Culture Hub

Restaurants solidaires: Όταν η haute cuisine συνδυάζεται με την κοινωνική αλληλεγγύη

Και με αυτό το άρθρο φτάνουμε έως μία ακόμα όμορφη και με ζωντάνια πολυπολιτισμική πόλη της Νότιας Γαλλίας, τη Μασσαλία.

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Restaurants solidaires: Όταν η haute cuisine συνδυάζεται με την κοινωνική αλληλεγγύη

Πίσω από τον ρυθμό και την ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα της πόλης, από το vibe της για να μην κουραζόμαστε με πολλές λέξεις, βρίσκονται εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και πάνω από όλα άνθρωποι που επέλεξαν την πόλη φεύγοντας από τους τόπους τους για να ζήσουν τη ζωή τους.

 

Μπορούμε να φανταστούμε περίπου 2.600 χρόνια μετανάστευσης, τους Έλληνες εποίκους ήδη από την κλασική αρχαιότητα, τους Εβραίους που διέφυγαν από την Ισπανία αλλά και  τους Αρμένιους να καταφθάνουν τον 20ο αιώνα. 

Ανθρώπους που έφεραν μαζί τους κομμάτια της κουλτούρας αλλά και της γεύσης των τόπων τους. Tο ανθόνερο πορτοκαλιού από τη Μέση Ανατολή, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή των εμβληματικών μπισκότων navette της Μασσαλίας, ή τη μπουγιαμπέσα (bouillabaisse), τη τοπική ψαρόσουπα που φτιαχνόταν αρχικά από τους ψαράδες στην ακτή με τοπικά μικρόψαρα.


Το κύμα των Restaurants Solidaires 

Και φτάνουμε τελικά στα σύγχρονα εστιατόρια της πόλης που αναδημιουργούν τις γεύσεις της και σε εκείνα που αναδημιουργούν εμπνεόμενες από αυτές, αυτό θα ονομάζαμε ως υψηλή γαστρονομία. Αλλά και σε εκείνα που συνδιαμορφώνουν ένα νέο κύμα εστιατορίων, το Restaurants solidaires,  το οποίο επαναπροσδιορίζει την haute cuisine  συνδυάζοντας τη με την κοινωνική αλληλεγγύη.


Άτομα με αυτισμό, ανύπαντρες, χρόνια άνεργες μητέρες, άνθρωποι που δεν μπορούν να διαβάσουν, πρώην κρατούμενοι είναι μόνο μερικά από τα προφίλ ορισμένων από τους υπαλλήλους των εστιατορίων αυτών. Ενώ υπάρχουν εστιατόρια που προσφέρουν πιάτα από το μενού τους με ένα ευρώ στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μαζί με το χαρτί της απόδειξης για τον συμβολικό λογαριασμό που θα πληρωθεί στο τέλος του γεύματος ως δείγμα διατήρησης προσωπικών δεδομένων και αξιοπρέπειας. 

Σαν παράδειγμα μπορούμε να δούμε το εστιατόριο Le République στη Μασσαλία που είναι ένα από τα περίπου 10 εστιατόρια solidaire στη Μασσαλία και λειτουργεί ως κοινωνική επιχείρηση. Διαθέτει ένα νόστιμο, ιδιαίτερο σύγχρονο μενού φτιαγμένο με εκλετές, προσεγμένες και ευφυώς συνδυασμένες πρώτες ύλες όπου σύμφωνα με πρόσφατα άρθρο του BBC, το 40% των πελατών θα πληρώσει μόλις 1€ για το γεύμα τριών πιάτων, έχοντας τακτικούς πια πελάτες, οι οποίοι δεν είχαν ξαναγευματίσει ποτέ σε αντίστοιχο εστιατόριο. 


Ενώ το L'Après M, ένα πρώην McDonald's που ανέλαβαν οι απολυμένοι υπάλληλοί του όταν το franchise έκλεισε, σερβίρει γκουρμέ μπέργκερ, δημιουργημένα από βραβευμένο με Michelin σεφ, ενώ παράλληλα λειτουργεί μια δωρεάν υπηρεσία παράδοσης υγιεινών γευμάτων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Και το Chaleur, το οποίο άνοιξε μόλις τον Ιούνιο του 2025 που προσφέρει ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα με κρασί που κοστίζει περίπου 25€, αλλά αν ένας πελάτης εξηγήσει ότι βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία, μπορεί να απολαύσει το ακριβώς ίδιο μενού με “tarif suspend”, τουτέστιν μόλις 8€. 


Συχνά φιλανθρωπικές οργανώσεις επιδοτούν γεύματα του 1€, ενώ άλλα, λειτουργούν με βάση απλά την εμπιστοσύνη  στους ανθρώπους που έρχονται να ζητήσουν τα οικονομικά γεύματα. Για αυτό και ίσως πολλά από τα άρθρα που γράφτηκαν διεθνώς ακριβώς για το συγκεκριμένο θέμα μάλλον έχουν το πιο αταίριαστο και πιο αφελώς, θέλουμε να πιστεύουμε, επιλεγμένο τίτλο “σε ποιά πόλη μπορείτε να φάτε μόλις με ένα ευρώ”.  

Αν μια γεύση και ένα μεγάλο “κέρδος” έχουν να μας χαρίσουν τα “Restaurant solidaires”  και η μαγειρική της Μασσαλίας ως ένα ισχυρό κοινωνικό εργαλείο, είναι το να φροντίσουμε να σκεφτόμαστε όχι μια την λογική του παραλόγου και της κουτοπονηριάς ή με clickbait τίτλους άρθρων, αλλά αντιθέτως με ειλικρίνεια, ανθρωπιά, αλληλεγγύη για χάρη μιας θέρμης και μιας ζωντάνιας που διαθέτοντας τη επιστρέφει πολλαπλά σαν ένα κύμα που μπορεί να ξεχυθεί ακόμα και σε μια ολόκληρη πόλη.

Με πληροφορίες από το BBC