NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Έλληνες του Εξωτερικού: “Επιχειρηματικότητα των Ελλήνων στην Ιρλανδία”

Έλληνες του Εξωτερικού: “Επιχειρηματικότητα των Ελλήνων στην Ιρλανδία”

Στις 31 Οκτωβρίου του 2011 και μετά από τρείς αλλαγές αεροπλάνων προσγειώθηκα στο Δουβλίνο, έχοντας ξεκινήσει από την Κέρκυρα ακριβώς μια μέρα πριν. Το ταξίδι αυτό μου θύμισε Star Wars αποστολή σε απομακρισμένους και συννεφιασμένους πλανήτες της αυτοκρατορίας. Κάτω από τα σύννεφα όμως με περίμενε μια πολυπολιτισμική global πόλη με τους 450 Έλληνες της παροικίας κάπως ξεχασμένους από τους Τζεντάι.

Εφτά χρόνια αργότερα από εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα τα πράγματα είναι πια τελείως διαφορετικά. Μεσολάβησαν μνημόνια, κρίσεις και οδυρμοί αλλά η Ελληνική παροικία μεγάλωσε, εδραιώθηκε περισσότερο και η επιχειρηματικότητα τόλμησε και τα κατάφερε.                        

Το 2016 καταμετρήθηκαν 1000 ακριβώς Έλληνες ως κάτοικοι Ιρλανδίας. O αριθμός αυτός παραμένει σε ανοδική πορεία καθώς όλο και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό από Ελλάδα - ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης – αναζητά εργασία σε πανεπιστήμια, εταιρίες και νοσοκομεία της Ιρλανδίας. Επίσης γύρω στους 300 Έλληνες ζουν και εργάζονται στην Βόρεια Ιρλανδία. Στο νησί ζούν επίσης αρκετοί Κύπριοι. Οι Ιρλανδοί που ζούν στην Ελλάδα - από εκτίμηση της πρεσβείας τους στην Αθήνα - είναι 500 με 700. Παρακάτω αναφέρω μερικούς από τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται πια επιχειρηματικά στην Ιρλανδία.

Τα κορίτσια του Ambrosia Greek Snacks ετοιμάζουν το μοναδικό βιολογικό Kefir από γάλα καρύδας που μπορείς να βρεις στην Ιρλανδική αγορά ενώ τα χειροποίητα τσουρέκια τους κάνουν θραύση. Ο Νικόλας του El Greco έχει γεμίσει την τοπική αγορά με βιολογικά βότανα, λάδι από την Κρήτη και χειροποίητους χαλβάδες και μπακλαβαδάκια από την Βέροια. Το καλύτερο ταχίνι με σοκολάτα θα το βρεις στο Soul of Crete του ζεύγους Κόνσουλα. Η Μαρία του 220trees εισάγει και πουλάει το λάδι από τις 220 ελιές της οικογενειακής της φάρμας. Τα ρεστοράν Κέρκυρα, Μύκονος και Κώστας στο κέντρο του Δουβλίνου σε περιμένουν να δοκιμάσεις τις αμέτρητες Ελληνικές συνταγές. Μισή ώρα από το κέντρο τα παιδιά του EatGreek προσφέρουν μια πιο γρήγορη και μοντέρνα άποψη του Ελληνικού φαγητού.

Στο κέντρο του Δουβλίνου επίσης θα βρεις τον Κώστα του Ardanis για Web Development και τα κορίτσια που οργανώνουν το Dublin Greek Film Festival.

Για Graphic Design μπορείς να πας στο Βαγγέλη από το Vagelisart και για Marketing στο Digital B2B Services. Οι καινούριες ιδέες στα σκαριά είναι πολλές και το 2018  ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και Greek night με τον Αlexi guest DJ από Αθήνα.

Καθώς λοιπόν οι δυο χώρες έρχονται πιο κοντά - χάρη και σε αυτά τα παιδιά - οι ερωτήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών «τι μπορώ να κάνω στην Ιρλανδία» πληθαίνουν συνεχώς και μερικές από τις απαντήσεις είναι οι παρακάτω:

  • Η Ελλάδα έχει ανάγκη να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ιρλανδία αλλά και άλλες χώρες σε κρασιά και οτιδήποτε gourmet, super food, βιολογικό, cool προϊόν παράγει αυτός ο τόπος. Τα παιδιά που έχουν ήδη εδραιωθεί στην Ιρλανδία, αποτελούν μια γερή βάση για να χτιστούν νέες συνεργασίες μεταξύ των Ελλήνων των δύο χωρών. Έχοντας μια βάση στην Ιρλανδία, μπορείς να μετακινηθείς μετά και σε άλλες χώρες.
  • Η Ελλάδα δεν είναι κατ' εξοχήν προορισμός των Ιρλανδών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ή την οργάνωση γάμων σε νησιά μας ή διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ή για εορταστικά τριήμερα “ποτό και rock and roll” στην Αθηναϊκή νύχτα ή ακόμα και για ιστιοπλοϊκές εκδρομές και καταδυτικές περιπέτειες. Άρα πολλά μπορούν να γίνουν και στον τομέα αυτό.
  • Στην Ιρλανδία το στήσιμο της εταιρίας γίνεται σε 4-5 μέρες και το corporate tax ειναι 12,5%.
  • Η Ιρλανδία δεν είναι η γη της Επαγγελίας - τα μεγάλα boss της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης την κατέταξαν και αυτήν στα PIIGS – βγήκε όμως από τα μνημόνια πριν από εμάς ενώ εμείς παραμένουμε ακόμα μετεξεταστέοι στα μνημονιακά και με τελείως βουλωμένες τις «κεντρικές οικονομικές αρτηρίες» της χώρας από τα capital controls. Μήπως τελικά για να σωθεί η χώρα χρειάζεται και ένα γερό bypass με την βοήθεια των Ελλήνων του εξωτερικού;   

Το Δουβλίνο και η Αθήνα είναι από τις λίγες – μπορεί και μοναδικές - Ευρωπαικές πρωτεύουσες που δεν συνδέονται αεροπορικά όλο το χρόνο. Το πάσχα του 2013 το Δουβλίνο συνδέθηκε για πρώτη φορά με Ελλάδα με απευθείας πτήσεις. Xάρη στην AerLingus για 7 μήνες τον χρόνο και δυο φορές την εβδομάδα μπορείς να πετάς πια άνετα ανάμεσα στους δύο προορισμούς. Για τους υπόλοιπους 5 μήνες το αεροδρόμιο στην Αθήνα, η Aegean και η Ryanair δεν μπορούν να βρουν μια σταθερή λύση: πτήσεις μπαίνουν, πτήσεις βγαίνουν, οι πτήσεις δεν βολεύουν, οι φόροι είναι πολλοί, οι πτήσεις όχι πολύ γεμάτες...and may the force be with them!  

Η Κίνα επενδύει 5 τρις $ για να ξαναφτιάξει τον Δρόμο του Μεταξιού όπου τα τρένα θα κινούνται με 350 km/h και ο Elon Musk κατασκευάζει το high-speed loop στην Αμερική όπου η μετακίνηση θα γίνεται μέσα σε ένα σωλήνα - σχεδόν στο κενό - με ταχύτητα 560-1200 km/h! Και αναρωτιούνται οι Τζεντάι στις pub, στο messenger και στα καφενεία μετά από όλα αυτά: “Mα εμάς στην Ευρώπη ένα super toy πότε θα μας το φέρουν για να ενώνονται πιο αποτελεσματικά οι Ευρωπαϊκές χώρες όλο το χρόνο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας; Έστω και με μικρότερα και γρηγορότερα αεροπλάνα θα είμαστε ευχαριστημένοι. Και αυτό καινοτομία είναι.”

Και προσθέτω εγώ: “Tώρα αν τα αεροπλάνα προσγειώνονται και απογειώνονται κάθετα…μπορεί μια ολόκληρη γενιά Τζεντάι να αρχίσει να ονειρεύεται και πάλι”.  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr