NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Innovation Coaching: Μία κατάδυση δημιουργικής εξερεύνησης

Innovation Coaching: Μία κατάδυση δημιουργικής εξερεύνησης

Η Καινοτομία είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όπλο μιας επιχείρησης στη μάχη της διαφοροποίησης της από τον ανταγωνισμό και στην προσαρμογή της στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που επιφέρουν από τη μία η δραματική πρόοδος της τεχνολογίας και από την άλλη οι γενικότερες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά.

Όμως μια εταιρία που καινοτομεί ταυτόχρονα παίρνει κι ένα σημαντικό ρίσκο που συνήθως μεταφράζεται σε χρόνο, προσπάθεια και χρήματα. Με άλλα λόγια εάν η καινοτομία "πετύχει" τότε όλα πάνε καλά, εάν όμως "δεν βγει" τότε είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε ζημία. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που μια επιτυχημένη καινοτομία δημιουργεί νέες ανάγκες, τόσο απαιτητικές, που η επιχείρηση δυσκολεύεται ή και αδυνατεί να διαχειριστεί. Είναι η περίπτωση που η μπουκιά έχει μπει πολύ βαθιά μέσα στο πιρούνι, η περίπτωση που μια απρόσμενη επιτυχία μπορεί να προκαλέσει μία αναπάντεχη αποτυχία!

Η καινοτομία, μια έννοια εξόχως κακοποιημένη στη χώρα μας, στο μυαλό του απλοϊκού επιχειρηματία είναι ταυτισμένη με τις εύκολες χρηματοδοτήσεις και την πάσης φύσης επιδότηση. Από πολλούς, θεωρείται ένα λαχείο, που αν σου κάτσει, βγάζεις κάποια γρήγορα, εύκολα χρήματα.

Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Η καινοτομία δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι στόχος. Η καινοτομία είναι στενά συνδεμένη με την δημιουργικότητα, την πίστη, την τόλμη, την ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλίας, την εξοικείωση με το ρίσκο και την αποτυχία. Είναι μια διαδικασία, ένας τρόπος σκέψης, μια φιλοσοφία. Είναι κουλτούρα. Είναι τέχνη. Και όποιος την βλέπει έτσι, ως κουλτούρα και τέχνη, καταλαβαίνει οτι περισσότερο εξασκείται παρά διδάσκεται.

Η καινοτομία είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα, τη θετική αλλαγή και τη συνεχή βελτίωση. Η καινοτομία είναι ο σπουδαιότερος τρόπος για μια επιχείρηση να παραμένει ανταγωνιστική παρά τις όποιες εκπλήξεις και προκλήσεις του κόσμου που αλλάζει γύρω της. Καινοτόμοι όμως δεν γινόμαστε επειδή το λέμε εμείς. Καινοτόμοι είμαστε όταν το λένε οι άλλοι και κυρίως η αγορά. Γι αυτό και η καινοτομία προϋποθέτει σεμνότητα, σοβαρότητα και πάρα πολύ μεγάλη υπομονή.

Συχνά οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα τους, αναλώνονται σε ένα διεκπεραιωτικό παιχνίδι τακτικής με στόχο την τακτοποίηση άμεσων και επειγόντων θεμάτων, όχι πάντα εξαιρετικά σημαντικών για την επιχείρηση. Εστιάζουν στο άμεσο μέλλον, κοιτάνε να "βγάλουν την ημέρα" και αδυνατούν να σκεφτούν στρατηγικά σε ένα βάθος χρόνου. Αυτό βέβαια σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο καθώς δεν γίνεται να παραβλέψουν καταληκτικές ημερομηνίες, συναντήσεις με πελάτες, λογιστικά, φορολογικά, νομικά, ταξίδια κι άλλα τέτοια επείγοντα. Όσοι όμως καταλήγουν να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε αυτά, μετά από καιρό, αυτό τους γίνεται συνήθεια. Μια συνήθεια που όσο περισσότερο δουλεύει, τόσο περιορίζει την όραση και την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματία. Κάποιοι, όχι άδικα, έχουν την αίσθηση οτι κάνουν ορθοπεταλιά σε.. γιαούρτι, καταβάλλοντας μεγάλη αλλά μάταιη προσπάθεια να ξεκολλήσουν από όλα εκείνα που τους κρατάνε πίσω.

Όλα αυτά δημιουργούν αρκετή αβεβαιότητα, ανησυχία και άγχος που μας δυσκολεύουν να δούμε καθαρά τις δυνατές μας επιλογές, να τις αξιολογήσουμε σωστά και να τις ιεραρχήσουμε. Μας εμποδίζει να δούμε και τις ευκαιρίες που πολλές φορές περνούν από δίπλα μας γιατί ο φόβος μιας πιθανής αποτυχίας συρρικνώνει, στενεύει την όραση και την προσοχή, κάνοντας μας να βλέπουμε μια μικρή μόνο περιοχή της σκακιέρας, αντί για ολόκληρη την σκακιέρα.

Το Innovation Coaching έρχεται να βοηθήσει την προσπάθεια της επιχείρησης να εισάγει την καινοτομία στην κουλτούρα της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Βοηθάει την επιχείρηση να ξεκαθαρίσει πού ακριβώς στοχεύει, να βρει τα δυνατά και αδύνατα της σημεία, να εντοπίσει όχι μόνο τα άμεσα αλλά και τα πιο μακρινά εμπόδια καθώς και τους τρόπους να τα υπερβεί. Την ενθαρρύνει να δημιουργήσει σκοπό και όραμα. Να σκεφτεί δημιουργικά και out-of-the-box. Καθαρίζει ένα μεγάλο μέρος της θολούρας που συνήθως δημιουργείται όταν συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές, όταν αποφασίζουμε να περπατήσουμε σε έναν σχετικά άγνωστο δρόμο, όπως τον δρόμο της καινοτομίας. Βοηθάει στη μείωση του ρίσκου και οδηγεί την επιχείρηση με πολύ πιο σίγουρα βήματα στον σκοπό της.

Μέσα από μια σειρά συναντήσεων coaching αναλύεται διεξοδικά το θέμα, κατανοείται ακριβώς η φύση της καινοτομίας που προτείνεται, η προστιθέμενη αξία που παράγεται, συζητιούνται όλα τα εμπόδια και οι τρόποι να ξεπεραστούν, εντοπίζονται τα ρίσκα και γεννιούνται ιδέες που τα μειώνουν ή τα εξαλείφουν, βρίσκονται κρυφοί πόροι και απρόσμενοι σύμμαχοι, δημιουργούνται περισσότερες επιλογές, ανοίγουν νέα παράθυρα ευκαιριών.

Κάθε συνάντηση coaching είναι ένα εικονικό ταξίδι στα βαθιά νερά του μέλλοντος. Μας οδηγεί με ασφάλεια έξω από τη ζώνη άνεσης σε μια κατάδυση δημιουργικής εξερεύνησης. Επιστρέφοντας κάθε φορά είμαστε και λίγο πιο σοφοί!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr