NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Οι Άγγλοι λένε "Life begins at 40” (Η ζωή ξεκινάει στα 40)

Οι Άγγλοι λένε "Life begins at 40” (Η ζωή ξεκινάει στα 40)

​Η Παυλίνα Πρωτέου είναι Founder & CEO του οργανισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας BeyondCSR. Η εμπειρία ως συμβούλου και στελέχους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την οδήγησε στη δημιουργία του BeyondCSR με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τη μετατροπή τους σε Impact Investment.

Τι είναι το 40+ Project, από ποιους ξεκίνησε και τι σκοπό έχει;

To 40+ project είναι ουσιαστικά η δική μου ιστορία, η πορεία από το χάνω τη δουλειά μου, χρήματα, τη γη κάτω από τα πόδια μου, περνάω ένα burn out και βρίσκομαι χαμένη ρωτώντας “και τώρα τι”; Η απάντηση ήταν η δημιουργία του BeyondCSR. Στόχος μας είναι η  καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού, των στερεότυπων και των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων, η κοινωνική ανισότητα και ο αποκλεισμός που απορρέει. Η προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως αναπτυξιακού μοντέλου. Χαρτογράφηση στην Ελλάδα και την Ε.Ε της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στους πυλώνες τις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας άνω των 40 ετών ( 50+)  και ευρύτερα του επαγγελματικού επαναπροσδιορισμού, καθώς πρόκειται για την ηλικία που επλήγη περισσότερο από την κρίση τόσο σε ό,τι αφορά τη μείωση εισοδημάτων όσο και την ανεργία, την ίδια στιγμή που διαθέτει πολύτιμη τεχνογνωσία. Το 40+ αποτελεί μια πρωτοβουλία του BeyondCSR εντός του πλαισίου των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Impact Hub Athens και την στρατηγική υποστήριξη σημαντικών φορέων όπως το Ashoka Greece, το ESADE Alumni Greek Chapter, το Hellenic Start Up Association, μεταξύ άλλων. Eνώ στην Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετέχουν  ειδικοί σε θέματα καινοτομίας, Αειφόρου Ανάπτυξης, Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας. Ταυτόχρονα, εντός των ημερών θα ανακοινωθούν και άλλοι οργανισμοί και φορείς εντός και εκτός συνόρων.

Τι ακριβώς προσφέρει το 40+ Project;

Εν συντομία, το 40+ θα προσφέρει on και off line υπηρεσίες. Σε ότι αφορά στο online πρόκειται να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή πλατφόρμα one stop shop που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που χρειάζεται τόσο μια νεοφυής επιχείρηση όσο και κάποιος που επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική του πορεία. Ταυτόχρονα, θα παρέχει online και offline συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεταξύ 40+ start uppers-κοινωνικών επιχειρηματιών ή και πρωτοβουλιών που προωθούν αυτήν την ιδέα, καθώς και επαγγελματιών 40+ που έχουν επαναπροσδιορίσει την καριέρα τους και μπορούν να λειτουργήσουν ως μέντορες. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι το 40+ αφορά και σε πρόσφυγες τόσο σε αυτούς που επιθυμούν να γίνουν κοινωνικοί επιχειρηματίες, όσο και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά κάποιος στα 40 του να κάνει μια νέα επιχειρηματική αρχή;

Ξέρετε οι Άγγλοι λένε « Life begins at 40” ( Η ζωή ξεκινάει στα 40). Είναι η ηλικία (αφορά και τους 50+), που κάποιος έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αντιλαμβάνεται τη ζωή σφαιρικά, ενώ, μπορεί να αξιολογήσει ιδέες, καταστάσεις και ανταποκρίνεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις. Την ίδια στιγμή, δεν έχει τα ίδια περιθώρια αποτυχίας με κάποιον νεότερο. Το να πατάς reset στα 40+ είναι ίσως πιο δύσκολο γιατί έχουμε δημιουργήσει πλαίσια από τα οποία συχνά φοβόμαστε να βγούμε.

Στον ILO ( International Labor Organization ) υποστηρίζουν ότι οι ιδέες του 1 εκατομμυρίου δολαρίων έρχονται στα 40. Είναι μεγάλη η λίστα σούπερ επιτυχημένων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν στα 40 ή τα 50+.

Τι θέλετε να δείτε το 40+ Project να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Θα ήθελα να έχει γίνει ένας φορέας που θα έχει προωθήσει την καινοτομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα έχει συντείνει στην καταπολέμηση του ηλικιακού και κοινωνικού ρατσισμού και θα έχει πείσει περισσότερους 40-50+ να εγκαταλείψουν το comfort zone τους!

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που είναι στα 40 του και προσπαθεί να επιχειρήσει εκ νέου από το μηδέν;

Αν είχα να πω κάτι, είναι βγείτε από το comfort zone, δοκιμάστε, αγωνιστείτε, βουτήξτε στα βαθιά ακολουθήστε τα όνειρά σας. Τα όνειρα, το πάθος, η δημιουργία, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα δεν έχουν ηλικία. Ναι θα αγχωθείτε, θα χρειαστεί να αναμετρηθείτε και να ξεπεράσετε φόβους που πιθανόν να μην γνωρίζατε ότι έχετε. Τολμήστε, όμως, πάθος χρειάζεται όχι χρήματα, το λέω από την δική μου εμπειρία!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr