Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Μια καλή μέρα για να ακούσουμε την Οδύσσεια
Υπάρχουν μέρη και υπάρχουν στιγμές που η πόλη σταματά να θορυβεί για να σταθεί, να ακούσει, να συνδεθεί με τις βαθύτερες ρίζες του ελληνικού πολιτισμού.
21/03/2026 | 08:00
23/03/2026 | 11:03
Το Μουσείο Ακρόπολης είναι αναμφίβολα ένα από αυτά τα μέρη. Η κατάβαση από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις σκάλες σταδιακά σβήνει τον θόρυβο.
Το βλέμμα κατηφορίζει και αυτό για να συναντήσει τις αρχαίες γειτονιές της πόλης και η προσοχή μας συγκεντρώνεται σε μια αίσθηση διάφανης γέφυρας με το παρελθόν στη σκιά της Ακρόπολης.
Σε αυτό το μέρος λοιπόν αλλά και στη συνάφεια του χρόνου και της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2026, το Μουσείο Ακρόπολης και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μάς προσκαλούν σε μια αλλιώτικη εμπειρία που γεφυρώνει τους αιώνες και μας καλεί να ακούσουμε.
Μετά την περσινή ανάγνωση της Ιλιάδας, ο ομηρικός λόγος επιστρέφει μυσταγωγικά με τη μαραθώνια συνακρόαση «Οδύσσεια εξ ακοής» ακολουθώντας αυτή τη φορά τα βήματα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, το προαύλιο του Μουσείου της Ακρόπολης θα μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη αγορά σύνδεσης με τα ακλόνητα θεμέλια της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.
«Οδύσσεια εξ Ακοής»: Μια ακουστική περιπέτεια νόστου και επιστροφής
Στη σκιά του Ιερού Βράχου, φοιτητές Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των γραμμάτων θα δώσουν φωνή σε δεκατέσσερις ραψωδίες της Οδύσσειας.
Σε φιλολογική επιμέλεια του Αν. Καθηγητή Βασίλη Π. Βερτουδάκη και μέσα από τη δωρική, μουσική μετάφραση του Δ. Ν. Μαρωνίτη, ο διαχρονικός πόθος για την πατρίδα και η αναζήτηση της αυτογνωσίας θα αντηχήσουν με ζωντανά στο σήμερα.
Την έναρξη θα σηματοδοτήσει ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, απαγγέλλοντας μέρος της πρώτης ραψωδίας, δίνοντας το σύνθημα για ένα ταξίδι που θα διαρκέσει πολλές ώρες μέσα στην ημέρα και θα μεταδοθεί απευθείας από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος και το Ertecho.
Παράλληλα με την «Οδύσσεια» μπορείτε να περιηγηθείτε στην μόνιμη έκθεση του μουσείου όπου το φυσικό φως αναδεικνύει τα γλυπτά με τον ίδιο τρόπο που ο ομηρικός λόγος φωτίζει την ανθρώπινη φύση.
Μην παραλείψετε να περπατήσετε πάνω στο γυάλινο δάπεδο που αποκαλύπτει την αρχαία γειτονιά κάτω από το Μουσείο σαν μια πραγματική «κατάβαση» στην ιστορία.
Ενώ στην βόλτα σας είτε προς το Σύνταγμα είτε προς στο Κουκάκι μπορείτε να κάνετε μια στάση στα δεκάδες βιβλιοπωλεία για να αγοράσετε την ποιητική συλλογή στις σελίδες της οποίας ίσως δεν έχετε αφεθεί ακόμα.
Η πρόσβαση στην εκδήλωση στο προαύλιο είναι ελεύθερη. Είτε βρεθείτε εκεί για λίγα λεπτά είτε παρακολουθήσετε ολόκληρο τον μαραθώνιο, η «Οδύσσεια εξ ακοής» υπόσχεται να σας θυμίσει γιατί η ποίηση και ο πολιτισμός εν γένει παραμένουν τα πιο ασφαλή λιμάνια του σύγχρονου κόσμου.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2026, 09:00 - 19:00
Προαύλιο Μουσείου Ακρόπολης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6 / Ertecho.gr
Live Streaming: https://www.ertecho.gr/radio/trito/
Σχολιάστε