Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θυμίζοντάς μας ότι «το περιβάλλον δεν το κληρονομούμε από τους προγόνους μας, αλλά το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».
Τι λένε όμως οι νέοι και πόσο συμμετέχουν σε δράσεις ή σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους και σχετίζονται με το περιβάλλον; Σύμφωνα με έκθεση* που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το GREEN TANK και την οργάνωση ISEA, μόλις το 3% των νέων μέχρι 34 ετών έχει συμμετάσχει σε δημόσια διαβούλευση για το περιβάλλον και, παρά το γεγονός ότι το 69% από αυτούς θεωρεί σημαντική τη διαδικασία, μόλις το 30% πιστεύει ότι τα σχόλια και οι απαντήσεις λαμβάνονται «πολύ» και «αρκετά» υπόψη.
Παρά τη μικρή συμμετοχή των νέων στις δημόσιες διαβουλεύσεις για το περιβάλλον, η έρευνα καταδεικνύει ότι το 69% αυτών τις θεωρεί σημαντικές και το 77% εκτιμά ότι η συμμετοχή των πολιτών σε περιβαλλοντικές αποφάσεις είναι «πολύ» και «αρκετά» σημαντική.
Τί λένε οι νέοι;
Οι νέοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και καλύτερα πληροφορημένοι στις μέρες μας για ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις για το περιβάλλον. Κάτω από αυτό το πρίσμα ζητήσαμε από τέσσερις νέους να μας διατυπώσουν, πώς ονειρεύονται το περιβάλλον του αύριο.
Λίνα: Πιο έντονη ενσυναίσθηση
Η Λίνα είναι 23 ετών και σπουδάζει γεωπονία. Το περιβάλλον του αύριο το ονειρεύομαι ίσως λίγο ουτοπικά, μας λέει. Χωρίς σκουπίδια, με καθαρά νερά, με λιγότερες φωτιές το καλοκαίρι και το ανθρώπινο χέρι να προσφέρει περισσότερα στη μητέρα φύση απ' όσα της παίρνει. «Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου θα υπάρχει πιο έντονη ενσυναίσθηση για το σύνολο του πλανήτη μας και να σταματήσουν να γυρνούν όλα γύρω από το ανθρώπινο είδος».
Στην ερώτηση, τί θα άλλαζε, μας απαντά, «θα άλλαζα τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά, γιατί αυτή είναι η ελπίδα του αύριο. Θα άλλαζα το σύστημα εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν τη φύση από μικρά. Να τη σέβονται, να τη θαυμάζουν και να την προστατεύουν. Όταν καταλαβαίνουμε πως όλα είναι αλληλένδετα και πως η ευθύνη που έχουμε στο περιβάλλον, είναι η ευθύνη που έχουμε σε εμάς τους ίδιους, τότε νομίζω πως εκεί κάτι πάει να λάμψει σαν το φως της ελπίδας του αύριο».
Άννα Μαρία: Πράσινες πολιτικές και βιώσιμες λύσεις
Η Άννα Μαρία, 29 ετών, είναι φοιτήτρια στη σχολή δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ονειρεύεται ένα περιβάλλον όπου η φύση και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά, με την πρώτη να ανθίζει και την δεύτερη να μας βοηθά να ζούμε οικολογικά. Όπως αναφέρει, «φαντάζομαι έξυπνες πράσινες πόλεις, γεμάτες δέντρα και καθαρό αέρα, όπου η ενέργεια προέρχεται κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- από ανανεώσιμες πηγές. Ένα κόσμο χωρίς πλαστικά, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη μείωση των αποβλήτων. Για να το πετύχουμε, πρέπει να δράσουμε σήμερα: να υιοθετήσουμε οικολογικές συνήθειες, όπως τη μείωση της χρήσης πλαστικών, την ανακύκλωση και τη χρήση ποδηλάτων ή δημόσιων συγκοινωνιών. Μόνο αν υποστηρίξουμε πράσινες πολιτικές και βιώσιμες λύσεις θα εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον πλανήτη μας»!
Ευγενία: Επένδυση στην περιβαλλοντική παιδεία
Η 25χρονη Ευγενία, Communications Assistant σε εταιρεία ενέργειας, ονειρεύεται ένα περιβάλλον όπου η φύση θα πάψει να είναι αποκλειστικά ένας επικερδής πόρος για τον άνθρωπο. «Το περιβάλλον θα πάψει να υποβαθμίζεται και να απειλείται γιατί οι άνθρωποι θα γνωρίζουν πως χωρίς αυτό, και την ισορροπημένη συμβίωση, δεν θα υφίσταται επιβίωση. Για να το πετύχουμε, θεωρώ κρίσιμο να επενδύσουμε στην περιβαλλοντική παιδεία, ώστε όλοι να συνειδητοποιήσουν πόσο κομβικό είναι να δράσουμε ατομικά αλλά και συλλογικά για την προάσπισή του. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα ρυθμιστικά πλαίσια και να επιβάλλουμε αυστηρότερα μέτρα προστασίας της φύσης. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν στενότερα, ανταλλάσσοντας γνώσεις και πρακτικές, για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος».
Κωνσταντίνος: Να εργαζόμαστε ακούραστα
Ο 34χρονος Κωνσταντίνος είναι περιβαλλοντικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνδέει άμεσα το περιβάλλον με τον αγροτικό τομέα. Προερχόμενος από μία περιφέρεια που βίωσε με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάγκη ανασύστασης του πρωτογενούς τομέα προκειμένου με στόχο τη διάσωση της υπαίθρου από την εγκατάλειψη.
«Ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, η σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και του αγροτικού τομέα είναι πολυδιάστατη και σημαντική για την αειφορία και την ανάπτυξη, αναφέρει ο Κωνσταντίνος. Η διάβρωση του εδάφους και η ερημοποίηση είναι σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των αγροτικών εκτάσεων. Επίσης, η μείωση των βροχοπτώσεων και η ρύπανση των υδάτων είναι κι αυτές σοβαρές προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούμε».
«Η γεωργία για να έχει ένα βιώσιμο μέλλον είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να αναπτυχθεί με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα που το συναποτελούν. Επιπλέον, αν οι γεωργικές πρακτικές καταστούν φιλικότερες προς τη βιοποικιλότητα, το αγροτικό προϊόν θα καταστεί φιλικότερο και προς τον καταναλωτή καθώς αναβαθμίζεται η ποιότητά του και συνεπώς προστατεύεται η υγεία όλων μας. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η επιλογή υπάρχει. Και γι’ αυτό θα πρέπει να εργαζόμαστε ακούραστα».
* Έκθεση που αξιολογεί τις δημόσιες διαβουλεύσεις για το περιβάλλον μέσω του opengov.gr κατά την περίοδο 2012-2024, σε συνεργασία με την εταιρεία QED για τη συμμετοχή των νέων (17-34 ετών) σε αυτές.
Σχόλια