Culture Hub

To Σαββατοκύριακο βγαίνουμε για πίτσα και κρασάκι στην Αθήνα

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

To Σαββατοκύριακο βγαίνουμε για πίτσα και κρασάκι στην Αθήνα

Καθώς γράφουμε αυτό το άρθρο, το Σαββατοκύριακο καταφθάνει, ο καιρός προβλέπεται αίθριος με κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή και εμείς ανυπομονούμε.

Από τη μία για τις εκθέσεις και τις δραστηριότητες που μας περιμένουν στα πλαίσια της Ημέρας των Μουσείων αλλά και για εκείνες τις χαλαρές στιγμές με τον συνδυασμό μιας νόστιμης πίτσας με κρασάκι δίπλα στα ανοιχτά παράθυρα ή στα τραπεζάκια έξω.

Lisa

Μακρόσυρτη διάταξη και τρεις ντιζαϊνάτοι θολωτοί φούρνοι στη σειρά ξεφουρνίζουν νεο-ναπολιτάνικες πίτσες με λεπτή, μαλακή ζύμη και φαντασία στο ταίριασμα των νόστιμων υλικών για τα τραπεζάκια έξω στον γεμάτο ζωή πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.

Στο Lisa κάθε πίτσα με ζυμάρι από φυσικό προζύμι, φέρει το δικό της χαρακτήρα αλλά ακόμα και τολμήρες συνθέσεις υλικών. Με πίτσες που αποδεικνύουν ότι με λιγότερα και βασικότερα υλικά γίνονται ακόμα καλύτερες. Όπως και με τη συνοδεία ενός ποτηριού με κρασί από επιλεγμένες ετικέτες ή μπύρα. Για το τέλος, εδώ το πλούσιο τιραμισού που έρχεται μέσα σε κουτάκι δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Omsom

Το όνομά του στα βιετναμέζικα σημαίνει «γευστική ένταση» και στο Κουκάκι καταφέρνει να τη δημιουργεί σε μια all day βάση.

Ένας χώρος φιλόξενος με τους αρωματικούς καφέδες της Omsôm coffee roasters για τις πιο πρωινές ώρες αφήνει τον ξυλόφουρνο να πρωταγωνιστήσει από νωρίς το απόγευμα δημιουργώντας ναπολιτάνικης φιλοσοφίας πίτσες που απολαμβάνουμε ιδανικά με τη συνοδεία ταιριαστών οινικών συνδυασμών. Από μια προσεγμένη λίστα με 18 ετικέτες φερμένες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα που είναι πράγματι ιδιαίτερες και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.

Dough Athens

Στο πεζοδρόμιο της Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι η Αθήνα συναντά τη Νάπολη και η φρεσκοφουρνισμένη ζύμη της πίτσας, τα ιταλικά τα ελληνικά υλικά, τα φυσικά κρασιά, τη μουσική από βινύλια, τα μαζώματα και τις κουβέντες.

Η πιτσαρία Pizza Dough είναι αφιερωμένη στον συνδυασμό neapolitan-style πίτσας και κρασιού με το pairing να εκτείνεται ως την ειδική οινική πρόταση για κάθε πίτσα ξεχωριστά. Αλλά ακόμα και οι ίδιες οι πίτσες παντρεύουν τα βασικά στοιχεία μιας ναπολιτάνικης συνταγής όπως το ζυμάρι ωρίμανσης 48 ωρών, τη σάλτσα από San Marzanο και τη λεπτή ζύμη με ελληνικά υλικά όπως το κατσικίσιο τυρί και φυσικά… τα κρασιά ήπιας παρέμβασης από αμπελώνες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της χώρας μας.

Αrmando

Μια σχετικά νέα άφιξη στον Κεραμεικό και την οδό Σαλαμίνος που κρύβει κάτι από τα ταξίδια μας στην Ιταλία και τις πλείστες πιτσαρίες νέας γενιάς που αποτίουν φόρο τιμής στην Νάπολη και την πίτσα χρησιμοποιώντας τη μορφή του Diego Armando Maradona.

Στη νέα πιτσαρία το μωσαϊκό στο πάτωμα συναντά τη δυνατή μουσική, τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, την πίτσα σε 10 γευστικές εκδοχές (5 κλασικές/5 signature), το 72 ωρών ωρίμανσης ζυμάρι, ένα άκρως εντυπωσιακό κουτί πίτσας και τις ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές τόσο σε μπουκάλι όσο και σε ποτήρι.

Slow Athens

Σε μια διαφορετική, πυκνοκατοικημένη περιοχή και μια πλατεία. Στην πλατεία Ηπειρωτών στο Γαλάτσι κοντά στην οδό Τραλλέων. Εκεί βρίσκεται το ψηλοτάβανο Slow με την χαλαρή ατμόσφαιρα και τα τραπεζάκια έξω.

Η καθημερινή του γκάμα με φρέσκες ζυμαρένιες παρασκευές συμπεριλαμβάνει την πίτσα που φτιάχνεται στην ανοιχτή του κουζίνα. Οι διάφορες επιλογές προζυμένιας πίτσας συνδυάζονται με ελληνικές, ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών ήπιας οινοποίησης και μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες όπως φυσικά της γειτονικής 608 από τη ζυθοποιία του Γαλατσίου που εμπνέεται από το λεωφορείο που έχει την αφετηρία του στην περιοχή.

72H+ Eatery

Το φυσικό προζύμι και οι αργές διαδικασίες ωρίμανσης έχουν την τιμητική τους στο Ergon Bakehouse, το πολυεπίπεδο πρότζεκτ που στεγάζεται στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας όπως και ο φούρνος νέας γενιάς 72H Artisanal Bakery.

Στο ανοιχτό του εργαστήριο μπορούμε να απολαύσουμε φρεσκοψημένες πίτσες με φυσικό προζύμι και ανάλαφρη υφή βγαλμένες από τον ξυλόφουρνο. Η πίτσα περνάει από 72 ώρες ζύμωσης πριν φτάσει στο πιάτο, με αποτέλεσμα την αέρινη ζύμη, ενώ το pairing με προσεγμένες ετικέτες κρασιών που ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη ζύμη ολοκληρώνει το γευστικό pairing και το αφιέρωμα μας.