NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

John Sculley: Ο επιτυχημένος «μαρκετίστας» της Pepsi που έγινε CEO της Apple

John Sculley: Ο επιτυχημένος «μαρκετίστας» της Pepsi που έγινε CEO της Apple
Φωτογραφία: andreas_fischler

Αρχές της δεκαετίας του ‘90. Ο John Sculley, ένας άνθρωπος που έχει κάνει «όνομα» προωθώντας αναψυκτικά, είναι διευθύνων σύμβουλος της Apple και μιλάει μπροστά στο «μαγκωμένο» κοινό της Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας. Και ενώ όλοι περιμένουν πως ο Sculley θα μιλήσει για προσωπικούς επιτραπέζιους υπολογιστές, ένα είδος που παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη μιας και βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, ο τότε CEO της Apple αποφασίζει να αναφερθεί σε όρους όπως το «mobility», χωρίς να διστάζει να κάνει και προβλέψεις Στο μέλλον, λέει, θα υπάρχει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων γύρω από τον τομέα της φορητότητας.

Ο Sculley θα αναφερθεί και σε μια καινούργια συσκευή που ετοιμάζει η εταιρεία, ένα PDA, υπό την ονομασία Newton. Ο όρος «Personal Digital Assistant» άλλωστε είναι δικό του δημιούργημα. Το Newton είναι μια συσκευή που η Apple δεν έχει ακόμη έτοιμη, αλλά αυτός δεν φαίνεται να είναι ο κύριος προβληματισμός του κοινού, καθώς οι περισσότεροι δεν παίρνουν τα λόγια του Sculley στα σοβαρά. «Ποιος είναι αυτός ο μαρκετίστας που θα μας πει προς τα που θα πάει η τεχνολογία στο μέλλον;» και άλλα παρόμοια επικριτικά ακούγονται από τα χείλη της πλειοψηφίας. Μεταξύ των επικριτών και ο Τύπος της εποχής, με εφημερίδες όπως η Wall Street Journal να σχολιάζουν αρνητικά τις «ενοράσεις» του Sculley.

Έχουμε φτάσει στο 1993 και η Apple έχει έτοιμο το Newton. Πρόκειται για ένα PDA που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αναγνώριση γραφής. Ένα χαρακτηριστικό που θα εξελιχθεί σε κύριο λόγο αποτυχίας του και στον λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι θα το θυμούνται τα επόμενα χρόνια. Μετά και από μια εσωτερική διαμάχη με τον Jobs, ο οποίος θα αποχωρήσει από την Apple για να ιδρύσει την NeXT, το «άστρο» του Sculley στον χώρο της τεχνολογίας δείχνει να χάνει λίγη από την λάμψη του και το 1993 παραιτείται από την εταιρεία, δείχνοντας πως θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, στο πλευρό του κόμματος των ρεπουμπλικανών. Αργότερα, λόγω διαφωνίας του με την πολιτική που ακολουθούσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush στον τομέα της τεχνολογίας, θα «ταχθεί» με την οικογένεια Clinton.

apple_newton.jpg?mtime=20190113162706#asset:109740

Πριν από μερικά χρόνια, ο ίδιος ο Sculley μίλησε για το Newton και τον επεξεργαστή ARM που έφερε αυτό, ο οποίος ήταν μια από κοινού δημιουργία των Apple, Acorn Computers και VLSI και χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο Newton MessagePad. Για να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος επεξεργαστής για την πορεία της εταιρείας στον χώρο του mobility, αρκεί να αναφέρουμε πως οι «ρίζες» του επεξεργαστή που χρησιμοποιείται στα σημερινά iPhone βρίσκονται σε εκείνη την CPU που είχε χρησιμοποιήσει τότε η εταιρεία για το εμπορικά αποτυχημένο Newton. Όσον αφορά στην αναγνώριση γραφής, ένα χαρακτηριστικό του Newton που δέχθηκε σφοδρή κριτική και που οδήγησε και στην αποτυχία του, ο Sculley δήλωσε πως ποτέ δεν είχε οριστεί αυτό να είναι από τα βασικά «features» της συσκευής. Επιπρόσθετα, ο ίδιος ανέφερε πόσο δύσκολος ήταν ο τομέας της συνδεσιμότητας του Newton, καθώς οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ήταν, εν έτει 1993, σε «βρεφικό» στάδιο.

John_Sculley_III.jpg?mtime=20190113162305#asset:109734

Κοντά τρεις δεκαετίες μετά, η Apple κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά των smartphone και των tablet και ο Jobs, μετά από την επιστροφή του στην Apple και την επιτυχημένη πορεία του σε αυτήν, έχει «φύγει» πλέον από την ζωή. Όσον αφορά στον John Sculley, τον άλλοτε επιτυχημένο μαρκετίστα της Pepsi και αργότερα σημαίνων στέλεχος της Apple, αυτός συνεχίζει να έχει την δική του σχέση με τον χώρο της τεχνολογίας, είτε μέσω διαφόρων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει είτε μέσω ομιλιών του που δίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, πολλοί θα κατηγορήσουν τον Sculley για την κατάσταση στην οποία έφτασε την Apple, αφήνοντας την ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Ίσως, πάντως, ο καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε το άρθρο είναι η φράση που - κατά πολλούς - του είχε πει ο Steve Jobs το 1983 για να τον πάρει από την Pepsi, αρκετό καιρό πριν ξεσπάσει η μεταξύ τους διαμάχη: «Θέλεις να ξοδέψεις το υπόλοιπο της ζωής σου πουλώντας ζαχαρόνερο ή θέλεις μια ευκαιρία να αλλάξεις τον κόσμο;».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr