Μια βόλτα στα νέα μαγαζιά της Κυψέλης
12/07/2025 | 08:00
07/08/2025 | 09:27
Ταράτσες με θέα μέχρι τον Πειραιά και την θάλασσα, νόστιμα μεζεδάκια, μικροσκοπικοί πεζόδρομοι, παλιά ζαχαροπλαστεία που διατηρούν τη γλύκα τους μέσα σε νέα μπαρ, επιλεγμένες ετικέτες κρασιών και δροσερά ποτήρια πάνω σε μικρά τραπεζάκια απλωμένα στη Φωκίωνος Νέγρη...
Τα νέα μαγαζιά της Κυψέλης μοιάζουν να τα έχουν όλα και αν όχι όλα, σίγουρα, όσα οι περισσότεροι αναζητάμε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, λίγο πριν αφεθούμε για τα καλά στους απανταχού τόπους των διακοπών μας.
O Κόκορας

Όσοι συνηθίζουμε τις βόλτες σε αυτή την αθηναϊκή γειτονιά, είναι αναπόφευκτο να σκεφτούμε έναν κόκορα… Ναι αυτό τον χρωματιστό που παίζει κιθάρα πλάι στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
Ακριβώς εκεί λοιπόν υπάρχει πια και ένα φρέσκο μπαρ με κλασικά ποτά με ελαφρά twists, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες αλλά και ένα ατού που δεν συνηθίζουμε να βρίσκουμε στην περιοχή καθώς βρίσκεται σε ταράτσα με θέα την ευρύτερη περιοχή, την πόλη, την Ακρόπολη και τον Ιερό Βράχο έως τον Πειραιά και τη θάλασσα.
Το όνομά του φυσικά προκύπτει από το γκράφιτι που υπογράφει WD Wild Drawing και είναι αφιερωμένο στον προηγούμενο ένοικο του αριθμού 40 της οδού Σποράδων, το καλλιτεχνικό στέκι της Κυψέλης των ’80s, το Αυγό του Κόκκορα που ακόμα σερβίρει τη διάσημη του κοκορόσουπα, μαζί με διάφορα ορεκτικά και μαγειρευτά πια στο Μεταξουργείο.
Topa

Ενώ ένα νέο γωνιακό μαγαζί, λίγα μέτρα μακριά και αυτό από την Δημοτική Αγορά βγάζει τα τραπεζάκια του επί της Φωκίωνος Νέγρη και μας φέρνει λίγη “γεύση” από την Ισπανία.
Διατηρώντας ως βάση τον σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και τις ποιοτικές πρώτες ύλες παντρεύει την γαστρονομική πρωτοπορία της Ισπανίας και την κουλτούρα των pintxos, δηλαδή τα μικρά μεζεδάκια πάνω σε ψωμί ή περασμένα σε οδοντογλυφίδες, με τις γεύσεις της Κρήτης, το οικείο και σε εμάς μοίρασμα και την παρεΐστικη διάθεση γύρω από τα τραπεζάκια.
Όπως και η λέξη Topa που χρησιμοποιούν όταν τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, μοιάζει να έχει νόημα και στα ελληνικά, το νέο μαγαζί της Κυψέλης μοιάζει να χτίζει γευστικές και άλλες γέφυρες πάνω σε μικρά τραπεζάκια και πιατάκια.
Κόμνα Τράκα

Ανάμεσα στις πολυσύχναστες οδούς Πατησίων και Δροσοπούλου και στον μικροσκοπικό πεζόδρομο, Κόμνα Τράκα, βρίσκεται πλέον το ομώνυμο μπαρ που έχει κρατήσει την ταμπέλα “Αρτοποιείο-Ζαχαροπλαστείο” για να μας θυμίζει την πρότερη ιστορία του μέρους.
Vintage στοιχεία μπλέκονται με τα σημερινά και την απλότητά του χώρου στο εσωτερικό του μαζί με τα alcoholic και non alcoholic του cocktails καθώς και με μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα και μπίρες.
Αναψυκτήριο Ύψαλα

Και με το Αναψυκτήριο Ύψαλα με το τσίπουρο και τα μεζεδάκια του φτάνουμε στην Άνω Κυψέλη,
Σε έναν χώρο φωτεινό, με κίτρινα και λευκά χρώματα και μια μικροσκοπική κουζίνα όπου όμως η ποιοτική πρώτη ύλη που προέρχεται από την Κρήτη παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό.
Μεταξύ άλλων η μυζηθρόπιτα με ξινομυζήθρα και τα τηγανητά αυγά μαγειρεμένα με μπεσαμέλ από στακοβούτυρο, το απάκι και το κρητικό λουκάνικο συνοδεύονται με επιλεγμένες μπύρες από μικροζυθοποιίες, τσίπουρα και κρασιά. Kαι για το τέλος χειροποίητο γλυκό του κουταλιού.
Τέλειον

Ενώ το άλλοτε διάσημο ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης μεταμορφώθηκε σε μπαρ, αξιοποιώντας τα vintage κομμάτια του ζαχαροπλαστείου και συνταιριάζοντάς τα με στοιχεία σημερινά.
Απεριτίβο, επιλεγμένα κρασιά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ σερβίρονται στα τραπέζακια του που απλώνονται στο πεζοδρόμιο, στη γωνία Παξών και Καυκάσου και ήδη γεμίζουν με κόσμο τα απομεσήμερα και τα βράδια, ακόμα και τις καθημερινές.
Τέλος, τα ποτά που συνοδεύονται ωραιότατα με μπρουσκετούλες με τυριά και αλλαντικά, κεφτεδάκια κοτόπουλου και χοτ ντογκ.
Σχολιάστε