NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Πώς η Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους επηρεάζει την εργασία και την απόδοση

Πώς η Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους επηρεάζει την εργασία και την απόδοση

​Στην εργασία μας είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε άγχος. Το άγχος μπορεί να αποτελεί και μία δημιουργική ώθηση, πέρα από πίεση και δυσφορία. Όταν αυτό αρχίζει και γίνεται διαβρωτικό και επιβαρυντικό είναι βέβαιο ότι παύει να λειτουργεί ως μοχλός αυτοβελτίωσης και γίνεται ο εχθρός μας σε όλα αυτά που επιθυμούμε να καταφέρουμε.

Όταν το άγχος αυξάνεται θα δούμε πολλές διαφορές στην καθημερινότητα μας και στη διάθεση μας. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές και σίγουρα να μας κοροϊδέψει ότι κάτι δε πάει καλά με το σώμα μας, οδηγώντας μας να επισκεφθούμε το γιατρό ή κάποιο νοσοκομείο. Δεν είναι μόνο οι κρίσεις πανικού που μας τρομάζουν. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρικότητα και υπερένταση. Αυτό είναι και ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Γενικευμένης Διαταραχής Άγχους ή αλλιώς της Γενικευμένης Φοβίας.

Το άτομο που πάσχει από αυτή τη διαταραχή έχει μία μόνιμη νευρικότητα, ένα μόνιμο άγχος για όλες τις εργασίες που πρέπει να φέρει εις πέρας ή τις υποχρεώσεις που έχει μέσα στην ημέρα. Επίσης, δυσκολεύεται πάρα πολύ να οργανωθεί και να βάλει σε τάξη το μυαλό του και την ζωή του, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Αυτό το γενικευμένο άγχος για τα πάντα τον παραλύει και τον δυσκολεύει να φέρει εις πέρας αυτά που θέλει να διεκπεραιώσει καθημερινά. Αποτέλεσμα; Πολλές φορές χάνει τις προθεσμίες ή ζητά τη βοήθεια των άλλων πανικόβλητος.

Φυσικά, υπάρχει υψηλός φόβος απόλυσης στο μυαλό του, κάτι που δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα όταν ένας υπάλληλος δεν μπορεί να αποδώσει ούτε στα βασικά και, φυσικά, αυτή του η αίσθηση τον καθιστά ακόμα πιο αγχώδη. Η ημέρα ξεκινάει καθημερινά με πανικό από τη στιγμή που θα ξυπνήσει. Ο χρόνος κυλάει σαν νερό χωρίς το άτομο αυτό να μπορεί να πράξει, άρα μένει αδρανής καθώς το άγχος ότι δεν θα αποδώσει και δεν ξέρει πως να τα καταφέρει τον κατακλύζει.

Οι ίδιοι ακριβώς φόβοι κατακλύζουν το άτομο αυτό και σε οικογενειακές υποχρεώσεις, π.χ. είναι ασφαλή τα παιδιά μου στο σχολείο, μήπως έπαθαν κάτι; Έφτασε η γυναίκα μου με ασφάλεια στη δουλειά της; Θα καταφέρω να πάω το παιδί μου στο κολυμβητήριο; Απλές καθημερινές εργασίες/υποχρεώσεις που με σωστή οργάνωση είναι απλές και συνηθισμένες για πολύ κόσμο κι όμως, σε καθημερινή βάση, αποτελούν φοβίες και άγχος για ένα άτομο με Γενικευμένη Φοβία.

Πολλές φορές οι άνθρωποι με Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους παραιτούνται από τη δουλειά τους καθώς εξαναγκάζονται από τον ψυχισμό τους, δηλαδή από το άγχος τους, για το πως θα αποδώσουν και πως θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας ότι τους ζητηθεί στη δουλειά. Τα άτομα αυτά δεν είναι ανίκανα, ούτε είναι ευτυχισμένα με αυτό που βιώνουν, καθώς κινδυνεύει όλη τους η ζωή να καταρρεύσει, εγκλωβισμένοι σε ένα τέτοιο φαύλο κύκλο. Αντιθέτως, μπορεί να είναι εξίσου ικανοί με άλλους συναδέλφους τους, όμως το άγχος τους παραλύει και τους διαλύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους.

Αν νιώθετε ότι μπορεί να βιώνετε μία τέτοια διαταραχή και η καθημερινότητα σας φαντάζει ολοένα και περισσότερο ως ένα ατελείωτο βουνό που δεν θα φτάσετε ποτέ την κορυφή του, τότε είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που εξειδικεύεται σε θέματα άγχους και φοβιών και που θα μπορέσετε μαζί να σχεδιάσετε μια εξατομικευμένη θεραπεία η οποία θα σας βοηθήσει να γίνει η ζωή σας πιο λειτουργική κι εσείς πιο υγιής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr