epixeiro
Τροχιοδείκτης

H καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την ενέργεια μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους

Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας καταναλωτών και επιχειρήσεων, του κόστους για την αγορά ενέργειας και των υψηλών περιθωρίων κέρδους – Κρίσιμο τεστ η κατανάλωση την περίοδο των εορτών

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

H καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την ενέργεια μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί, μέσω των μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην ενέργεια, να εξισορροπήσει το κόστος εφαρμογής τους για παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια με την ανάγκη προστασίας των πολιτών. Ας ευχόμαστε να βρει τη βέλτιστη λύση.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές, το βασικό κριτήριο επιτυχίας των μέτρων (κάθε μέτρου) είναι να εξαγγέλλονται και να εφαρμόζονται στα αρχικά στάδια του προβλήματος. Η κυβέρνηση έχασε χρόνο στην προσπάθειά της να παρατηρήσει την πορεία του πετρελαίου κατά το β’ τρίμηνο -ειδικά από το Πάσχα και μετά- θεωρώντας ότι δεν έπρεπε ούτε να πιέσει τα διυλιστήρια, ούτε να αναστατώσει την αγορά καυσίμων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΒ, τα εν λόγω μέτρα μοιάζουν να έχουν καθυστερήσει, καθώς έπρεπε να είχαν ληφθεί τουλάχιστον 4 μήνες πριν, ώστε να επιδέχονται διορθώσεων και τροποποιήσεων ανάλογα με την πορεία των καυσίμων.  

Οι γιορτές του Δεκεμβρίου θα αποδειχθούν το μεγαλύτερο τεστ 

Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε και θα λάβει η κυβέρνηση θα φανεί κυρίως κατά την περίοδο των εορτών του Δεκεμβρίου. Εάν η κατανάλωση δείξει ανθεκτικότητα και αποδειχτεί ότι η επιχειρηματικότητα ξεπερνά τους «υφάλους» της υψηλής ενέργειας, τότε τα μέτρα θα είναι επιτυχημένα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να μεταβεί σε «δεύτερο γύρο» αναπροσαρμογών προκειμένου να μην χρεωθεί αποτυχία και να μην φτάσει στις εκλογές με υψηλή ενέργεια -σε όλα τα επίπεδα- και αγανακτισμένους καταναλωτές.  

Σε πολιτικό επίπεδο, η καθυστέρηση λήψης μέτρων αποδόθηκε στις εισηγήσεις κάποιων στο Μέγαρο Μαξίμου να μην θιχθούν επαγγελματικά συμφέροντα στον κλάδο της ενέργειας.  Όμως, «εάν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεται». Ίσως, για πρώτη φορά στην επταετή κυβερνητική θητεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρουστεί -άγρια ή ήπια- με κάποια συμφέροντα προκειμένου να τα μέτρα να γίνουν πιο αποτελεσματικά. Η σύγκρουση δεν θα ήταν σίγουρα μεγάλη εάν τα μέτρα είχαν ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο. 

Το lobby των βιομηχάνων κοντρα στο lobby των ενεργειακών παρόχων 

Ένα άλλο θέμα που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει είναι η διαφορά μεταξύ βιομηχανίας και ενεργειακών παρόχων. Στη δεδομένη περίπτωση ισχύει το «τα κέρδη σας , οι ζημιές μας».  Ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει κάθε λόγο να επιζητεί μια συμφέρουσα, λύση καθώς εδώ και τρία περίπου χρόνια ζητά μέτρα για την ενέργεια και η κυβέρνηση δεν τον εισακούει. Τώρα, η δικαίωσή του όσον αφορά τον κίνδυνο της ενέργειας θα πρέπει να ανταμειφθεί με καλύτερες τιμολογήσεις σε όλα τα επίπεδα του ενεργειακού φάσματος. 

Σε ό,τι αφορά τους «ενεργειακούς», οι οποίοι καταγράφουν περιθώρια κέρδους άνω του 18% και έχουν υπερδιπλασιάσει τα κέρδη τους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον περιορισμό των περιθωρίων σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, ο στόχος είναι να διαμορφωθούν μεταξύ 12% και 15% για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, με το σχετικό πλαίσιο να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κόστος αναμένεται να επωμιστούν κυρίως οι βασικοί μέτοχοι, μέσω χαμηλότερων μερισμάτων, ενώ δεν αποκλείονται επιπτώσεις και στις μετοχές των εταιρειών, οι οποίες έχουν καταγράψει υπερδιπλασιασμό μέσα στο 2026. Ας είναι αυτό το μεγαλύτερο τίμημα.