NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Manifest: Μια Αυτοκρατορία που ξεκίνησε από μία σφουγγαρίστρα

Manifest: Μια Αυτοκρατορία που ξεκίνησε από μία σφουγγαρίστρα

Ο CEO της Manifest, Διονύσης Αμμολοχίτης, μιλάει στο epixeiro.gr για το Greek Dream που κατέκτησε την ελληνική και διεθνή αγορά.

Γεια σας κ. Αμμολοχίτη. Πείτε μας δυο λόγια για την Manifest. Τι ακριβώς κάνει η εταιρία σας;

Χαίρετε! Η Manifest παραδίδει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης κτιρίων (Facility Services) στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του κλάδου μας: α) Υγειονομικές  υπηρεσίες (καθαρισμοί, απεντομώσεις κτλ.),  β) Υπηρεσίες Τεχνικής Συντήρησης (προληπτική συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ανακαινίσεις κτλ.), γ) Υπηρεσίες ασφάλειας (Προσωπικό ασφαλείας, ηλεκτρονικά συστήματα), δ) Catering (Διαχείριση εστιατορίων εντός εταιρειών, event management).

Ο στόχος μας είναι οι πελάτες μας να «αφήνουν πάνω μας» όλες αυτές τις βασικές, αλλά δευτερευούσης σημασίας, ανάγκες τους και να αφιερώνονται εξολοκλήρου στις εργασίες που θα φέρουν ανάπτυξη στην εταιρεία τους.

Η εταιρία ουσιαστικά ξεκίνησε ένα πρωινό όταν πήρατε την απόφαση να παραιτηθείτε από την τότε δουλειά σας και να ξεκινήσετε κάτι καινούριο με μηδενικό μπάτζετ. Σίγουρα ήθελε πολύ θάρρος αυτή η απόφαση. Πείτε μας δυο λόγια για αυτήν την απόφασή σας. Ήσασταν από τότε σίγουρος ότι θα είχε τόση επιτυχία το εγχείρημά σας;

Στην πραγματικότητα, είχαμε με την μητέρα μου 9.000€, πράγμα που, ακόμη και στις μέρες μας, είναι ένα σημαντικό ποσό για να ξεκινήσει κάποιος ο οποίος έχει πολύ θάρρος. Πήρα την απόφαση, λοιπόν, να κάνω κάτι που ήθελα πάντα να κάνω, στ’ αλήθεια προετοίμαζα τον εαυτό μου για κάτι τέτοιο.

Παρ’ όλα αυτά  δεν ήμουν σίγουρος για τίποτα˙ μπορώ να πω ότι η μητέρα μου ήταν η σίγουρη για την επιτυχία της εταιρείας, πίστευε πολύ σε εμένα και δεν έχανε την ευκαιρία να μου το θυμίζει συνεχώς.

Πέρα από την δική σας παραίτηση όμως, πείσατε να κάνει το ίδιο και η μητέρα σας. Σίγουρα η πίστη της προς εσάς έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάστηκε να την πείσω για κάτι. Της ανέφερα την απόφαση μου να ξεκινήσω τη Manifest και απλώς της ζήτησα να με βοηθήσει.

Χωρίς δισταγμό μου είπε αυτολεξεί «Ναι παιδί μου».

Σήμερα πλέον θεωρώ πως αυτή η σιγουριά και η πίστη που είχε σε εμένα η μητέρα μου αποτέλεσε το βασικό μου όπλο για να αντιμετωπίσω όλες τις αντιξοότητες που συνάντησα. Θα έλεγα πως το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι από μόνο του πολύ σημαντικό, το να πιστεύει όμως και κάποιος άλλος σε εσένα δημιουργεί μια μαγική δύναμη.

Υπήρχε plan-B σε περίπτωση που δεν πετύχαινε η ιδέα; Ή μήπως η επιτυχία ήταν τελικά μονόδρομος;

Plan-B δεν υπήρχε κι αυτό ήταν κάτι που δε μου δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις. Κατά συνέπεια η επιβίωση ήταν μονόδρομος, έπρεπε να γεμίσουμε το ψυγείο μας κερδίζοντας χρήματα από την δουλειά μας.

Αυτό το βίωμα με έχει κάνει να σκέφτομαι ακόμη έτσι, δηλαδή δε δημιουργούμε Plan-B στα στρατηγικά μας σχέδια. Μπορεί να τα αλλάζουμε στην πορεία ή να τα τροποποιούμε, αλλά όταν τα δημιουργούμε πιστεύουμε απόλυτα στην επιτυχία τους και δεν κάνουμε δεύτερες σκέψεις του τύπου «μήπως αυτό δεν γίνεται;» ή «μήπως αυτό δε θα μας βγει;»

Παράθεση - epixeiro.gr

Θα έλεγα πως το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι από μόνο του πολύ σημαντικό, το να πιστεύει όμως και κάποιος άλλος σε εσένα δημιουργεί μια μαγική δύναμη. -Διονύσης Αμμολοχίτης-

Πώς ξεκίνησε λοιπόν η εταιρία; Ποια ήταν τα πρώτα βήματα και ενέργειες; Και τι θυσίες χρειάστηκε να κάνετε;

Ξεκίνησε όπως κάθε startup˙ ήμουν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και περνούσαν από το χέρι μου όλα τα θέματα, σημαντικά ή όχι. Τα πρώτα μου βήματα αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά ενέργειες προκειμένου να γίνει γνωστή η εταιρεία μας.

Θυμάμαι ότι επένδυσα όλα μας τα χρήματα σε ένα καταπληκτικό για την εποχή του website, εκτύπωσα διαφημιστικά έντυπα που μας έδειχναν σαν πολυεθνική και άρχισα να διαφημίζω την Manifest με όλα τα μέσα της εποχής. Έκανα ο ίδιος την δουλειά αλλά επισκεπτόμουν και ευρωπαϊκές εκθέσεις και συνέδρια για να μαθαίνω πράγματα ώστε να γίνομαι  καλύτερος σε αυτό που κάνω.

Με ρωτήσατε για θυσίες. Ε, λοιπόν, χρειάστηκαν αρκετές! Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη γνώσεων με είχε κάνει υπερβολικό. Δηλαδή, ειδικά τα πρώτα πέντε χρόνια, δούλευα Δευτέρα με Κυριακή, πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα. Οπότε, καταλαβαίνετε, κάποια στιγμή έφτασα σε ένα σημείο που κόντευα να τρελαθώ. Ευτυχώς συνειδητοποίησα τότε ότι αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για εμένα ούτε για την εταιρεία, κι έτσι άρχισα σιγά σιγά να το αλλάζω όλο αυτό.

Και άρχισαν να έρχονται σιγά σιγά οι πρώτοι μεγάλοι πελάτες. Τι τους έκανε να σας εμπιστευτούν; Πόσο δύσκολο ήταν να τους πείσετε;

Προφανώς είχα δημιουργήσει μια ωραία εικόνα για την Manifest, αυτό είναι πάντα πολύ βασικό. Τώρα, τι τους έκανε να με εμπιστευτούν δε γνωρίζω, θεωρώ ότι έβλεπαν στα μάτια μου μια αξιοπιστία και μια πρόθεση να τους εξυπηρετώ σωστά και πιστά.

Δεν έκανα κάτι για τους πείσω, ήμουν ο εαυτός μου, πίστευα όλα αυτά που τους έλεγα, ίσως κάποιες φορές να μην ήξερα πώς ακριβώς θα κάνω αυτά που υποσχόμουν αλλά ποτέ δε με φόβιζε να ανεβάζω τον πήχη, πάντα έψαχνα προκλήσεις και ποτέ δεν μου άρεσε η εύκολη λύση.

Κάπως έτσι, το 2017 η Manifest είδε τον τζίρο της να κλείνει στα 8 εκατομμύρια ευρώ, να απασχολεί περίπου 600 υπαλλήλους και να πραγματοποιεί σπουδαίες συνεργασίες όπως με την Alpha Bank, την Coca-Cola και τη Nestle. Ποια είναι τελικά τα μυστικά της επιτυχίας της εταιρίας σας;

Δε θεωρώ ότι είναι  μυστικό αυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μας. Ίσως είναι πολύ απλό, τόσο απλό που πολλές φορές υποτιμάται και δεν του δίνεται η πρέπουσα σημασία. Είναι το έντονο ενδιαφέρον. Αυτό! Το να μας νοιάζει τι γίνεται σε όλα τα τμήματα της εταιρείας μας αποτελεί ουσιαστικά το μυστικό της επιτυχίας μας. Μας νοιάζει το παραμικρό: μας νοιάζει πώς αισθάνονται οι άνθρωποί μας, τι λένε οι πελάτες μας, πώς μας βλέπουν οι προμηθευτές μας, μας νοιάζουν τα πάντα. Βεβαίως, αυτό δε μας κάνει τέλειους, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε την πρόθεση να διορθώνουμε όλα τα κακώς κείμενα που ανακαλύπτουμε. Και αυτό, ξέρετε, εμπνέει όλη την ομάδα και γίνεται κουλτούρα: να ενδιαφερόμαστε πραγματικά.

Υπάρχουν σχέδια συνεργασίας με εταιρίες του εξωτερικού; Ίσως ακόμη και να ανοίξετε γραφεία στο εξωτερικό;

Έχουμε ήδη συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού και είναι στα πλάνα μας να ανοίξουμε και γραφεία. Υπάρχουν βέβαια άλλοι στόχοι τους οποίους θέλουμε πρώτα να κατακτήσουμε, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε όχι μόνο να σταθούμε σε μια αγορά του εξωτερικού αλλά και να κάνουμε τη διαφορά από τις εταιρείες του κλάδου μας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου επιχειρηματία; Τι στοιχεία πρέπει να διαθέτει;

Κατά την άποψη μου, τα βασικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματία που θέλει να πετυχαίνει είναι πρώτον η ικανότητα να αγαπά τους άλλους ανθρώπους. Η επιμονή και η αντοχή στις δυσκολίες επίσης. Πάνω από όλα όμως είναι να έχει όραμα για το τι θέλει να δημιουργήσει και επιπλέον έναν σπουδαίο σκοπό που θέλει να πραγματοποιήσει με το όραμα του.

Τι νεότερο μπορούμε να περιμένουμε από την Manifest στο σύντομο μέλλον; Μέχρι που φτάνει ο πήχης;

Όταν φτιάχνουμε τα λεγόμενα «σχέδια μάχης» στην Manifest, που δεν είναι άλλα από τα πλάνα με τους επόμενους στόχους, πολλές φορές κοιταζόμαστε σαν να λέμε μεταξύ μας «σοβαρά τώρα θα θέσουμε αυτούς τους στόχους;» Το αναφέρω αυτό, διότι τα πλάνα μας είναι αρκετά «επιθετικά» ως προς το μέλλον. Ενισχύουμε συνεχώς  την ποιότητα των υπηρεσιών μας και αναζητούμε συνεργασίες με άλλες εταιρείες συνήθως με τη μορφή κάποιας εξαγοράς, με απώτερο στόχο να γίνουμε η leader εταιρεία στην Ελλάδα και μετέπειτα και στο εξωτερικό. Είμαστε νέοι, έχουμε πολύ όρεξη, δεν πτοούμαστε από τις δυσκολίες, οπότε ο πήχης δεν έχει όρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr