Culture Hub

Για φαγητό στα τραπεζάκια έξω στους πεζόδρομους της Αθήνας

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Για φαγητό στα τραπεζάκια έξω στους πεζόδρομους της Αθήνας

Υπάρχουν τόσο όμορφα μέρη, τόσα γευστικά εστιατόρια, τόσα χαλαρά ουζερί και μέρη για πίτσα και ποτό, πολλές φορές φορές, με ένα κοινό αρνητικό, το άκουσμα και την θέα των αυτοκινήτων.

Τα παρακάτω όμως ξεμακραίνουν όσο μπορούν, αποτραβιούνται σε πεζόδρομους δίνοντας μας την ευκαιρία να περπατήσουμε πιο ελεύθερα για να φτάσουμε στα τραπεζάκια έξω και να καθίσουμε σε μέρη, σίγουρα λίγο πιο ήρεμα και λιγο πιο χαλαρά.

Γιατί είναι σίγουρο πως προτιμούμε την ελαφρά βαβούρα από τις συζητήσεις, έστω και δυνατά ενίοτε ξεσπάσματα σε γέλια από τους υπόλοιπους θορύβους του αστικού πλαισίου. Την καλοκαιρινή διάθεση, τα τραπέζια κοντά στη σκιά των δέντρων και την ολοένα κάνοντας ολοένα πιο αισθητή την ανεμελιά που έπεται μαζί με τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Topa

Ένα νέο γωνιακό μαγαζί, λίγα μέτρα μακριά από την Δημοτική Αγορά βγάζει τα τραπεζάκια του επί της Φωκίωνος Νέγρη και μας φέρνει λίγη “γεύση” από την Ισπανία.

Διατηρώντας ως βάση τον σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και τις ποιοτικές πρώτες ύλες παντρεύει την γαστρονομική πρωτοπορία της Ισπανίας και την κουλτούρα των pintxos, δηλαδή τα μικρά μεζεδάκια πάνω σε ψωμί ή περασμένα σε οδοντογλυφίδες, με τις γεύσεις της Κρήτης, το οικείο και σε εμάς μοίρασμα και την παρεΐστικη διάθεση γύρω από τα τραπεζάκια.

Όπως και η λέξη Topa που χρησιμοποιούν όταν τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, μοιάζει να έχει νόημα και στα ελληνικά, το νέο μαγαζί της Κυψέλης μοιάζει να χτίζει γευστικές και άλλες γέφυρες πάνω σε μικρά τραπεζάκια και πιατάκια.

Ντύλαν

Και φυσικά το μικρό αγαπημένο μας 'Ντύλαν' επί της πεζοδρομημένης έκτασης της οδού Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, που δημιούργησε ο Βαγγέλης Βέης, ως πρώτη του εστιατορική και σίγουρα επιτυχημένη απόπειρα μετά την πορεία του σε βραβευμένες κουζίνες όπως των 'Hytra', 'Hervé' και 'Soil'.

Πρωταγωνίστρια στο Ντύλαν μπορεί να είναι μια χαλαρή μπάρα περιμετρικά της open kitchen και οι ελληνικές γεύσεις ειδομένες μέσα από την σύγχρονη οπτική της γευστικής μεστότητας. Αλλά και τα τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο φέρουν την δική τους ήρεμη γοητεία ως βάση για τα νόστιμα ελληνικά πιάτα.

Πελεκάνος Ουζερί

Στο στέκι για ψαράκι στον πεζόδρομο της οδού Σφακτηρίας στο Γκάζι όπου η Τήνος, η ιδιαίτερη πατρίδα της γράφουσας έχει την τιμητική της. Το όνομα του είναι αφιερωμένο στον Μάρκο, τον γνωστό, φιλικό πελεκάνο της Τήνου που πήρε το όνομα του από τον Μάρκο Σουράνη, τον πρώτο ιδιοκτήτη της ομώνυμης ιχθυαγοράς στην Χώρα της Τήνου και παππού του Νικόλα Κοκολάκη, ιδιοκτήτη του σημερινού, αθηναϊκού “Πελεκάνου” με την τηνιακή αύρα.

Εδώ τα ασπρά-κόκκινα-μπλε χαρτιά του ιχθυοπωλείου συναντούν, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των παππού Μάρκου στο καΐκι του, τη σύγχρονη γραφιστική και τις αφίσες με τους κατακόκκινους αστακούς, την εποχικότητα, τα φρέσκα ψαράκια και τις γεύσεις του Αιγαίου με παραδοσιακές-σύγχρονες συνταγές.

Tsiftis

Το όμορφο εστιατόριο στον χαλαρό πεζόδρομο της οδού Σεβαστείας στα Ιλίσια, δύο βήματα από τη Μιχαλακοπούλου, ανήκει κάτι παραπάνω από δικαιωματικά σε αυτή την λίστα που δεν αναζητά ξέχωρα το καλό φαγητό αλλά στο πλαίσιο μιας σχετικής ηρεμίας, μιας ατμόσφαιρας επάξιας για ένα γευστικό και χαλαρό γεύμα στην πόλη.

Με γεύσεις ελληνικές και ισορροπημένες γαστρονομικές παραλλαγές, με ενδιαφέρουσες και ποικίλες επιλογές σε κρασί και με την χαλαρή, καλαίσθητη ατμόσφαιρα του, αποτελεί μία σταθερή μας επιλογή όταν αναζητάμε τραπεζάκια έξω και κάπως απομακρυσμένα από τα αυτοκίνητα.

Armando pizzeria

Στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της Σαλαμίνος στον Κεραμεικό μια ακόμα σχετικά νέα και ενδιαφέρουσα άφιξη που κρύβει κάτι από τα ταξίδια μας στην Ιταλία και τις πλείστες πιτσαρίες νέας γενιάς που αποτίουν φόρο τιμής στην Νάπολη και την πίτσα χρησιμοποιώντας τη μορφή του Diego Armando Maradona.

Εδώ το μωσαϊκό στο πάτωμα συναντά τη δυνατή μουσική, τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, το light πρωινό με αρτοσκευάσματα, αυγά, σάντουιτς και καλό καφέ και μετά τις 18.00, την πίτσα σε 10 γευστικές εκδοχές (5 κλασικές/5 signature), το 72 ωρών ωρίμανσης ζυμάρι αλλά και ένα άκρως εντυπωσιακό κουτί πίτσας.