NEWSFLASH...
Weekend Reads
ανάγνωση

Δύο δροσερές συνταγές για το ΣΚ από την Διατροφολόγο Πηνελόπη Λαγουρού

Δύο δροσερές συνταγές για το ΣΚ από την Διατροφολόγο Πηνελόπη Λαγουρού

Καθώς οι καθημερινές θερμοκρασίες γίνονται σιγά σιγά αβάσταχτες, η επιθυμία μας να φάμε κάτι ελαφρύ και δροσιστικό γίνεται άκρως επιτακτική. Ο οργανισμός μας εναρμονίζεται με τις πραγματικές του ανάγκες με έναν τρόπο αδιόρατο μα παράλληλα σαφή.

Ψάχνοντας τις καλύτερες, τις πιο νόστιμες, καλοκαιρινές αλλά και υγιεινές ιδέες στρεφόμαστε στους ειδικούς όχι μόνο της νοστιμιάς αλλά και της διατροφής και της υγείας που αγαπούν να δημιουργούν συνταγές όπως και η MSc, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, δημιουργός του nutrilag.gr, Πηνελόπη Λαγουρού.

pinelopi-lagourou.jpg?mtime=20240606174911#asset:483988


Αυτό το Σαββατοκύριακο η Πηνελόπη μοιράζεται με την στήλη Choices Weekend by epixeiro.gr συμβουλές διατροφής για τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες καθώς και δύο δροσερές συνταγές για να γλυκάνει τις αγαπημένες μέρες της εβδομάδας μας.

Σύμφωνα με την Πηνελόπη το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε τις ημέρες αυτές είναι η πρόσληψη υγρών και φυσικά νερού στις ανάγκες μας για το οποίο δεν θα πρέπει να συνυπολογίζουμε τον καφέ ή άλλα κρύα ροφήματα και αφεψήματα με ή χωρίς ζάχαρη.

Αρχικά το καλοκαίρι θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μιας και το καλοκαίρι έχουμε έτσι και αλλιώς πολλές επιλογές σε φρούτα-λαχανικά. Είναι δροσερά , χορταστικά , εύπεπτα και μας προσφέρουν έξτρα ενυδάτωση. Αλλά και τα γαλακτοκομικά όπως, γάλα, τυρί και γιαούρτι που βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού καθώς αποτελούν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά συνεισφέρουν επίσης στην ενυδάτωση.

Να καθιερώσουμε μικρά και συχνά γεύματα αυξάνοντας την συχνότητα και μειώνοντας την ποσότητα τους. Είναι πολύ σημαντικό για το στομάχι μας να έχει μικρές ποσότητες φαγητού για να πέψη. Σκεφτείτε ότι το σώμα μας ήδη προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, δε χρειάζεται να του βάζουμε παραπάνω δουλειά. Ιδανικός αριθμός γευμάτων είναι πέντε- έξι. Δηλαδή 3 κυρίως γεύματα (πρωί -μεσημέρι-βράδυ) και 2-3 μικρά ενδιάμεσα γεύματα.

Ναι ακόμα καλή λύση είναι να φτιάχνουμε το φαγητό σε μπολ. Οι κρύες σαλάτες είναι ιδανική επιλογή. Λαχανικά εποχής, μια πηγή ζωικής πρωτεΐνης (κοτόπουλο ή αβγό ή ψάρι) ή φυτικής όπως τα όσπρια, ένας εύπεπτος υδατάνθρακας όπως η βραστή πατάτα, ρύζι , κινόα ή πλιγούρι και μια πηγή λιπαρών όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο.

Τέλος είναι καλό να περιορίζονται τις ημέρες που έχει υψηλές θερμοκρασίες, τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως λιπαρά κρέατα, σφολιάτες, σάλτσες , τηγανητά ή ακόμα και καυτερά τρόφιμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στο αλάτι, στην πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ που μοιάζουν στιγμιαία να μας δροσίζουν αλλά που στην ουσία μας αφυδατώνουν.


Healthy magnum

healthy-magnum-1.jpeg?mtime=20240606174749#asset:483985

Παγωτό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη; Γιατί όχι; Μπορείτε να το πείτε και γρανίτα, με φρέσκα φρούτα, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα υγείας.

Σε καμία περίπτωση , η Πηνελόπη δεν θέλει να ενοχοποιεί το παγωτό ή τα γλυκά , τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός προγράμματος διατροφής . Απλά υπάρχουν και οι φορές που θέλουμε κάτι δροσερό και δροσιστικό χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη.

healthy-magnum-2.jpeg?mtime=20240606174811#asset:483986

Τι θα χρειαστείτε :

  • 2 μπανάνες
  • 5-6 φράουλες
  • 1 κούπας μούρα
  • 2κ.σ γιαούρτι
  • 1/2 σοκολάτα κουβερτούρα
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση :

  • Βάζουμε τα φρούτα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, αφού τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια . Μόλις παγώσουν καλά , τα τοποθετούμε σε ένα μπολ για να χρησιμοποιήσουμε ράβδο μπλέντερ ή σε ένα μίξερ , προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε .
  • Όταν ανακατευτεί καλά το μείγμα και είναι έτοιμο , βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά .
  • Τοποθετούμε στην κατάψυξη σε ένα βαζάκι για 10 λεπτά .
  • Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων .
  • Και την προσθέτουμε πάνω από το μείγμα .
  • Το παγώνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες και είναι έτοιμο

Smoothie bowl

smoothie-bowl_240606_174846.jpeg?mtime=20240606174846#asset:483987

Λίγο που μπήκε ο Ιούνιος, λίγο που ξεκίνησαν οι πρώτες ζέστες,θέλουμε κάτι δροσερό αλλά και χορταστικό.

Τι καλύτερο από φρέσκα φρούτα με βρώμη και γάλα (ζωικό ή φυτικό ) ή γιαούρτι ; Ένα πλήρες πρωινό , με υψηλό αίσθημα κορεσμού . Αυτό που λέμε λόγια απλά ότι θα μας κρατήσει για αρκετή ώρα. Για την συγκεκριμένη συνταγή τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ :

  • 1/3 κούπας rasberries
  • 3 φράουλες
  • 1/2 μπανάνα
  • 3κ.σ βρώμη
  • 80ml γάλα αμυγδάλου χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Προσθέτουμε φρέσκα εποχιακά φρούτα, λίγη τριμμένη σοκολάτα υγείας κουβερτούρα και μέλι ρείκι

Καλή απόλαυση!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr