NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας των τραπεζών θα επανεξεταστεί στο τέλος του γ’ τριμήνου

Η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας των τραπεζών θα επανεξεταστεί στο τέλος του γ’ τριμήνου

H ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών (4 συστημικών) δείχνει ότι τα οργανικά αποτελέσματα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων και βεβαίως των ιδιαίτερα υψηλών προμηθειών (fees) και χρεώσεων.

Τα έσοδα επενδύσεων πήγαν καλά λόγω των ομολογιακών χαρτοφυλακίων και των τόκων εισπραχθέντων ενώ περιορίστηκαν λίγο οι λειτουργικές δαπάνες. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι θετική η αύξηση της μεσοσταθμικής (και των 4 τραπεζών) κεφαλαιακής επάρκειας, μεταξύ 17%-18% αλλά και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s) κάτω από το 5%.

Για το επόμενο τρίμηνο (αυτό που ήδη διανύουμε) δηλαδή το ζητούμενο είναι εάν τα επιτεύγματα των ελληνικών τραπεζών θα είναι διατηρήσιμα. Οι χρεώσεις και οι προμήθειες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Δυνατότητα να αυξηθούν περαιτέρω δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά τα επιτοκιακά περιθώρια, η πρόθεση της ΕΚΤ να μειώσει πριν το τέλος του α’ εξαμήνου τα επιτόκιά της, θα σημαίνει ότι θα έχουμε κάποια μείωση στα επιτοκιακά spreads.

Θα συνεχιστεί η στροφή των καταθετών από τα προθεσμιακά προς τα υβριδικά επενδυτικά προϊόντα

Oι καταθέσεις (ταμιευτηρίου και προθεσμιακές) έχουν καταγράψει στο α’ τρίμηνο μία μικρή υποχώρηση η οποία αποδίδεται κυρίως στην στροφή των καταθετών προς σύνθετα επενδυτικά προϊόντα (εγγυημένων αποδόσεων) με τοποθετήσεις στα ομολογιακά α/κ. Για το β’ τρίμηνο εκτιμάται ότι η υποχώρηση αυτή θα συνεχιστεί για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πλέον έχουμε εισέλθει για τα καλά στην περίοδο των φορολογικών υποχρεώσεων και ο δεύτερος γιατί ο πληθωρισμός οδηγεί σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και «ροκανίζει» τις αποταμιεύσεις.

Η τουριστική περίοδος θα διατηρήσει υψηλά καταθέσεις και δάνεια

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών και εδώ έχουμε μία επιδείνωση στο α’ τρίμηνο (οριακή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων) που αποδίδεται κυρίως και στην μείωση της κατανάλωσης και στην μείωση κάποιων εισοδημάτων. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, περιμένουν ότι οι καθυστερήσεις στα υφιστάμενα δάνεια και η υποχώρηση των καταθέσεων θα αντικατασταθούν από τις αυξημένες εισροές που θα υπάρξουν στο β’ και γ’ τρίμηνο από τον τουρισμό.

Γι’ αυτό και όλοι οι τραπεζικοί θεωρούν ότι η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα τεθεί ξανά υπό εξέταση στο τέλος του γ’ τριμήνου (αρχές Οκτωβρίου) όταν θα έχει τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής περιόδου.

Οι θυγατρικές του εξωτερικού

Στο θέμα της αύξησης των μεγεθών, οι θυγατρικές των 4 τραπεζών στο εξωτερικό έχουν συνεισφέρει σε ποσοστό πάνω από 20% στο σύνολο των μεγεθών των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Εάν το οικονομικό κλίμα στο εξωτερικό βελτιωθεί και οι εμπορικές σχέσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών στα ξένα κράτη αυξηθούν τότε θα δούμε μεγαλύτερη συνεισφορά στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr