NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

5 απλά βήματα για τη βελτίωση της φωνής

5 απλά βήματα για τη βελτίωση της φωνής

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία επικοινωνίας του ανθρώπου, αν και συχνά παραγνωρισμένο, είναι η φωνή. Ο τόνος, η χροιά της φωνής, η καθαρότητα ή όχι του λόγου και άλλα στοιχεία μπορούν να μας φέρουν κοντά ή να μας απομακρύνουν από έναν συνομιλητή.

Υπάρχουν σίγουρα αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι νοιώθουν ότι η φωνή τους δεν τους βοηθά στο να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και θα επιθυμούσαν να κάνουν αλλαγές.

Αν είστε λοιπόν ένας από αυτούς και νοιώθετε την επιθυμία να βελτιώσετε τη φωνή και κατ΄ επέκταση την ομιλία σας ώστε να συνδέεστε καλύτερα με τους συνομιλητές ή το ακροατήριό σας, ιδού 5 απλά βήματα, τα οποία, εφ΄ όσον εφαρμοστούν για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, μπορούν να αποτελέσουν την αρχή βελτίωσης της επικοινωνίας σας σε προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

1. Αναπνεύστε βαθιά

Το γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων, οι βαθιές φωνές πείθουν περισσότερο και είναι πιο ευχάριστες στο άκουσμα; Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει τη φωνή σας σταδιακά να πηγάζει όλο και πιο βαθιά από το θωρακικό διάφραγμα και να αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο: Με το ένα χέρι ακριβώς κάτω από το στήθος στο ηλιακό πλέγμα και το άλλο κάτω από το λαιμό, εισπνέετε από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα, έτσι ώστε: Κατά την εισπνοή το ηλιακό πλέγμα να διατείνεται οριζόντια και κατά την εκπνοή να συστέλλεται (αυτό το ελέγχετε με το χέρι που ακουμπά στο ηλιακό πλέγμα), ενώ με το άλλο χέρι διασφαλίζετε ότι το στήθος, οι ώμοι και η πλάτη παραμένουν χαλαροί. Μπορείτε να κάνετε σε 5» την εισπνοή και σε 5» την εκπνοή.

2. Εξασκηθείτε στην δυνατή ανάγνωση

Επιλέξτε αρχικά φράσεις και κατόπιν κείμενα που σας αρέσουν και διαβάστε τα δυνατά. Ακόμη καλύτερα διαβάστε αγαπημένα σας ποιήματα. Σταδιακά προσθέστε χρωματισμούς στη φωνή, καθώς και τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή της παραπάνω άσκησης. Τολμήστε να φτάσετε στην υπερβολή. Παίξτε με την ένταση, το ρυθμό, τις παύσεις και τους κυματισμούς στις προτάσεις. Επαναλάβετέ τα πολλές φορές. Αυτή η άσκηση σταδιακά θα «ξεκλειδώσει» το συναίσθημα και η φωνή θα γίνεται όλο και πιο σταθερή, δυνατή και εκφραστική.

3. Οραματιστείτε

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δείτε νοερά τον εαυτό σας να μιλά όμορφα και καθαρά με βαθιά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή. Τολμήστε να οραματιστείτε ξανά και ξανά την (συν)ομιλία που θα κάνετε. Κάθε φορά που επαναλαμβάνετε τον οραματισμό, «δείτε» και «ακούστε» όλο και πιο βελτιωμένη τη φωνή και τα λεγόμενά σας. Όταν θα έρθει η ώρα να βιώσετε το γεγονός, θα εκπλαγείτε από τη βελτίωση της απόδοσής σας!

4. Κάντε πρόβες παρουσία φίλων

Κάτι περισσότερο τολμηρό! Αφού έχετε εξασκηθεί αρκετά στα προηγούμενα βήματα, παρακαλέστε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε να σας ακούσει και να σας πει τη γνώμη του. Όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται να είναι κάποιος με υπομονή και αγάπη προς εσάς. Αρχικά διαβάστε του δυνατά ένα κείμενο και κατόπιν διηγηθείτε του μία ιστορία. Ακούστε τις παρατηρήσεις του και επαναλάβετε μετά από λίγες μέρες το ίδιο ή διαφορετικό κείμενο, αφού εξασκηθείτε κι άλλο! Αν πάλι νοιώθετε άβολα να εκτεθείτε μπροστά σε κάποιον άλλο, μιλήστε μόνος σας σε μεγάλο καθρέφτη ή βιντεοσκοπείστε τον εαυτό σας! Θα εκπλαγείτε!

5. Γελάστε με την καρδιά σας!

Οι άνθρωποι που γελούν συχνά και δυνατά, βρίσκονται σε μεγαλύτερη σύνδεση με τα συναισθήματά τους και τα εκφράζουν ευκολότερα. Επιπλέον το ηχείο του σώματός τους είναι ενεργοποιημένο, διότι με το γέλιο κινείται ακούσια το θωρακικό διάφραγμα, βαθαίνει η αναπνοή και μ΄ αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η υπόσταση στηρίζει τα λεγόμενά τους. Έτσι η φωνή τους έχει όγκο και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της προσωπικότητάς τους. Δείτε λοιπόν παλιές ελληνικές ταινίες ή καθιερώστε βραδιές ανεκδότων, όπως κάναμε κάποτε πριν την εποχή των κινητών. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να λάβετε μέρος σε μία ομάδα ευεξίας του γέλιου. Το έχω δοκιμάσει και πιστέψτε με, φεύγεις ξελαφρωμένος από έγνοιες και… με καλύτερη φωνή!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr