NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Self-Management: Το πολυτιμότερο δώρο των Χριστουγέννων

Self-Management: Το πολυτιμότερο δώρο των Χριστουγέννων

To self-management είναι μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή ιεραρχική μέθοδο οργάνωσης που βλέπουμε πιο συχνά στις σύγχρονες οργανώσεις. Υπάρχουν μερικές βασικές ιδέες που είναι κεντρικές στη φιλοσοφία του προσωπικού management:

  • Οι άνθρωποι είναι γενικά ευτυχισμένοι όταν έχουν τον έλεγχο της δικής τους ζωής (και εργασίας). Όταν μπορούν, αφού προσδιορίσουν τι σημαίνει για αυτούς επιτυχία, να λάβουν ενέργειες και να δράσουν προς την επίτευξη τους. 
  • Δεν έχει πολύ νόημα να δίνεται η εξουσία λήψης αποφάσεων στο άτομο που απέχει περισσότερο (κυριολεκτικά) από την πραγματική δουλειά που γίνεται.
  • Όταν δίνεται στους καλούς ανθρώπους περισσότερη ευθύνη, τείνουν να ανθίζουν.

Για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας χρειάζονται ορισμένες ενέργειες. Όσο πιο οργανωμένες είναι οι ενέργειες αυτές, τόσο πιο σωστά θα φθάσουμε στην προσωπική πρόοδο και επιτυχία.

Οργάνωση σημαίνει να προγραμματίσουμε, να βρίσκουμε τα κατάλληλα μέσα, να ελέγχουμε την πορεία μας και την πραγματοποίηση των στόχων. To Self-Management είναι μια θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο που βλέπουμε τις ανθρώπινες οργανώσεις, τη διαχείριση και την οργανωτική στρατηγική. 

Η αυτο-διοίκηση, απλά δηλώνεται, είναι ένα οργανωτικό μοντέλο στο οποίο οι παραδοσιακές λειτουργίες ενός manager (σχεδιασμός, συντονισμός, έλεγχος, στελέχωση και διεύθυνση) πραγματοποιούνται από όλους τους συμμετέχοντες και όχι μόνο σε μερικούς. Κάθε μέλος της οργάνωσης είναι υπεύθυνο για τη σφυρηλάτηση των δικών του προσωπικών σχέσεων, για το σχεδιασμό των δικών τους εργασιών, για τον συντονισμό των ενεργειών τους με άλλα μέλη, για την απόκτηση των απαιτούμενων πόρων, για την εκπλήρωση της αποστολής τους και για τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε σχέση με άλλα μέλη

Ποιες όμως είναι οι θεμελιώδεις ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν σε μία διαδικασία προσωπικού management;

- Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία; Ποιες είναι οι κλίσεις μου και που υπερέχω;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ξέρουν σε τι είναι καλοί. Συνήθως κάνουν λάθος. Πιο συχνά, οι άνθρωποι ξέρουν σε τι δεν είναι καλοί - και ακόμα και τότε οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λάθος. Και όμως, ένα άτομο μπορεί να επιτύχει εξαιρετικές αποδόσεις βασισμένο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Δεν μπορεί κανείς να στηρίξει μία εξαιρετική απόδοση στις αδυναμίες.

Βασικό σημείο για την αναγνώριση των ισχυρών μας σημείων και των δυνατοτήτων μας είναι η ανάλυση feedback. Το feedback μπορεί να προέρχεται από άλλους ή να το δίνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας κάνοντας αυτοαξιολόγηση και αυτοστοχασμό για τα αποτελέσματα των ενεργειών και των αποφάσεών μας. Kάθε φορά που παίρνετε μία σημαντική απόφαση, σημειώστε το αποτέλεσμα που περιμένετε. Αρκετούς μήνες αργότερα, συγκρίνετε τα πραγματικά αποτελέσματα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Βρείτε περιβάλλοντα και καταστάσεις που οι προσωπικές σας δυνατότητες κουμπώνουν καλύτερα και μπορούν να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Θα είστε πιο αποτελεσματικός και σίγουρα θα υπάρχει η προοπτική αναπτύσσοντας και εξασκώντας τα ισχυρά σας σημεία να διαπρέψετε στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει. 

Ποιο είναι το προσωπικό μου στυλ μάθησης και εργασίας;

Με ποιους τρόπους εργάζεστε καλύτερα; Επεξεργάζεστε τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά διαβάζοντας ή ακούγοντας τους άλλους; Πετυχαίνετε καλύτερα αποτελέσματα εργαζόμενοι μόνοι σας ή σε ομάδες; Έχετε καλύτερες επιδόσεις κατά τη λήψη αποφάσεων ή συμβουλεύοντας άλλους σε βασικά θέματα; Νιώθετε πιο άνετα σε αβέβαια περιβάλλοντα ή λειτουργείτε άριστα σε ένα ιδιαίτερα προβλέψιμο περιβάλλον;

Όπως τα δυνατά σημεία του ατόμου, το προσωπικό στυλ μάθησης και εργασίας είναι μοναδικά και διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Πρόκειται για μία έκφανση της προσωπικότητας. Σίγουρα αυτό το προσωπικό στυλ σχηματίζεται πολύ πριν το άτομο πάει στην εργασία. Ο τρόπος μάθησης και εκτέλεσης μίας εργασίας ενός ατόμου μπορεί να είναι ελαφρώς τροποποιημένος με το πέρασμα του χρόνου, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει εντελώς - και σίγουρα όχι εύκολα. 

Από όλα τα σημαντικά κομμάτια της αυτογνωσίας, η κατανόηση του πώς μαθαίνεται είναι η ευκολότερη να κατανοηθεί. Βέβαια, στην ερώτηση αν οι άνθρωποι ενεργούν σύμφωνα με τη γνώση του προσωπικού στυλ μάθησης, η απάντηση είναι συνήθως αρνητική.

Ποιες είναι οι αξίες μου;

Ποιος είναι ο αξιακός και ηθικός σας κώδικας; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Τι καθορίζει το προσωπικό σας σύνολο αξιών και μέχρι ποιο σημείο είστε διατεθειμένοι να τον παραβείτε; Έχει για εσάς νόημα η συζήτηση περί ηθικής; Το να εργάζεται κάποιος σε έναν οργανισμό του οποίου το σύστημα αξιών είναι απαράδεκτο ή ασυμβίβαστο με κάποιον δικό του αξιακό κώδικα, τον καταδικάζει σε απογοήτευση και μειωμένη απόδοση. Βέβαια, όλο κρίνονται από τις συμπεριφορές σας. Εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να μετουσιώσετε τις αξίες σας σε χειροπιαστό modus vivendi. Αρκεί να τις αναγνωρίσετε. Συχνά παρατηρείται να ακολουθούνται αξίες κοινωνικά αποδεκτές ή αρεστές στον περίγυρο αλλά να μην έχουν ουσιαστική επίδραση πάνω στο άτομο. Πρέπει να είστε ειλικρινής τουλάχιστον με τον εαυτό σας για να προσδιορίσετε τις αξίες που πράγματι αποτελούν κάτι σημαντικό για εσάς και στη συνέχεια να βαδίσετε προς την έκφραση τους μέσα από τον τρόπο ζωής σας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό αντίκτυπο.

Τι μπορώ να συνεισφέρω;

Τι πιστεύετε πώς πρέπει να προσφέρετε στην οικογένεια, στους φίλους, στην εργασία και στην κοινότητά σας; Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το δικό σας αποτύπωμα; Με ποιες λέξεις θα θέλατε να χαρακτηρίζουν το έργο σας και ποια η απήχηση των επιτευγμάτων σας; Mία προσωπική δήλωση αποστολής και ένα όραμα για το τι θέλετε να κάνετε ίσως είναι ένα βήμα προς την αποτελεσματικότητα και επιτυχία σας. Είναι κομβικής σημασίας ο καθένας να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τον ρόλο του και το χρέος του. Αυτός ο ρόλος και το χρέος προσδιορίζεται κυρίως από εσωτερικούς παράγοντες. Είναι η διαίσθηση και το συναίσθημα που βοηθάνε στη συγκεκριμένη φάση το άτομο να συνειδητοποιήσει τι θέλει να προσφέρει και γιατί θέλει να παλέψει στο ευρύτερο πλαίσιο. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr