NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Γιατί δείχνουν ανθεκτικές οι ελληνικές ΜμΕ παρά τις αβεβαιότητες;

Γιατί δείχνουν ανθεκτικές οι ελληνικές ΜμΕ παρά τις αβεβαιότητες;

​Οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ τα ζητήματα που απασχολούν κάθε επιχείρησης μπορεί και να διαφέρουν. Αναλόγως τα χρόνια λειτουργίας, την ειδίκευση και τον τομέα που δραστηριοποιείται ο κάθε επαγγελματίας.

Ειδική μελέτη της ΕΤΕ πάντως για την εικόνα των ΜμΕ δείχνουν σταθερότητα και ανθεκτικότητα...

Όπως εξηγεί η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, με τις γεωπολιτικές και κλιματικές πιέσεις να συνεχίζουν να δημιουργούν ομίχλη αβεβαιότητας στην περιοχή μας, ερωτηματικό αποτελεί πόσο αντέχουν και πώς αντιδρούν οι ΜμΕ σε αυτό το περιβάλλον διαρκών πιέσεων.

Μεταξύ άλλων, οι ΜμΕ χαρακτηρίζονται από ισχυρή ζήτηση αλλά και ανθεκτικότητα όσον αφορά την επενδυτική διάθεση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Στα ύψη ο Δείκτης Εμπιστοσύνης - σχέδια για προσλήψεις

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕ, ιστορικά υψηλή επίδοση σημείωσε ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τις 28 μονάδες (έναντι 21 το προηγούμενο εξάμηνο), ξεπερνώντας την μέχρι τώρα καλύτερη επίδοση του δευτέρου εξαμήνου του 2019.

Κινητήριος δύναμη πίσω από τη βελτίωση προσδοκιών ήταν κυρίως οι αναμενόμενες συνθήκες μελλοντικής ζήτησης (δεδομένου ότι η τρέχουσα ζήτηση διατηρήθηκε στα ψηλά του προηγούμενου εξαμήνου).

Παράλληλα, όλοι οι ευρείς κλάδοι καταγράφουν ιστορικό υψηλό στο σχεδιασμό προσλήψεων, με το ποσοστό να αγγίζει το 33% για το σύνολο του τομέα (από 24% το προηγούμενο εξάμηνο και προηγούμενο ιστορικό υψηλό της τάξης του 30% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019).

Αισιοδοξία για αύξηση των πωλήσεων

Η παραπάνω προοπτική οδηγεί το 60% των ΜμΕ να αναμένει αύξηση πωλήσεων το 2024, με την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων για το σύνολο του τομέα να είναι της τάξης του 7%.

Το αναπτυξιακό κλίμα επιβεβαιώνεται από τη στρατηγική στόχευση των επιχειρήσεων, με το ποσοστό του τομέα που έχει επεκτατικά σχέδια να παραμένει στο υψηλό 60% του τομέα, ενώ μόλις 8% του τομέα έχει ζήτημα επιβίωσης (το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό), σύμφωνα με την ΕΤΕ.

Σε καλά επίπεδα και η επενδυτική διάθεση... υπάρχουν όμως και δυσκολίες

Παρά τις θετικές προσδοκίες τους όσον αφορά τη ζήτηση, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων.

Βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, το τρέχον επίπεδο υψηλής αβεβαιότητας τροφοδοτείται από ένα συνδυασμό παραμέτρων:

Τα υψηλά κόστη ενέργειας και πρώτων υλών επηρεάζουν το 64% και 67% του τομέα αντίστοιχα, καθώς (παρά τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων) παραμένουν υψηλότερα από τα προ-κρίσεων επίπεδα του 2019.

Επιπλέον, η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των διελεύσεων από το κανάλι του Σουέζ (της τάξης του 47%), με αποτέλεσμα άνω των μισών ΜμΕ να αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη και μεγαλύτερους χρόνους διακίνησης πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Συνεχώς ανοδική βαίνει η δυσκολία εύρεσης προσωπικού, με το 55% του τομέα να δηλώνει σημαντική πίεση, έναντι 51% του τομέα το δεύτερο εξάμηνο 2023 (και 46% του τομέα το πρώτο εξάμηνο 2023).

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι ελληνικές ΜμΕ φαίνεται να είναι επιφυλακτικές στο να μετουσιώσουν τις θετικές προσδοκίες τους για τη ζήτηση σε ενισχυμένα σχέδια ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που δηλώνουν τη διατήρηση των κεκτημένων ως βασική στρατηγική τους προτεραιότητα είναι της τάξης του 1/3 του τομέα (32% του τομέα, έναντι 28% το προηγούμενο εξάμηνο), προσεγγίζοντας το επίπεδο ρεκόρ που είχε στο ζενίθ αβεβαιότητας κατά την εκκίνηση της ουκρανικής κρίσης (35% το πρώτο εξάμηνο του 2022).

Παρά την επιφυλακτική τους στάση ωστόσο, οι ΜμΕ διατηρούν σταθερή στο υγιές επίπεδο του 50% του τομέα την διάθεσή τους για επενδύσεις.

Νέα επενδυτικά σχέδια: Αναμένοντας την χαλάρωση από μεριάς ΕΚΤ...

Σταδιακή εξομάλυνση στο εξωτερικό περιβάλλον αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκύψει από τον κύκλο χαλάρωσης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, ο οποίος σε συνδυασμό με την σταδιακή υποχώρηση των παραπάνω πιέσεων, αναμένεται να πυροδοτήσει την εκκίνηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Σε αυτό συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι η χρηματοοικονομική υγεία του τομέα παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας να διατηρείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (8-9%).

Σημειώνεται, ότι η επαρκής κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών ΜμΕ αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ (SAFE), όπου δεν παρατηρείται κενό χρηματοδότησης για πρώτη φορά κατά την τελευταία 15ετία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr