NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Πωλήσεις
ανάγνωση

«Δεν προλαβαίνω». Ισχύει σε κάθε περίπτωση που το έχετε ακούσει;

«Δεν προλαβαίνω». Ισχύει σε κάθε περίπτωση που το έχετε ακούσει;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τον εαυτό μας να λέει δεν προλαβαίνω σε κάτι που μας ζητάει ένας φίλος, ο εργοδότης, ο συνεργάτης μας ή ο/η σύντροφός μας;

Δεν προλαβαίνω δηλαδή, έχω τόσα πολλά πράγματα να κάνω που δεν μπορώ να αφιερώσω χρόνο για αυτό που μου ζητάς.

Ας το εξετάσουμε από μια άλλη οπτική γωνία μήπως και αντιληφθούμε πράγματα που μπορεί να μας διαφεύγουν. Και σε αυτό δεν εννοούμε την απάντηση «δεν προλαβαίνω» όταν την χρησιμοποιούμε σα δικαιολογία και επιχείρημα για να μην κάνουμε αυτό που μας ζητάει το άλλο άτομο. Δε θα καταπιαστούμε με αυτό. Μιλάμε για το «δεν προλαβαίνω» όταν δε φαίνεται να έχουμε διαθέσιμο χρόνο γιατί έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε που δε μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτά κι εκείνο που μας ζητούν. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Στην δουλειά μας όπως και στη ζωή μας, κρινόμαστε με βάση τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε. Όχι από τις ώρες που εργαζόμαστε και είμαστε απασχολημένοι.

Ή μήπως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μήπως τελικά υπάρχει χρόνος; Κι αν ναι, πού βρίσκεται;    

Ας το εξετάσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα. Ο καθένας για τον εαυτό του. Δεν παίζει ρόλο αν είναι παντρεμένος ή όχι. Αν έχει παιδιά ή δεν έχει. Αν έχει πολλές εταιρείες που πρέπει να διοικήσει ή αν είναι υπάλληλος. Αυτά που θα δούμε παρακάτω, προσαρμόζονται στην περίπτωση του καθενός καθώς ο καθένας έχει 24 ώρες την ημέρα.

Σκεφθείτε λοιπόν:

  1. Πόση ώρα ξοδεύετε στα social media κάθε ημέρα; Από την στιγμή που ανοίγετε τα μάτια σας μέχρι να τα ξανακλείσετε; Στο διάλειμμα της δουλειάς ή στο διάλειμμα που αποφασίζετε εσείς να πάρετε από τη δουλειά σας; Σε μηνύματα στο messenger αλλά και μετά, το χρόνο που σκέφτεστε το μήνυμα που σας έστειλαν ενώ κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή σας ή τη λίστα με τους υποψήφιους πελάτες που πρέπει να τηλεφωνήσετε. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το λεπτό που σας πήρε να ανοίξετε την εφαρμογή και να διαβάσετε το μήνυμα. Έπεται και συνέχεια. Η απάντηση που χρειάζεται, το πότε θα το κάνετε, τι θα πείτε κλπ. Το μήνυμα που λαμβάνουμε μας επηρεάζει ανάλογα και κατ΄ επέκταση, καταναλώνει χρόνο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε εκείνη την στιγμή. Αν δεν χρησιμοποιείτε messenger, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που μπορούν να το υποκαταστήσουν όπως Viber, WhatsApp, skype κλπ.
  2. Πόση ώρα αφιερώνετε (ή αναγκάζεστε) να μιλάτε με συνεργάτες, φίλους, γονείς, σύντροφο κλπ. την ημέρα, επικοινωνία που θα μπορούσε να γίνει εκτός ωρών εργασίας ή ακόμη καλύτερα να μη γίνει καθόλου αν δεν έχει πραγματική αξία; Πόση ώρα διαρκεί η επικοινωνία ενός μικρού κουτσομπολιού ή η αντιμετώπιση μιας φιλονικίας με κάποιον άλλο; Και πόση ώρα θα μας πάρει για να την ξεχάσουμε;
  3. Πόσος είναι ο χαμένος χρόνος στην ανάγνωση email; Να μην αναφερθούμε στην ανάγνωση άσχετων email ή στην κάθε φορά που ανοίγουμε το κινητό μας επειδή υπάρχει ειδοποίηση στο inbox μας. Είτε το διαβάσαμε είτε όχι, μας πήρε χρόνο και προσοχή από αυτό που κάναμε. Στη συνέχεια, μπορεί να είμαστε εκεί αλλά η προσοχή μας πιθανώς, αν όχι σίγουρα, βρίσκεται κάπου αλλού. Στην απάντηση του email. Μια αντίστοιχη κατάσταση με τα μηνύματα στα social media.
  4. Τώρα κάτι διαφορετικό. Ας μιλήσουμε για τα δικαιώματα μας ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας. Όντας συνειδητοποιημένοι, πολλοί από εμάς θέλουν να εκφράζουν την γνώμη τους στο διαδίκτυο. Πόση ώρα παίρνει να σκεφτούμε την απάντηση στο post που ανέβασε κάποιος φίλος με τον οποίο διαφωνούμε στην τοποθέτησή του σε ένα θέμα; Και μετά σχόλιο στο σχόλιο μέχρι να ... υπερισχύσει η δική μας άποψη γιατί πραγματικά έχουμε δίκιο σε αυτό που λέμε.

Και προσέξτε. Ας μην αναφερθούμε στο χαμένο χρόνο στις μετακινήσεις, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών, σε meetings ή σε θέματα που έρχονται λανθασμένα στο γραφείο μας για επίλυση επειδή κάποιος άλλος δεν θέλει ή δεν ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει.

Προσθέστε το χρόνο όλων των παραπάνω και θα αντιληφθείτε αν μπορείτε να εξοικονομήσετε πραγματικά χρόνο για άλλα πράγματα που έχουν αξία. Είτε είναι για την δουλειά σας είτε είναι για τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι. Στην δουλειά μας όπως και στη ζωή μας, κρινόμαστε με βάση τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε. Όχι από τις ώρες που εργαζόμαστε και είμαστε απασχολημένοι. Όσο πιο γρήγορα γίνει ξεκάθαρο αυτό, τόσο περισσότερο χρόνο θα βρούμε στην ημέρα μας για να κάνουμε πράγματα. Θέλουμε να έχουμε δίπλα μας άτομα παραγωγικά στα οποία να μπορούμε να βασιστούμε και αν χρειαστεί να ζητήσουμε κάτι.

Τι θα έπρεπε να κάνω σε σχέση με το τι πραγματικά κάνω τώρα; Αυτή είναι η ερώτηση που θα πρέπει να θέτετε κάθε φορά, κάθε στιγμή, για να διαπιστώσετε αν είστε πραγματικά στη σωστή πορεία ή όχι για να πετύχετε τους καθημερινούς, εβδομαδιαίους κ.ο.κ στόχους σας.

Καλή επιτυχία! 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr