NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Γνωρίστε την Ιωάννα Βαΐου, την SEO Expert που κυνήγησε και πέτυχε τα όνειρά της

Γνωρίστε την Ιωάννα Βαΐου, την SEO Expert που κυνήγησε και πέτυχε τα όνειρά της

Η Ιωάννα Βαΐου μίλησε στο epixeiro.gr για το πώς κυνήγησε και πέτυχε τα όνειρά της!

Γεια σου Ιωάννα. Πόσο καιρό ασχολείσαι με το SEO και πώς ξεκίνησε αυτή η ενασχόληση; Τι ήταν αυτό που σε ώθησε σε αυτόν τον τομέα;

Γεια σου Στάθη. Ασχολούμαι με το SEO από τον Μάρτιο του 2009 όπου ξεκίνησα να επενδύω χρόνο και χρήματα στην εκπαίδευση μου σαν αρχάρια στον κόσμο του internet marketing (γενικά του internet, καθώς τότε θυμάμαι απέκτησα το πρώτο μου email).

Η ενασχόληση μου με το SEO ξεκίνησε κατά την διάρκεια μίας άλλης επένδυσης, της πρώτης μεγάλης επένδυσης που έκανα στον εαυτό μου, αγοράζοντας και καταναλώνοντας ένα online course Προσωπικής Ανάπτυξης από μία Αμερικάνικη εταιρία στον τομέα Direct Sales.

Η εταιρία αυτή προσέφερε μία πολύ βασική εκπαίδευση στο Internet Marketing γιατί έδινε την δυνατότητα στα μέλη της να προωθήσουν το online course σε άλλους μέσω διαφόρων μεθόδων marketing στο internet. Αυτή ήταν και η πρώτη μου βουτιά στα «τυφλά» τότε, στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου. Από όλες τις μεθόδους, μία ήταν αυτή που μου έκανε αυτό το κλικ που πάντα αναζητούσα στην ζωή μου, το SEO. Έκανα focus λοιπόν σε αυτό.

Σιγά σιγά άρχισα μόνη μου να εμβαθύνω τις γνώσεις μου διαβάζοντας άρθρα από Αμερικάνους πολύ επιτυχημένους marketers στο internet και ακολουθώντας “how-to” videos στο YouTube, από το πιο απλό (όπως το «που μπαίνει ο tracking κώδικας του Google Analytics σε ένα Wordpress site») μέχρι και πιο πολύπλοκα tasks (όπως το να μάθω να φτιάχνω self-hosted Wordpress ιστοσελίδες για να ξεκινήσω τα τεστ και να μάθω SEO επάνω τους, καθώς οι δωρεάν πλατφόρμες ιστολογιών δεν δίνουν πολλές δυνατότητες για ικανοποιητικά αποτελέσματα).

Πόσο καιρό σου πήρε να εξειδικευτείς πάνω στον τομέα σου; Τι θυσίες χρειάστηκε να κάνεις;

Από το 2009 που ξεκίνησα τις επενδύσεις μου στην γνώση του SEO, μου πήρε 4 χρόνια μέχρι να νιώσω αρκετά έτοιμη για να ξεκινήσω την δική μου επιχειρηματική δραστηριότητα το 2013, σαν SEO Professional πλέον και όχι σαν απλός freelancer που τον ενδιαφέρει ένα απλό χαρτζιλίκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα των 4 αυτών χρόνων στα 2,5 με 3,5 χρόνια ενασχόλησης μου, εκτέλεσα καθήκοντα SEO Director για ένα χρόνο, σε ένα από τα καλύτερα digital marketing agencies της Ευρώπης, στην Αθήνα. Ήταν μία πολύ δυνατή εμπειρία με συναδέλφους άξιους που μου μάθανε την αξία της συναδελφικότητας ανάμεσα σε πολλαπλά διαφορετικά τμήματα ενός Online Marketing Agency.

Έμαθα πώς να αντιμετωπίζω απαιτητικές καταστάσεις κάτω από συνθήκες πίεσης και ευθυνών. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για αυτήν μου την εμπειρία και τον 1 αυτόν χρόνο στο μεσοδιάστημα των πρώτων τεσσάρων ετών της καριέρας μου.

Οι θυσίες που έκανα ήταν ολοκληρωτικές, προσωπικός χρόνος, προσωπική ζωή, σχέσεις, φιλίες και οτιδήποτε φαντάζει απαραίτητο στην πλειοψηφία των ανθρώπων για την ομαλή τους καθημερινότητα. Στο μυαλό μου υπήρχε μόνο 1 στόχος και αφοσιώθηκα 100% σε αυτόν τον στόχο. Η Ελευθερία μου δεν είναι προς διαπραγμάτευση και ήξερα ότι πρέπει να θυσιάσω πολλά παραπάνω πράγματα από τους «οικείους» μου για να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς που γελούν με τα όνειρα σας ή σας λένε ότι «Δεν Μπορείς» ή «Δεν Γίνεται» -Ιωάννα Βάϊου-

Ποιος ήταν ο Στόχος μου: Να γίνω ανεξάρτητη και εξαιρετική επαγγελματίας σε κάτι που αγάπησα από την πρώτη στιγμή, το οποίο:

  1. Απαιτεί να έχω το μυαλό μου σε συνεχή εγρήγορση.
  2. Με ενθουσιάζει τόσο ώστε να μη νιώθω πως κάνω δουλειά (αγγαρεία δηλαδή) το οποίο για εμένα προσωπικά αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνω κάτι πολύ καλά.
  3. Ο επιχειρηματικός κόσμος το χρειάζεται (και θα το χρειάζεται καθώς οι τεχνολογίες προχωρούν) και πληρώνει για αυτό.
  4. Θα μου προσέφερε τον επιθυμητό τρόπο ζωής που είχα από πολύ μικρό παιδί.

Μου έχεις πει πως η ενασχόληση σου με το SEO, σε βοήθησε να γίνεις ο άνθρωπος που ήθελες. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος;

Το SEO ήταν το 1 από τα 2 απαραίτητα συστατικά, των οποίων ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα να γίνω ο άνθρωπος που ήθελα και ονειρευόμουν.

Πρώτα απ’ όλα, η ενασχόληση μου με την Προσωπική Ανάπτυξη (η οποία δεν σταμάτησε ποτέ) ήταν αυτή που με βοήθησε να απεγκλωβιστώ από κάθε περιοριστική πεποίθηση για τον εαυτό μου η οποία με κρατούσε πίσω στην ζωή μου. Δεν μου άρεσε η ζωή που ζούσα ως υπάλληλος, ούτε μπορούσα ποτέ να δεχθώ μέσα μου αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες όμως) έχουν δεχθεί σαν αναπόφευκτο γεγονός και δεν προσπαθούν καν να το αλλάξουν.

Ποιο είναι αυτό το γεγονός; Η εργασία σε ένα συγκεκριμένο μέρος, πάντα δουλεύοντας για κάποιον άλλον, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές προοπτικές εξέλιξης (επαγγελματικής και προσωπικής) και φυσικά με μηδέν ελευθερίες επιλογής.

Υπάρχουν 3 επιλογές που τις θεωρώ άκρως σημαντικές για την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

Είναι το παρακάτω τρίπτυχο:

  • Τοποθεσία.
  • Ωράρια.
  • Άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Στην ζωή μου ως υπάλληλος τα προηγούμενα χρόνια, δεν μου δόθηκε ποτέ η δυνατότητα της επιλογής. Για εμένα λοιπόν το να ξεκινήσω κάτι δικό μου ήταν μονόδρομος.

1600-x-900-The-greatest-risk-is-to-take-zero-risk._Joanna-Vaiou.png?mtime=20180419125112#asset:84035

Υπάρχουν 2 σταδιακά βήματα τα οποία με βοήθησαν να γίνω ο άνθρωπος που ήθελα.

Το 1ο  βήμα έγινε με το να δω ξεκάθαρα μέσα μου και να αποφασίσω τι είδους ζωή θέλω για τον εαυτό μου. Όταν αποφάσισα, τότε ξεκίνησαν οι επενδύσεις μου στην Προσωπική Ανάπτυξη. Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσω γιατί επένδυσα στον εαυτό μου προτού σε οτιδήποτε άλλο, ακόμα και στο SEO. Μόνο έτσι οι άνθρωποι βελτιώνουν την ζωή τους, όταν αντί να περιμένουν αυτή να αλλάξει βασιζόμενοι σε εξωτερικούς παράγοντες κάνουν «ενδοσκόπηση» και κοιτάνε να δυναμώσουν τις εσωτερικές τους ποιότητες και τους εαυτούς τους.

Το 2ο βήμα σε συνδυασμό με το πρώτο από πάνω ήταν να βρω το «όχημα» (το μέσο αν θέλετε) το οποίο θα με οδηγούσε στο να ζήσω την ζωή μου όπως την ονειρεύτηκα. Το μέσο αυτό για εμένα έτυχε να είναι το SEO γιατί συντέλεσαν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μου κάνει το «κλικ» που αναζητούσα όπως μοιράστηκα προηγουμένως. Στο δικό μου το μυαλό, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μου ταίριαξε αυτή η ενασχόληση σαν χόμπι αλλά και επάγγελμα.

Με ρώτησες ποιος είναι ο άνθρωπος που ήθελα να γίνω με την βοήθεια των 2 παραπάνω ενασχολήσεων. Μοιράζομαι τα παρακάτω χαρακτηριστικά του ανθρώπου αυτού:

  • Ελεύθερη και Ανεξάρτητη να παίρνω αποφάσεις για τον εαυτό μου σε όλο το φάσμα των καθημερινών δραστηριοτήτων μου (προσωπικό και επαγγελματικό).
  • Αξιόπιστη για να βασίζομαι στο μυαλό και στον χαρακτήρα μου, ελεύθερη να γνωρίσω τον υπόλοιπο κόσμο ταξιδεύοντας κατά βούληση με one-way εισιτήρια και απόλυτα υπεύθυνη του εαυτού μου χωρίς να φοβάμαι την οποιαδήποτε αποτυχία ή την κριτική των άλλων.
  • Κάτοχος εξειδικευμένης γνώσης στο αντικείμενο μου το SEO ώστε να μπορώ να προσφέρω υπηρεσίες και υποστήριξη ασύγκριτης ποιότητας στους ανθρώπους τους οποίους επιλέγω (και επιλέγομαι) για συνεργασία.
  • Ικανοποιημένη και απόλυτα ευγνώμων για την ζωή μου και όσα έχω καταφέρει μέχρι σήμερα.
  • Αληθινός και θετικός άνθρωπος έτσι ώστε πάντα να αφήνω τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι με κάποιον τρόπο καλύτερους από πριν.
  • Κάποια που αποτελεί θετική επιρροή με το ζωντανό παράδειγμα της ζωής της για όλους τους ανθρώπους που είτε ξέχασαν να ονειρεύονται, είτε δεν ονειρεύτηκαν ποτέ κάτι καλύτερο για την ζωή τους. Ελεύθερη από complex και φόβους «μη αποδοχής» από τους άλλους για το ποια είμαι, πως σκέφτομαι και όλα αυτά τα «μη παραδοσιακά και μη συνηθισμένα» πράγματα που κάνω. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι των οποίων η γνώμη με ενδιαφέρει και ανοίγω τα αυτιά μου σε αυτήν. Δεν διαθέτω την προσοχή μου και το χρόνο σε οτιδήποτε δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω στην ζωή που έχω χτίσει έως ώρας. Είμαι ευγνώμων στην Προσωπική μου Ανάπτυξη.

Τι είναι το SEO λοιπόν; Γιατί είναι ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο και για ποιους είναι εύχρηστο;

Το SEO είναι ένας συνδυασμός τεχνικών βελτιστοποίησης και προώθησης ιστοσελίδων που έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μία ιστοσελίδα στην 1η σελίδα της Google (ή σε άλλες μηχανές αναζήτησης) «οργανικά» για συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά που κάποιος πληκτρολογεί στην Google για να μάθει περισσότερες πληροφορίες ή να αγοράσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, στα οργανικά αποτελέσματα.

Οργανικά είναι τα αποτελέσματα της 1ης σελίδας που δεν αποτελούν άμεση πληρωμένη διαφήμιση όπως εμφανίζεται αυτή με την ένδειξη «Ad», όταν ο διαφημιζόμενος την φτιάχνει μέσω του Google AdWords προγράμματος άμεσης διαφήμισης.

Τα οργανικά αποτελέσματα της 1ης σελίδας στην Google στην πλειοψηφία των αγορών είναι αυτά που λαμβάνουν τα περισσότερα clicks σε σύγκριση με τις πληρωμένες διαφημίσεις μέσω Google AdWords. Το SEO είναι ένας από τους πιο δυνατούς τρόπους προβολής μιας επιχείρησης η οποία ενδιαφέρεται να την βρίσκουν με «φυσικό τρόπο» (μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει) στην 1η σελίδα των μηχανών αναζήτησης την στιγμή εκείνη ακριβώς που ο ενδιαφερόμενος για κάποιο προϊόν η υπηρεσία της, ψάχνει ενεργά περισσότερες πληροφορίες.

Τα SEO αποτελέσματα είναι στο μυαλό των περισσότερων χρηστών πιο «αξιόπιστα» και έχουν μεγαλύτερο «κύρος» συγκριτικά με τις άμεσες διαφημίσεις, λόγω του ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να είναι ένας επιχειρηματίας 1ος στα οργανικά αποτελέσματα για το προϊόν του ή την υπηρεσία του από το να βγει στην ίδια σελίδα της Google ως διαφήμιση ( με την ένδειξη Ad).

Τι κάνεις αυτό τον καιρό λοιπόν; Ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητές σου;

Αυτόν τον καιρό θα είμαι στην Ελλάδα γιατί ξεκίνησα νέες σημαντικές συνεργασίες με νέους πελάτες και νέους συνεργάτες άλλων ειδικοτήτων internet marketing και web business development υπηρεσιών. Όταν κάποιος έρχεται σε εμένα ζητώντας βοήθεια στο SEO, έχω μία ομάδα από εξωτερικούς συνεργάτες που μπορούν να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες του SEO, όπως copywriting, Social Media Marketing, Paid Ads, Email Marketing, Web Development και Design κτλ.

Τον Μάϊο είμαι καλεσμένη ομιλήτρια στο συνέδριο Digi Conn Island στο όμορφο νησί της Αμοργού, με θέμα “Live LocalWork Global” και διοργανωτές την «ΑΕΛΙΑ» και το «Go Amorgos». Εκεί, μαζί με άλλους 3 επαγγελματίες θα μοιραστούμε τις προσωπικές εμπειρίες μας για το φαινόμενο του «ψηφιακού νομαδισμού» κατά το οποίο ένας επαγγελματίας μπορεί να εργάζεται από οπουδήποτε παρέα με ένα laptop και μία πολύ καλή σύνδεση στο internet. Μετά άγνωστο που θα είμαι καθώς τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα στην καθημερινότητα και δεν κάνω πολύ μακρινά σχέδια γενικά.

Τι συμβουλές έχεις να δώσεις σε νέα παιδιά που δεν είναι ευχαριστημένα με την τωρινή τους εργασία;

Θα μοιραστώ μόνο το προσωπικό μου παράδειγμα με σκοπό την ανάδειξη του σαν μία υπαρκτή επιλογή σε αντίθεση με όλο το μαύρο σύννεφο των προοπτικών μίας αξιοπρεπούς ποιότητας ζωής σήμερα, ειδικά για τη νεότερη γενιά που βρίσκεται ακόμα στο Λύκειο ή βγαίνει τώρα από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

  • Να παίρνετε ρίσκα (τι έχετε να χάσετε άλλωστε; Ο δρόμος έχει ξεστρωθεί! Φτιάξτε τον δικό σας δρόμο και μην περιμένετε από κανέναν άλλο να φέρει την Άνοιξη στην ζωή σας). https://www.instagram.com/p/BaBiraaFPJT/
  • Στην αρχή, ίσως για κάποια χρόνια, θα κάνετε δουλειές που δεν σας ικανοποιούν για να έχετε κάποια χρήματα. Παράλληλα, ψάξτε να βρείτε κάτι που σας ενθουσιάζει τόσο, ώστε να μη το βλέπετε σαν αγγαρεία (όπως οι περισσότεροι αισθάνονται την  καθημερινή δουλειά τους) και κάντε 100% focus στο να το χρησιμοποιήσετε για να λύνετε κάποιο υπαρκτό πρόβλημα στην αγορά.
  • Θυσιάστε κάποιες short-term απολαύσεις της ζωής έτσι ώστε να κερδίσετε long term πλεονεκτήματα και μία καλύτερη ποιότητα ζωής από αυτή που σας πλασάρουν η οικογένεια σας, το αφεντικό σας, η κυβέρνηση κτλ. Κανένας άνθρωπος δεν πέτυχε στη ζωή του κάτι παραπάνω από τους άλλους κάνοντας τα ίδια που κάνουν οι περισσότεροι.
  • Επενδύστε στην προσωπική σας ανάπτυξη με δωρεάν ή οικονομικά σεμινάρια στην πόλη που βρίσκεστε γιατί ο δρόμος της πραγματικής ανέλιξης είναι δύσκολος. Στην πορεία θα βρείτε πολλά εμπόδια. Εφοδιαστείτε με εσωτερική δύναμη, πάθος, επιμονή και υπομονή, αγαπήστε και πιστέψτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να καταφέρετε αυτό που τώρα ίσως φαντάζει τρελό όνειρο. Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς που γελούν με τα όνειρα σας ή σας λένε ότι «Δεν Μπορείς» ή «Δεν Γίνεται».
  • Μάθετε να επιλέγετε τις επιρροές σας σύμφωνα με το προσωπικό σας όνειρο. Τα άτομα στον κοντινό κύκλο σας είναι ένας πρωταρχικός λόγος που η ζωή σας αυτήν την στιγμή είναι αυτή που είναι. Αν δεν υπάρχουν επιρροές στον κοντινό σας κύκλο που σας εμπνέουν να γίνετε καλύτεροι τότε αφήστε τους πίσω. Βρείτε καινούργιους ανθρώπους των οποίων την ζωή θαυμάζετε. Ζούμε σε μία επαναστατική εποχή όπου μπορούμε να γνωρίζουμε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα ή και μέντορες μέσω του internet, ανεξαρτήτου τοποθεσίας.
  • Ταξιδέψτε σε άλλα μέρη (και solo αν τολμάτε). Δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση εσωτερικής ενδυνάμωσης και εξόδου από ζώνες ασφαλείας  από το να πάρετε τον εαυτό σας από το χέρι και να πάτε ένα ταξίδι μόνοι σας, μαζί του. Αν το να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας, σας φοβίζει, αυτό είναι κάτι που πρέπει απαραιτήτως να δουλέψετε μέσα σας, εάν σας ενδιαφέρει πραγματικά η θετική αλλαγή στη ζωή σας. Τα ταξίδια (και ειδικά τα solo) ανοίγουν το μυαλό και τους ορίζοντες και αν γίνει η αρχή, δεν υπάρχει γυρισμός στα παλιά κουτάκια των περιοριστικών πεποιθήσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν την ζωή που ονειρεύεστε. Βρείτε τους ανά τον κόσμο και «ξεζουμίστε» τους. Δείτε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα καλά τους στοιχεία και τις συμβουλές τους στην δική σας πραγματικότητα και τις δικές σας συνθήκες.
  • Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα σας και μη φοβάστε να ξεχωρίσετε από τους άλλους, εάν νιώθετε ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κάλεσμα στην ζωή σας. Το πώς σας βλέπουν οι άλλοι, δεν έχει καμία σχέση με την δική σας αξία, έχει να κάνει με το πώς βλέπουν εκείνοι τους εαυτούς τους. Εσείς δουλέψτε με εσάς για εσάς. Εάν εσείς είσαστε ο καλύτερος σύμμαχος σας, δεν θα εξαρτάστε από την γνώμη ή την αποδοχή των άλλων. Στην πορεία θα έλκετε μόνο σωστούς ανθρώπους στην ζωή σας, ανάλογα πάντα με το προσωπικό σας όνειρο.
  • Ονειρευτείτε άφοβα και κάντε λάθη άφοβα, «λάθος στο λάθος», θα έρθει και το σωστό. Αφήνετε τα λάθη πίσω και μην σπαταλάτε πολύ χρόνο στο παρελθόν αλλά ούτε και στο μέλλον. Κάντε το παρόν σας όσο πιο ευχάριστο μπορείτε σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εαυτού, της ζωής σας και της ζωής των γύρω σας.
  • Κλείνοντας θα μοιραστώ μία φράση από το αγαπημένο μου βιβλίο Προσωπικής Ανάπτυξης «Η Σχολή των Θεών»: “Bet on yourself and life will bet on you”. ~Dreamer”
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr