Δύο νέες αφορμές για να αγοράσουμε καλό ψωμί το Σαββατοκύριακο
20/09/2025 | 08:00
25/10/2025 | 12:30
Οι βόλτες του Σαββατοκύριακου έχουν συνήθως ένα σκοπό, να μην έχουν σκοπό. Με τη έννοια ότι έχουν ναι μεν σκοπό που δεν είναι άλλος από το να χαλαρώσουμε, να κινηθούμε σε πιο αργούς ρυθμούς, να κάνουμε ενδεχομένως κάτι το οποίο δύσκολα θα μπαίναμε στη διαδικασία να το πραγματοποιήσουμε μέσα στην εβδομάδα καθώς όλες οι υποχρεώσεις μας τρέχουν παράλληλα.
Απολαμβάνουμε το “ψωμί του Σαββατοκύριακου” για αρκετές ημέρες
Κάποιοι σε αυτό το κάτι τοποθετούν το να “επενδύσουν” σε ένα πραγματικά καλό ψωμί που θα το απολαύσουν όχι μόνο την ημέρα που το αγοράζουν αλλά και μερικές από τις επόμενες. Και αν το μυαλό σας πηγαίνει στις φέτες που μας περιμένουν υπομονετικά στο ψυγείο, κακώς πάει. Όταν τοποθετούμε το ψωμί στο ψυγείο (ακόμα και είναι καλά καλυμμένο με πετσέτα κουζίνας), η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικρατεί, επιταχύνουν την κρυσταλλοποίηση του αμύλου και εκείνο απλούστα μπαγιατεύει ακόμα πιο γρήγορα.
Η λογική εδώ λέει ότι αφήνουμε τις μυρωδάτες φέτες του ψωμιού μας να ακολουθήσουν τη φυσική διαδικασία και τη ζωή του φρέσκου ψωμιού απλώς να συμβεί στο δικό της χρονό. Εμείς απλά προσαρμοζόμαστε στην απόλαυση του με τρόπους διαφορετικούς, αναλόγως την ημέρα και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται.
Την πρώτη μέρα του ψωμιού, όταν ακόμα η ψίχα θα είναι αφράτη και η κόρα τραγανή, απολαμβάνουμε το ψωμί μας όπως είναι. Ύστερα το τυλίγουμε με πετσέτα και το φυλάμε αεροστεγώς στην κουζίνα μακριά από το φως του ήλιου και τη θερμότητα που εκπέμπουν τα μάτια της κουζίνας. Την δεύτερη μέρα, όταν η κόρα θα είναι πλέον πιο μαλακή, μπορείς να το φρυγανίσουμε για λίγα λεπτά και να το χρησιμοποιήσουμε σαν συνοδευτικό, καθώς είναι ιδανικό στη φάση του αυτή για ζεστά σάντουιτς και μπρουσκέτες.
Την τρίτη μέρα πια οι επιλογές μας θα πρέπει να είναι πιο έξυπνες όπως για παράδειγμα να το μετατρέψουμε σε ένα λαχταριστό πρωινό με αυγόφετες, σκορδόψωμο ή σε σουφλέ ψωμιού με σπανάκι ή με τις παραλλαγές υλικών που μας ταιριάζουν καλύτερα.
Οι νέες διευθύνσεις
“Μα, το ψωμί που τρώω”, ορκίζονταν οι παλιοί και σίγουρα ο προορισμός “καλό ψωμί στην Αθήνα” αγκαλιάζει πια πολλές γειτονιές στην Αθήνα της πόλης, έχει διαφορετικές διευθύνσεις και γεύσεις. Το ψωμί που τρώμε έχει πολλές καλές εκδοχές πια στην πόλη, η κουλτούρα του καλού ψωμιού εξαπλώνεται και αρκετά πρόσφατα προστέθηκαν στον μυρωδάτη χάρτη του φρέσκου ψωμιού άλλες δύο.
Από τη μία έχουμε το Batard, το νέο micrοbake της γειτονιάς του Παγκρατίου και στο 23 του οδού Πύρρωνος αρκετά πιο ψηλά από την κάτι περισσότερο από ζωντανή Πλατεία Βαρνάβα και θα το αναγνωρίσετε από τη διάφανη επιγραφή και το γραμμικό κόκκινο καρβελάκι.
Οι σεφ Δήμος Μπαλόπουλος και Γιώργος Κηρύκος είναι οι ιδιοκτήτες του που ασχολούνται με τις ζύμες φτιαγμένες με επιλεγμένες ελληνικές πρώτες ύλες και το μενού, το οποίο χειρόγραφα γραμμένο στην τζαμαρία που χωρίζει την μικρή κουζίνα από το ταμείο που περιλαμβάνει αρκετές επιλογές. Πέρα από τα ψωμί 48ωρης ωρίμανσης με δικό τους φυσικό προζύμι γενναία σάντουιτς με τσιαπάτα και διάφορες παραλλαγές, συνδυασμούς εύγευστων υλικών μεταξύ των οποίων το Pistachio - Mortadella kai Chicken Ceasar’s Crunch αλλά και τα breakfast buns που βρίσκουμε στην βιτρίνα επί του πεζοδρομίου με scrambled αυγά και τα brioche σοκολάτα, καραμελωμένη κρέμα μπισκότου, κρέμα φιστικιού Αιγίνης και καφέ για το χέρι από το The Roosters.
Από τη άλλη στο Alouatou που το όνομα του σημαίνει ζύμωση στα βλάχικα των Σπύρου και Γιάννη Γαβαθά, Στέφανου Κουρή και Θεοδόση Μάντεση στα ψηλά της Ασκληπιού πέρα από το ψωμί με τα άλευρα ελλήνων παραγωγών που ζυμώνεται με προζύμι 16 ετών και τη διαδικασία ωρίμανσης 24 ωρών, ανοίγουν καθημερινά φύλλο.
Φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν συνεχώς ταψιά με κιμαδόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, τυρόπιτα με γραβιέρα, χανιώτικο μπουρέκι, μακαρονόπιτα που φτιάχνονται βάση παραδοσιακών ελληνικών συνταγών.
Ενώ το βράδυ ο φούρνος μετατρέπεται σε χαλαρό bar-εστιατόριο με ελληνικές ετικέτες κρασιών, κοκτέιλ και μενού με μικρά συνοδευτικά πιατάκια που συνδυάζουν τις ελληνικές πρώτες ύλες και τα προϊόντα το ντελικατέσεν της περιοχής, “Οι Συμπέθεροι”,με ιδέες από άλλες κουζίνες, όπως η ιαπωνική: κολιό με κρέμα αγκινάρας Τήνου και σάλτσα σόγιας-τσίλι, ιαπωνικά κεφτεδάκια κοτόπουλου, σαλάτα με αμπελοφάσουλα και τουρσί πεπόνι, στήρα φρικασέ, μοσχαρίσιο ταρτάρ με κρέμα πατάτας.
Σχολιάστε