NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Digital Marketing
ανάγνωση

Η έκρηξη στη χρήση δεδομένων στα δίκτυα τηλεπικοινωνίων επιβάλει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς

Η έκρηξη στη χρήση δεδομένων στα δίκτυα τηλεπικοινωνίων επιβάλει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς

Η αγορά δεδομένων σήμερα

Η διείσδυση των social media παράλληλα με την αυξανομένη χρήση των smartphones τα τελευταία χρονιά, είναι ίσως οι δυο σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους η κίνηση των δεδομένων έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο στα σταθερά όσο και στα κινητά δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, η βάση δεδομένων Prognosis της inCITES Consulting δείχνει ότι η συνολική κίνηση δεδομένων μέσω κινητών δικτυών τηλεπικοινωνιών αυξήθηκε κατά 208 φορές (!) στη Δυτική Ευρώπη μεταξύ του 2007-16. Μπορεί αυτή η αύξηση στην κίνηση να εντυπωσιάζει, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση δεδομένων μέσω κινητών δικτυών τηλεπικοινωνιών αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης δεδομένων. Το 2007, στοιχεία της inCITES δείχνουν πως η κίνηση δεδομένων μέσω σταθερών δικτυών τηλεπικοινωνιών αποτελούσε περισσότερο από 99,5% της συνολικής κίνησης δεδομένων, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 95% το 2016 για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Καταλαβαίνει λοιπόν κάνεις ότι η κίνηση δεδομένων έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή αύξηση την τελευταία δεκαετία τόσο στα σταθερά όσο και στα κινητά δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Εκτιμήσεις για το μέλλον

Παρα τον ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης που έχει παρουσιάσει η αγορά των δεδομένων τα τελευταία χρονιά,  η κίνηση τους αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται μελλοντικά με πιο ηπίους όμως ρυθμούς. Πιο αναλυτικά, η inCITES εκτιμά ότι στη Δυτική Ευρώπη η κίνηση δεδομένων σε σταθερά και κινητά δίκτυα τηλεπικοινωνιών θα αυξηθεί με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 39%  και 21%, αντίστοιχα, για την περίοδο 2017-22. Η inCITES εκτιμά επίσης, ότι οι ακόλουθοι παράγοντες θα είναι οι πλέον σημαντικοί για την αναμενόμενη αυτή αύξηση:

  • Διείσδυση των smartphones και τεχνολογική μετάβαση. Παρόλο που η Δυτική Ευρώπη έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμιακής διείσδυσης των smartphones παγκοσμίως, θεωρούμε ότι η αγορά δεν έχει κορεστεί ακόμα, μιας και τα κινητά τηλεφωνά χωρίς δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ (non-smartphones) αποτελούσαν περίπου το 20% των συνολικών συνδέσεων κινητής εξαιρουμένων των συνδέσεων M2M στο τέλος του 2016. Επίσης, η μετάβαση των καταναλωτών σε δίκτυα 4G προερχόμενοι από δίκτυα 3G και 2G αναμένεται να τονώσει περαιτέρω τη χρήση δεδομένων μιας και οι χρήστες συσκευών 4G καταναλώνουν κατά μέσο ορό 1.3-2.3 φορές περισσότερα δεδομένα σε σχέση με αυτούς των συσκευών 3G.
  • Αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών. Τα τελευταία χρονιά έχει παρατηρηθεί σημαντική άνοδος στη παραγωγή και κατανάλωση βίντεο προερχόμενη από χρήστες δικτυών κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Snapchat, Facebook Live και Instagram) όπως και χρήστες υπηρεσιών over-the-top (OTT) (π.χ. Netflix και Hulu). Τόσο η αύξηση του αριθμού των βίντεο που καταναλώνονται καθημερινά όσο και η αύξηση της ανάλυσης (π.χ. HD, UHD, 4K) αυτών, αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση της κίνησης δεδομένων.
  • Άνθηση δικτυών machine-to-machine (M2M) και Internet of Things (IoT). Τα δίκτυα Μ2Μ και IoT αναφέρονται σε συνδέσεις συσκευών μεταξύ τους με μεγάλη διάρκεια ζωής και μηδαμινή ή μηδενική ανθρώπινη συμμετοχή στην μεταξύ-των-μηχανών επικοινωνία. Αν και οι συνδέσεις αυτές μεταφέρουν κατά βάση ένα πολύ χαμηλό αριθμό δεδομένων με χαμηλή χρονική συχνότητα, αυτό που έχει ειδικό βάρος είναι ο υψηλός αριθμός τέτοιων συνδέσεων που εκτιμάται ότι θα υπάρξει τα επόμενα χρονιά ο οποίος θα οδηγήσει με τη σειρά του στην περαιτέρω αύξηση της κίνησης των δεδομένων.  

Υποδομές που θα υποστηρίξουν τη μελλοντική ζήτηση

Προετοιμαζόμενοι για την αύξηση στην κίνηση των δεδομένων που αναμένεται τα επόμενα χρονιά, οι πάροχοι τόσο των κινητών όσο και των σταθερών δικτύων τηλεπικοινωνίων, αναπτύσσουν δίκτυα νέας γενιάς που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιταγές της νέας ψηφιακής εποχής. Όσον αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι συνεχίζουν να αυξάνουν την πληθυσμιακή κάλυψη των δικτυών 4G και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη γενιά τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών, το 5G, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να υιοθετείται από το 2020 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με τα δίκτυα σταθερών τηλεπικοινωνίων, οι πάροχοι αναπτύσσουν δίκτυα οπτικών ινών τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τα δίκτυα χαλκού.

Συμπερασματικά, τόσο τα δίκτυα 5G όσο και τα δίκτυα οπτικών ινών, έχουν τις προδιάγραφες να υποστηρίξουν σημαντικά υψηλότερη κίνηση δεδομένων σε σχέση με τα υπάρχοντα δίκτυα και να δώσουν την ευκαιρία στους πάροχους τηλεπικοινωνιών να εκμεταλλευτούν την αναμενόμενη αύξηση στην κίνηση ώστε να καταλάβουν μια εξέχουσα θέση στη νέα αλυσίδα αξίας που θα δημιουργηθεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr