NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Εκπληκτικός Ηγέτης – Φανταστικές Ομάδες: Ιδέες & Στρατηγικές

Εκπληκτικός Ηγέτης – Φανταστικές Ομάδες: Ιδέες & Στρατηγικές

Ο Ηγέτης και η Ομάδα του σήμερα και του αύριο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μιλήσουμε και να προσεγγίσουμε την ιδέα του ηγέτη του μέλλοντος ή έστω του αύριο. Το σίγουρο είναι πως οι ηγέτες του σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα του αύριο, δε φορούν απαραίτητα φρεσκοσιδερωμένα λευκά πουκάμισα και γραβάτες, αλλά t-shirts, jeans και έχουν 1 με 2 τατουάζ μαζί με ένα αλλόκοτο piercing κάπου στο σώμα τους.  Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί οι εποχές αλλάζουν, έχουν αλλάξει και εμείς μένουμε πίσω μία κουκίδα στο τέλος του δρόμου, εξαφανισμένοι, αόρατοι, αντίκες σαν τηλέφωνα με κυκλικό καντράν ενώ γύρω μας χορεύουν τα touch screenσ σε ρυθμούς Siri.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο Ηγέτης κάνει την ομάδα και αντίστροφα

Θα αγκαλιάσουμε την αλλαγή ή θα φοβηθούμε; Θα τη δούμε σαν ευκαιρία ή σαν εμπόδιο, σα δώρο ή σαν κατάρα; Πιστεύω ότι δύο πράγματα πρέπει να συμβούν για να αγκαλιάσει κάποιος την αναπόφευκτη αλλαγή και να την κάνει να λειτουργήσει υπέρ του. Πρώτον να αναθεωρήσει την ικανότητά του να είναι και να συμπεριφέρεται ως ηγέτης, χωρίς να εννοώ ότι πρέπει να πάει να κάνει τρελά piercings ή κανά δυο tattoos αλλά περισσότερο να αντιληφθεί και να ενσωματώσει το τι σημαίνει να είσαι ηγέτης σήμερα και δεύτερον, να προσπαθήσει να γίνει εκπληκτικός ομαδικός παίκτης ενώ την ίδια στιγμή είναι ηγέτης. Για το υπόλοιπο λοιπόν του άρθρου, ας δούμε μερικές ιδέες για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει μοντέρνος ηγέτης και ταυτόχρονα εκπληκτικός ομαδικός παίκτης.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

  • Να είσαι 100% παρών

Η εναλλακτική του να είσαι 100% παρών, είναι να κινείσαι βάσει των συνηθειών που έχεις αναπτύξει. Οδηγούμαι από τη συνήθεια όμως, σημαίνει πως έχω ηθελημένα αφήσει πίσω το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτω, που είναι η νοημοσύνη μου. Οι συνήθειες σε βάζουν στον αυτόματο πιλότο, λόγω της παράλογης, υπόγειας πεποίθησης πως ότι λειτούργησε στο παρελθόν θα λειτουργήσει και στο μέλλον. Έχω γράψει λίγα λόγια για την ιδέα σε αυτό το άρθρο.

  • Αυθεντικότητα

Αν δεν το έχεις κάνει ακόμα, ήρθε η ώρα να βρεις και να μοιραστείς τη φωνή σου με εσένα, την εταιρεία σου και τον κόσμο. Προτείνω 4 βασικές τεχνικές για να γίνει κάποιος πιο αυθεντικός ηγέτης, τις οποίες στα πλαίσια του παρόντος άρθρου απλά θα αναφέρω, αλλά υπόσχομαι πως θα επανέλθω με περισσότερη ανάλυση στο μέλλον. α) Πες την αλήθεια σου β) Ηγήσου με την καρδιά γ) Βουτιά μέσα βαθιά σε σένα δ) Φρόντισε τα θεμελιώδη

  • C.A.N.I.

Το παραπάνω ακρωνύμιο (Constant and Never-ending Improvement) έρχεται κατευθείαν από τη φιλοσοφία Kaizen, και πρακτικά έχει να κάνει με την απαραίτητη ικανότητα του σημερινού και μελλοντικού ηγέτη να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος από ότι ήταν χθες, με το να δοκιμάζει κάτι το οποίο είναι λίγο πιο δύσκολο από ότι μπορεί να κάνει την  κάθε δεδομένη στιγμή. Για να είναι κάποιος διαρκώς εξελισσόμενος οφείλει να γνωρίζει τις ζώνες απόδοσής του και να προσπαθεί να μπαίνει σε Flow Mode κάθε μέρα, μία τουλάχιστον φορά. Πότε μπαίνεις σε Flow Mode; Χονδρικά όταν οι απαιτήσεις αυτού που κάνεις είναι λίγο περισσότερες από τις ικανότητες σου.

  • Υπευθυνότητα

Η υπευθυνότητα συνοψίζεται στη φράση: “Ότι μπορείς να κάνεις μπορείς να το κάνεις, ότι δεν μπορείς δεν το μπορείς”. Ο σύγχρονος ηγέτης ξέρει ότι το σημαντικό δεν είναι να ανησυχεί για εκείνα που δεν μπορεί να κάνει κάτι αλλά το να κάνει κάτι για εκείνα που μπορεί να επηρεάσει. Έχω φτιάξει και ένα μικρό video για αυτό το θέμα το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

  • Απόλυτη Ειλικρίνεια – Εκπληκτική Ευγένεια

Δε γίνεται να σχηματίσεις αποτελεσματικές ομάδες χωρίς να μάθεις στα μέλη τους πως η ειλικρίνεια τιμάται και αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη αρετή για τη δυναμική μιας επιτυχημένης ομάδας. Δε γίνεται επίσης να είσαι εκπληκτικός ομαδικός παίκτης χωρίς να είσαι - ταυτόχρονα με την ειλικρίνεια - εκπληκτικά ευγενής. Η ειλικρίνεια πάει χέρι-χέρι με την ευγένεια, αλλιώς μεταμορφώνεται σε διασπαστική - και σπαστική μη σου πω -  ενέργεια, η οποία βοηθά στην αποσύνθεση της ομάδας. Οι ομάδες είναι επί της ουσίας πλαίσια ανθρώπων. Χώροι προαγωγής ανθρώπινων σχέσεων, κοινωνικής ισότητας και διαλόγου και ως τέτοιοι απαιτούν ειλικρίνεια σύμφυτη με ευγένεια.

  • Κάνε Κουβέντα

Στο τέλος της μέρας, το να κάνεις business είναι το να κάνεις μία κουβέντα. Αν σταματήσεις την κουβέντα, σταματάς το business. Κοίτα γύρω σου στο γραφείο. Αυτοί που βλέπεις είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους εργαζόμενοι μέσα σε αυτήν την εταιρεία, όπως ακριβώς και εσύ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν αξία μέσα σε αυτήν την εταιρεία, όπως ακριβώς και εσύ και επίσης προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι ή θα ήθελαν να γίνουν καλύτεροι απλά δεν ξέρουν ότι μπορούν να το κάνουν μέσα στην εταιρεία αυτή, όπως ακριβώς και εσύ. Αυτοί είναι οι συνεργάτες σου, οι συνοδοιπόροι σου. Μίλα μαζί τους. Ξέρουν τι χρειάζεσαι και προπαντός θέλουν να σε βοηθήσουν. Μη σταματάς ποτέ την κουβέντα.

  • Εμπιστοσύνη

Κάνε εκείνο που έχει να κάνεις και εμπιστεύσου, πίστεψε, πως οι συνοδοιπόροι σου θα κάνουν το ίδιο. Το να δείξεις εμπιστοσύνη στους άλλους σημαίνει ότι έχεις δείξει εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Βλέπεις αυτό που είσαι, βλέπεις γύρω σου εκείνο που εσύ κάνεις. Εμπιστεύσου, σημαίνει αφέσου μέσα στην ομάδα η οποία ξέρεις ότι κοιτά προς την ίδια με εσένα κατεύθυνση. Φύλαξε τα νώτα τους και θα φυλάξουν τα δικά σου. Εμπιστεύσου, προπαντός, σημαίνει να νοιώθεις και να είσαι ηγέτης, ακόμα και αν η δουλειά σου είναι να ανοιγοκλείνεις την πόρτα της εταιρείας, πράγμα που θα εμπνεύσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Εις το επανιδείν!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr