάνει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 50%.

Όσον αφορά τις τρεις πιο σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να ενσωματώσουν οι εταιρείες ακινήτων στις στρατηγικές τους, η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ESG και η επανατοποθέτηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, δυο ζητήματα που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους στην περίπτωση των ακινήτων, κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, ακολουθούμενες από την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.

Οι τρεις εξειδικευμένες αγορές ακινήτων στην Ελλάδα με τις καλύτερες προοπτικές το 64% συγκέντρωσαν οι φοιτητικές κατοικίες, το 57% τα serviced apartments και το 50% τα Data centers.

Φοροελαφρύνσεις και άμεσες επιδοτήσεις τα κίνητρα για τους επενδυτές ακινήτων ώστε να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

Στην ερώτηση «ποιο είναι το καταλληλότερο κρατικό κίνητρο που θα μπορούσε να προσφερθεί στους επενδυτές ακινήτων, προκειμένου να ανακαινίσουν υπάρχοντα κτίρια», το 42% του δείγματος πρότεινε φοροελαφρύνσεις, το 25% πρότεινε τις άμεσες επιδοτήσεις και το 15% ψήφισε υπέρ της διατήρησης των κινήτρων αυστηρά προς τους ενοίκους.

Απαισιοδοξία διαφαίνεται στην έρευνα της Metron Analysis ανάμεσα σε πολίτες για λογαριασμό των Μεσιτών

Σχετική σταθερότητα συγκριτικά με το σύνολο της χώρας καταγράφεται στο γενικό κλίμα αισιοδοξίας, στις αστικές περιοχές. Ένας στους τρεις (33%) δηλώνει ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και δύο στους τρεις (65%) προς τη λάθος σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Metron Analysis στον χώρο των ακινήτων. Oι 8 στους 10 δηλώνουν ότι η άνοδος των τιμών στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων έχει επιβαρύνει το κόστος ζωής πολύ/αρκετά. Οι 3 στους 4 αναμένουν ότι οι τιμές ενοικίασης θα ανέβουν στο μέλλον. Οι 8 στους 10 θεωρούν ότι οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην αξία των ακινήτων. Το 45% των ενοικιαστών πιστεύει ότι το ενοίκιο που πληρώνει είναι όσο θα έπρεπε ενώ το 40% ότι είναι υπερτιμημένο


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr