NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Κρυπτονομίσματα: Tο αρχικό όραμα, η πορεία ως τώρα και εκτιμήσεις για το μέλλον

Κρυπτονομίσματα: Tο αρχικό όραμα, η πορεία ως τώρα και εκτιμήσεις για το μέλλον

Έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο 5 εβδομάδων κατά τη διάρκεια του οποίου μοιραστήκαμε μαζί σας την αρχική εικόνα και όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για να σας βοηθήσουμε να εξετάσετε αυτή τη νέα αγορά στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε μία ανασκόπηση της πορείας των Κρυπτονομισμάτων και θα αναλύσουμε τα παράδοξα, τα λάθη και τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το μέλλον για την τεχνολογία του Blockchain.

Το Bitcoin είναι μία λύση που αναπτύχθηκε με αφορμή την οικονομική κρίση του 2008 η οποία και καθόρισε τις εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική έως και σήμερα.

Η αρχική ιδέα ήταν να αναπτυχθεί μία τεχνολογία που θα απελευθέρωνε την μεταφορά αξίας και πλούτου από τον έλεγχο των τραπεζών και των κυβερνήσεων δίνοντας τον έλεγχο πίσω στους πολίτες. Το κύριο πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι είναι αποκεντρωμένη (δεν ελέγχεται από κανένα κεντρικό ίδρυμα) και αδιάβλητη (καθώς όλες οι συναλλαγές καταγράφονται στο Blockchain και δεν μπορούν να αλλοιωθούν).  Το μειονέκτημα όμως ήταν και παραμένει έως και σήμερα ότι η υιοθέτηση στην καθημερινή οικονομία δεν είναι δυνατή ενώ παράλληλα το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των υπολογιστικών μηχανών που κάνουν το mining είναι υψηλό.

Όταν ουσιαστικά δημιουργείς ένα σύστημα που παρακάμπτει τις Τράπεζες και τις Κυβερνήσεις τόσο επιθετικά δεν είναι δυνατόν να περιμένεις την αποδοχή και έγκριση από πλευράς τους άμεσα ούτε και εύκολη πρόσβαση στην πραγματική οικονομία που ελέγχεται από τα ιδρύματα και τους θεσμούς αυτούς.

Απεναντίας θα βρεθείς απέναντι και θα χαρακτηριστείς ως μέσο της παραοικονομίας και του εγκλήματος περισσότερο διότι δεν υπόκεισαι στον έλεγχο τους και λιγότερο για τις αδυναμίες να υπάρξει ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας και προστασίας από επιτήδειους κάθε είδους (που υπάρχουν σε κάθε αγορά και οικονομία).

Παράλληλα η δυσκολία προσέγγισης της αγοράς αυτής και κυριότερα η κακή εμπειρία του χρήστη (bad user experience) είναι σημαντικοί λόγοι που δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα μαζικά στην πραγματική οικονομία τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα. Όταν χρειάζονται πολλαπλές εγγραφές σε ανταλλακτήρια και εξοικείωση με τη χρήση πολλαπλών πορτοφολιών για να αποφευχθεί το μοιραίο (κλοπή των private keys) τότε καταλαβαίνουμε ότι ο απλός χρήστης θα δυσκολευτεί αρκετά.

Ένας ακόμα λόγος που δεν συνεχίστηκε η αλματώδης άνοδος της αγοράς είναι το γεγονός της ανωριμότητας των περισσότερων μικρών επενδυτών. Η δυσκολία προσέγγισης της τεχνολογίας αυτής την έκανε προσβάσιμη κυρίως σε κοινό νεαρής ηλικίας που δεν έχει εμπειρία από επενδύσεις. Για αυτό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε νεαρούς να ποστάρουν για το πότε θα αγοράσουν το ακριβό αυτοκίνητο ή να πανικοβάλλονται και να πουλάνε αμέσως με την πρώτη αρνητική είδηση (που αναφέραμε νωρίτερα οφείλεται περισσότερο στο ότι η αγορά δεν ελέγχεται από συγκεκριμένους θεσμούς και λιγότερο σε υφιστάμενες αδυναμίες που υπάρχουν βέβαια).

Παράλληλα η αγορά στο απόγειο της απέτυχε να δεχτεί το κύμα νέων χρηστών με αποτέλεσμα πολλά ανταλλακτήρια να σταματήσουν να δέχονται νέες εγγραφές ή να καταρρέουν πλήρως και να τίθενται εκτός λειτουργίας.

Στην αγορά διείσδυσαν μεγάλοι θεσμικοί αγοράζοντας μεγάλα πακέτα (κυρίως στο Bitcoin) και εκμεταλλεύτηκαν την ανωριμότητα της πλειοψηφίας των άπειρων επενδυτών ελέγχοντας την τιμή και κερδίζοντας παράλληλα και από τα συμβόλαια  της Wall Street.

Οι περισσότεροι επενδυτές αντί να κρατήσουν τις επενδύσεις τους χωρίς να πουλήσουν καθόλου και να κοιτάξουν να διαδώσουν την γνώση και σε άλλους προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν (ουσιαστικά πουλώντας ο ένας στον άλλο) ή πανικοβάλλονται και πουλάνε με απώλειες.

Η απουσία ρυθμιστικής αρχής έδωσε την ευκαιρία σε επιτήδειους να συγκεντρώσουν χρήματα μέσω ICO και να εξαφανιστούν και τα κενά ασφαλείας των ανταλλακτηρίων οδήγησαν σε μαζικές κλοπές ψηφιακών νομισμάτων μεγάλης αξίας.

Αυτή την εβδομάδα είδαμε τα Κρυπτονομίσματα να συζητιούνται ανοιχτά στο G20 ενώ πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι από 1/7 η Ρωσία θα εισάγει πλαίσιο νόμου για την υιοθέτηση των Κρυπτονομισμάτων. 

Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ότι η τεχνολογία του Blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα θα γίνουν μέρος της πραγματικής οικονομίας όχι όμως τηρώντας το αρχικό όραμα, θα τεθούν υπό έλεγχο και φορολόγηση και οι πραγματικές καινοτόμες εταιρείες της αγοράς και τα κρυπτονομίσματα τους θα δώσουν υπεραξία σε αυτούς που θα τα διακρίνουν, θα επενδύσουν και θα τα κρατήσουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο hardware wallet τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr