NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Έλλη Γλύτσου: Το networking αλλάζει τη ζωή μας από νωρίς

Έλλη Γλύτσου: Το networking αλλάζει τη ζωή μας από νωρίς

H Έλλη Γλύτσου είναι μουσικός και επιχειρηματίας τα τελευταία 15 χρόνια, και εκπαιδευμένη στο referral marketing από τον Αμερικανό Guru του σύγχρονου networking, Dr Ivan Misner. Εκπροσωπεί τον παγκόσμιο Οργανισμό ΒΝΙ στην Ελλάδα. Στόχος της είναι να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελληνικής αγοράς να αποκτήσουν σταθερή πελατεία και ανάπτυξη. Πιστεύει πάντα ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο και είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις και μεγάλα σχέδια. Η κα. Γλύτσου μίλησε στο epixeiro.gr για την BNI Ελλάδος και την σημασία του networking.

Ποιος είναι ο ορισμός του networking; Το θεωρείτε απαραίτητο ως πρακτική για όλους τους ανθρώπους;

Όπως λέει και η λέξη στα αγγλικά, είναι net-work, που σημαίνει δουλειά. Δεν είναι ούτε net-eat, ούτε net-drink. Οι περισσότεροι άνθρωποι συγχέουν το networking με κοινωνικές συγκεντρώσεις ή ακόμη και με τη συλλογή ή το μοίρασμα των επαγγελματικών τους καρτών σε διάφορες εκδηλώσεις που παρίστανται. Το networking, ή τη δικτύωση στα ελληνικά, είναι η καλλιέργεια δυαδικών αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Μπορεί να κάνουμε networking από συνήθεια γιατί είναι στο χαρακτήρα μας, είτε από ανάγκη γιατί πρέπει να διατηρούμε επαφές με την αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε, όποιος κι αν είναι ο λόγος ή η ανάγκη, το networking είναι κάτι που αλλάζει τη ζωή μας από νωρίς: Στις παρέες που θα κάνουμε ως μαθητές και μετά ως φοιτητές, τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνδεθούμε στην περιοχή που μένουμε, την αναζήτηση της πρώτης μας δουλειάς, τον κύκλο των συνεργατών μας ως στελέχη ή νέοι επαγγελματίες… ως και το να βρούμε το σωστό σύντροφο στη ζωή μας για παράδειγμα, είναι θέμα σωστού networking, γιατί η έννοια βασίζεται στην επιρροή που δεχόμαστε από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία ζούμε. Στην επαγγελματική μας ζωή και γενικά στους στόχους που θέτουμε ο κάθε άνθρωπος για το τι θέλουμε να επιτύχουμε το networking βοηθά, γιατί υπάρχει πάντα κάποιος ο οποίος είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει να επιτύχεις!

Παράθεση - epixeiro.gr

Στο networking όπως σε όλα τα αποτελεσματικά project της ζωής σου χρειάζονται τρία πράγματα: Καλή προετοιμασία, λαμπρή παρουσία και σωστό follow up

Οι ικανότητες στο networking είναι έμφυτες ή μπορούν να διδαχθούν;

Πολλοί νομίζουν ότι το networking είναι προνόμιο των εξωστρεφών ανθρώπων και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη της επικοινωνίας πιο έντονη από άλλους, επειδή όμως το επαγγελματικό networking είναι μια στρατηγική στην οποία καλλιεργείται η φήμη μας στην αγορά, τείνω να πιστεύω πλέον ότι κάνουν καλύτερα networking αυτοί που δεν το έχουν έμφυτο. Δηλαδή, αν έχεις την αυτοπεποίθηση των πολλαπλών γνωριμιών και της ευχέρειας στη διατήρηση των σχέσεων με τους ανθρώπους είναι πολύ πιθανό να βασιστείς στην ευκολία σου και να μην είσαι όσο πρέπει μεθοδικός.

Στο networking όπως σε όλα τα αποτελεσματικά project της ζωής σου χρειάζονται τρία πράγματα: Καλή προετοιμασία, λαμπρή παρουσία και σωστό follow up.

Πώς μπορεί να κάνει κάποιος καλή πρώτη εντύπωση που να διαρκέσει; Πώς μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια μακροχρόνια επαγγελματική γνωριμία; Τι θα συμβουλεύατε;

Τι είναι αυτό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν κάποιος σας λέει ότι σε λίγο θα γνωρίσετε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζατε ως τώρα και που είναι πολύ σημαντικός για εσάς; Μήπως αρχίζετε να σκέφτεστε και να προετοιμάζετε τι θα του πείτε, τι θα του λέτε, και πώς θα τον εντυπωσιάσετε έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια αυτής της πρώτης γνωριμίας; Μήπως προσπαθείτε να σκαρφιστείτε πού θα μπορούσατε να τον καλέσετε; Τι να του δώσετε ώστε να σας θυμάται; Τι να του διηγηθείτε; Εγώ λοιπόν, θα σας συμβουλεύσω κάτι πολύ πιο απλό το οποίο θα σας σώσει χρόνο, ενέργεια και το κυριότερο θα σας κάνει να φανείτε το πιο cool άτομο της ομήγυρης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, ενώ ο πιο σίγουρος τρόπος για να ανοίξετε επικοινωνία με κάποιον είναι να ενδιαφερθείτε για αυτά που κάνει ο άλλος: Ρωτήστε ποιο είναι το τελευταίο του project, τι είναι το πιο συναρπαστικό στη δουλειά του, πώς αλήθεια τα καταφέρνει στο «…». Και όταν η κουβέντα σας θα έχει ζεσταθεί ελαφρώς προφέρετε τη μαγική φράση των 5 λέξεων: Πώς μπορώ να σε βοηθήσω! Ο πιο σίγουρος τρόπος να δημιουργήσετε την αρχή μιας ανθρώπινης σχέσης που θα διαρκέσει είναι να προθυμοποιηθείτε να βοηθήσετε τον άλλο σε αυτό που κάνει εκείνη την εποχή.

Τι είναι τα networking events; Κλείνονται τελικά δουλειές σε αυτά ή έχουν άλλο σκοπό;

Οποιαδήποτε εκδήλωση φέρνει τον κόσμο σε επικοινωνία είναι μια καλή ευκαιρία networking. Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά διοργανώνονται αρκετά events από εταιρίες, χώρους, οργανισμούς και άλλους φορείς με στόχο την επαγγελματική δικτύωση. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τέτοια events αφού κάνει μια σχετική έρευνα για το κοινό που θα συναντήσει προκειμένου να μη χάνει το χρόνο του, αλλά καλό είναι και να ξέρει τι να περιμένει ώστε να φέρεται ανάλογα. Οι εκδηλώσεις networking γίνονται για να ξεκινήσουν ή να καλλιεργήσουν σχέσεις και επαφές μεταξύ των ανθρώπων. Κανείς δεν πηγαίνει σε μια εκδήλωση networking με το σκοπό να αγοράσει κάτι, άρα φανταστείτε πόσο άκυρο είναι να πηγαίνετε σε μια τέτοια εκδήλωση προσπαθώντας να πουλήσετε κάτι.

Ποια είναι η BNI, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη συμμετοχής σε αυτήν;

Η ΒΝΙ είναι ένα σύστημα ανάπτυξης θετικού word of mouth μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ειδικοτήτων οι οποίοι περνούν επαγγελματικές συστάσεις ο ένας στον άλλο. Λέγεται referral marketing και μέλη της ΒΝΙ είναι γύρω στους 225.000 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 75 χώρες του κόσμου. Τα μέλη της ΒΝΙ δημιουργούν ομάδες και συναντιόνται τακτικά με σκοπό την ανταλλαγή επαγγελματικών συστάσεων, ενώ τις συνεδριάσεις τους μπορούν να παρακολουθήσουν και όσοι επαγγελματίες της αγοράς το επιθυμούν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή. Βασικό του συστήματος είναι ότι δεχόμαστε μόνο έναν από κάθε επάγγελμα, που σημαίνει ότι οι συστάσεις που αφορούν στο επάγγελμά του πηγαίνουν μόνο σε αυτόν και έτσι αποκλείεται ο ανταγωνισμός του. Εκτός από τις συστάσεις, τα μέλη ωφελούνται πολλαπλώς αφού μέσω του συστήματος αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στο δημόσιο και τον επιχειρηματικό τους λόγο, τις δημόσιες σχέσεις, τις πωλήσεις με σκοπό την προώθηση της προσωπικότητας και της δουλειάς τους. Στις αγορές στις οποίες λειτουργεί η ΒΝΙ η αγορά αναγνωρίζει τα μέλη ως καλύτερους επαγγελματίες ενώ πολλά από τα μέλη προχωρούν και σε διεθνείς συνεργασίες με μέλη ΒΝΙ από άλλες χώρες.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της BNI; Υπάρχει  κόστος; Ποια επαγγέλματα επωφελούνται περισσότερο από την συμμετοχή στην BNI;

Η ΒΝΙ αφορά όλα τα επαγγέλματα: Έχουμε μέλη γιατρούς, δικηγόρους, φοροτεχνικούς, συμβολαιογράφους, ασφαλιστές, συμβούλους, εκπαιδευτές, ιδιοκτήτες εργοστασίων και στελέχη πωλήσεων μεγάλων εταιριών, διοργανωτές εκδηλώσεων, διακοσμητές, μηχανικούς, κατασκευαστές, αρχιτέκτονες, εταιρίες γύρω από το χώρο του FnB, διαφημιστικές εταιρίες, αλλά και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όπως ανθοπωλεία, κομμωτήρια, παιδικούς σταθμούς, φροντιστήρια, μεταφορικές εταιρίες και πολλά άλλα. Δεχόμαστε όλα τα επαγγέλματα αλλά βασική προϋπόθεση είναι να είναι καλός επαγγελματίας και θετικός άνθρωπος. Πριν δεχτούμε την αίτηση ενός επαγγελματία μιλάμε μαζί του για να βεβαιωθούμε ότι είναι άνθρωπος της προόδου, αντιλαμβάνεται την αξία της συνεργασίας και είναι ομαδικός παίκτης. Για να γίνει κάποιος μέλος στη ΒΝΙ μπορεί να καλέσει στο γραφείο της ΒΝΙ για πληροφορίες ή να επισκεφτεί το bni-greece.com. Μπορεί κάποιος να γίνει μέλος εάν υπάρχει διαθέσιμη θέση σε μια από τις ομάδες μας ή μπορεί να καλέσει το γραφείο ώστε να δημιουργήσουμε μια δική του ομάδα. Υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που θέλουν άμεσα μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης σε νέες γνωριμίες και άρα τους βοηθούμε να φτιάξουν εξαρχής μια δική τους επιχειρηματική ομάδα η οποία χρησιμοποιώντας το σύστημα ΒΝΙ παράγει συστάσεις για τα μέλη της. Τα μέλη καταβάλλουν στη ΒΝΙ ετήσια συνδρομή για τη συμμετοχή τους, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη οικονομική συνδιαλλαγή ή προμήθεια για τις δουλειές που κλείνονται. Η ΒΝΙ θα αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα με τη μέθοδο του franchise και εμείς στο κεντρικό γραφείο είμαστε σε αναζήτηση των σωστών ανθρώπων με αυτές τις ικανότητες οι οποίοι θα μοιραστούν το ίδιο όραμα με εμάς και θα βοηθήσουν επαγγελματίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η BNI προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα μέλη σας. Πείτε μας δυο λόγια για αυτά τα προγράμματα, τι προσφέρουν και ποια τα οφέλη;

Το σύστημα της ΒΝΙ προσφέρει στα μέλη της εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τα οποία εξελίσσουν τις επιδόσεις τους στο networking, προσφέρει online υλικό από την παγκόσμια κοινότητα της ΒΝΙ με πρακτικές μελών από όλο τον κόσμο και βέβαια προσφέρει την online πλατφόρμα με την οποία το μέλος από την Ελλάδα μπορεί να επικοινωνεί με οποιοδήποτε μέλος σε όλο τον πλανήτη, να δικτυώνεται και να ανταλλάσσει συστάσεις. Η συμμετοχή ενός επαγγελματία στη ΒΝΙ του ανοίγει πραγματικό ορίζοντα με ατελείωτες δυνατότητες σε πολλά επίπεδα και εναπόκειται στον ίδιο αν, πώς και πότε θα τις αξιοποιήσει.

Η φιλοσοφία της BNI είναι δομημένη πάνω στην ιδέα του "Givers Gain®". Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Το givers gain που σημαίνει «κερδίζω όταν δίνω» είναι για εμάς στη ΒΝΙ η φιλοσοφία μας και ο τρόπος που δουλεύουμε. Όλοι πηγαίνουμε στη ΒΝΙ για να τονώσουμε τη δουλειά μας με νέους πελάτες, μόλις όμως νιώσουμε την αξία της στήριξης ενός άλλου επαγγελματία δίπλα μας που κάνει άλλη δουλειά και μέσω των επαφών μας τον στηρίξαμε, τότε η συμμετοχή μας παίρνει άλλη διάσταση. Βοηθούμε τους γύρω μας γιατί με αυτό τον τρόπο ανεβάζουμε την αξιοπιστία μας ως άνθρωποι και επαγγελματίες και έτσι δημιουργούμε γερούς συνδέσμους συνεργασίας με ανθρώπους από όλους τους χώρους και όλα τα επαγγέλματα, σχέσεις που μπορεί να μην είχαμε αναπτύξει ποτέ λόγω του ότι κινούμαστε σε άλλους κύκλους. Το Givers Gain ως εργαλείο networking είναι εξαιρετική ιδέα γιατί μετατρέπει τους ανθρώπους σε πηγές συστάσεων, λειτουργεί ως παράγοντας αξιοπιστίας, ενώ βοηθάει το άτομο να χτίσει ένα προφίλ leader στην αγορά που τον ενδιαφέρει.

Αυτή είναι και η βασική αρχή, η φιλοσοφία αλλά και το concept πίσω από την επιτυχία του συστήματος ΒΝΙ. Στο networking αν θέλεις να είσαι δημοφιλής και να δημιουργείς εύκολα γνωριμίες που να έχουν τα εχέγγυα να μετατραπούν σύντομα σε ανθρώπινες και στη σειρά σε επαγγελματικές σχέσεις καλό θα είναι να ξεκινάς δίνοντας στον άλλο κάτι από αυτά που χρειάζεταιΒοηθώντας κάποιον ανεβαίνει η αξιοπιστία σου στον ίδιο και τον κύκλο του και τον μετατρέπεις σε πρεσβευτή σου. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr