NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγετε

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγετε

Eίναι κοινός τόπος πώς μερικές φορές είμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας. Πολύ συχνά σκοντάφτουμε σε παγίδες δικής μας παραγωγής ((Self-Sabotage). Ορισμένα λάθη είναι αναπόφευκτα, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο και σκέψη επενδύουμε σε ένα σχέδιο. Άλλα πάλι σφάλματα προέρχονται από την τεμπελιά, τον ελλιπή σχεδιασμό και μία άκαμπτη στάση δογματικά χρωματισμένη ή απλή αλαζονεία.

Τα πραγματικά λάθη είναι απογοητευτικά αλλά μας δίνουν χρήσιμα μαθήματα βιώνοντας μαθησιακά την πορεία της ζωής. Αντιθέτως, τα ανόητα λάθη είναι ιδιαίτερη περίπτωση, μίας και μας κάνουν να αγανακτούμε με τον εαυτό μας.

Η ενδοσκόπηση και ειλικρινής αυτοαξιολόγηση μπορεί να μας προσφέρουν χρήσιμα μαθήματα για το τι μπορόυσαμε και τι όχι να αποφύγουμε καθώς και το δικό μας προσωπικό μερίδιο ευθύνης σε κάθε λάθος. 

Καθώς προσπαθείτε να χτίσετε έναν καλύτερο εαυτό από τον σημερινό και να εξελιχτείτε, παρατηρήστε και προσπαθήστε να περιορίσετε τις παρακάτω 5 τοξικές συμπεριφορές.

  1. Συγκρίνετε διαρκώς τον εαυτό σας με άλλους: Ζούμε σε μια υπερ-ανταγωνιστική κοινωνία που μπορεί να ξυπνήσει βάναυσα τα πιο σκοτεινά εγωιστικά ένστικτα, αλλά η ζημιά επιδεινώνεται όταν μετράμε συνεχώς την επίδοση μας και τον εαυτό μας σε σχέση με τα πρότυπα των άλλων ανθρώπων. Αν και είναι αναμφισβήτητα σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνει ο ανταγωνισμός, η υπερβολική εστίαση σε άλλους είναι κακή, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα άτομα μεμονωμένα και η χειρότερη μάστιγα για την ανάπτυξη και διατήρηση της αυτοπεποίθησης. Αν σκεφτείτε τον εαυτό σας ως τον κύριο ανταγωνιστή σας και εάν εργάζεστε πάντα για να νικήσετε την εχθρική/μέτρια έκδοση του εαυτού σας, θα πάτε μακριά και τελικά θα μάθετε να κλείνετε τα μάτια σας σε πράγματα που σας αποσπούν από τον βασικό σας στόχο.
  2. Δεν αναλαμβάνετε ποτέ ρίσκα: Αφού έχετε επιτύχει ένα ορισμένο βαθμό επιτυχίας, είναι εύκολο να παγιωθείτε σε μια ρουτίνα που είναι άνετη, αλλά αυτή η άνεση είναι συνήθως περιοριστική. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι ποτέ δεν αναγνωρίζουν τα όρια τους και επεκτείνονται πέρα από αυτά. Οι παλαιοί θρίαμβοι είναι σημαντικοί για τη μελλοντική επιτυχία, καθώς αυτές οι νίκες μπορούν να σας εξοπλίσουν με την εμπιστοσύνη που χρειάζεστε για να πετύχετε τους τρέχοντες στόχους σας. Βέβαια, αν ξοδεύετε πολύ χρόνο νοσταλγώντας τα επιτεύγματα του παρελθόντος, πιθανότατα δεν είστε αρκετά εστιασμένοι στο σήμερα και φοβάστε την αποτυχία. 
  3. Αποσπάστε διαρκώς και δεν κάνετε focus: Οι ατελείωτοι περισπασμοί δεν βρίσκονται πολύ μακριά από την τσέπη σας ή το πορτοφόλι σας. Ένα smartphone μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της σύνδεσης με τον κύκλο σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας τρομερός τρόπος σπατάλης χρόνου. Κοινωνικά μέσα, βίντεο, εφαρμογές - όλα ανταγωνίζονται για την προσοχή μας κάθε λεπτό κάθε μέρα. Μην τους αφήσετε να κλέψουν τον πολύτιμο χρόνο σας! Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να εξαλείψει τους περισπασμούς αυτούς δίνοντας του συγκεκριμένη χρονικά στιγμή κάθε μέρα που θα ασχολείται με καθετί. 
  4. Αδράνεια: Η αποσταθεροποίηση και η αναβολή είναι σαν χειροπέδες που ακινητοποιούν τα όνειρά σας. Δράση, πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους πρέπει κάθε μέρα να σας ακολουθούν. Και σαν χάσετε λίγο τα μάτια από το στόχο, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και ξεκινήστε την διαδικασία αυτό και επανα-παρακίνησης.
  5. Δεν ξεκαθαρίζετε με το παρελθόν: Μην είστε πολύ σκληροί για τον εαυτό σας καθώς εργάζεστε προς τους στόχους σας. Θα κάνεις πάντα σφάλματα κατά μήκος της πορείας, ακόμα και όταν εσύ ολόψυχα θέσεις τον εαυτό σου στην διάθεση της εργασίας και του στόχου. Αλλά θα σημειώσεις επίσης σημαντική πρόοδο. Μάθετε από τους φίλους σας και προκαλείτε τον εαυτό σας να είστε καλύτεροι στο μέλλον. Αφήστε όμως κάθε ενοχή στην άκρη! Δεν κερδίζετε τίποτα, κατακρίνοντας μονίμως τον εαυτό σας για προηγούμενα σφάλματα και λάθος εκτιμήσεις ή μειωμένες επιδόσεις. Προσπαθήστε να αντιλαμβάνεστε την αρνητική αυτοδιάθεση και να την υπερνικήσετε. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι το λάθος είναι ανθρώπινο. 

Εάν μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα πέντε κοινά συμπεριφορικά πρότυπα, θα είστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη του οράματος που έχετε δημιουργήσει. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος και πρακτική για να σπάσει παλιές συνήθειες, αλλά οι ανταμοιβές θα αξίζουν την προσπάθεια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr