NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Υπάρχει ο τέλειος CEO;

Υπάρχει ο τέλειος CEO;

10+1 Έλληνες Coaches απαντούν στο ερώτημα αν υπάρχει ο τέλειος CEO!

Την προηγούμενη εβδομάδα ρωτήσαμε τους παρακάτω coaches να μας ορίσουν την έννοια της Ηγεσίας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να είναι Ηγέτης. Σήμερα, τους ζητάμε να μας απαντήσουν στην ερώτηση αν υπάρχει ο τέλειος CEO, και αν ναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Αγγελική Πλουμά - Coach

Δεν υπάρχει κι ευτυχώς… Αλλά υπάρχει αυτός που ξέρει πώς να προσαρμόζεται στις συνθήκες διατηρώντας τις ΑΞΙΕΣ του κι έχοντας οδηγό ένα ΟΡΑΜΑ στο οποίο πιστεύει ακόμα κι όταν όλα κι όλοι τον προδίδουν.

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Ο τέλειος CEO ήταν ο…Μέγας Αλέξανδρος, καθώς μέσω της Αριστοτελικής παιδείας που έλαβε μαζί με τους 8 σωματοφύλακες-στρατηγούς του, δίδαξε  φρόνηση, δικαιοσύνη, ανδρεία και σωφροσύνη – τα 4 είδη της αρετής. Στο επιτελείο αυτό υπήρχε η μέγιστη σύνδεση, συνοχή και ισοτιμία ανάμεσα στους 9 και επιστήθια φιλία προς όφελος του ανώτερου σκοπού. Τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου CEO αποτελούνται από τα 4 αυτά είδη της αρετής, από την δυνατότητα να βλέπει την μεγάλη εικόνα και ταυτόχρονα να διαχειρίζεται το άμεσο περιβάλλον του με κοινά αποδεκτές αρχές και αξίες.

Ειρήνη Σφακιανάκη: Coach to Transform & Empower

Ηγέτης είναι ένας άρτια δομημένος χαρακτήρας, με υψηλό βαθμό αυτογνωσίας και αυτοκυριαρχίας, ένα ξεκάθαρο σύστημα αξιών το οποίο διέπει κάθε ενέργεια του (συνέπεια λόγων και πράξεων), ένας άνθρωπος με υψηλό αίσθημα Ατομικής Ευθύνης και Δράσης. Ηγέτης είναι εκείνος που ξεπερνά τον εαυτό του για να υπηρετήσει τους συνεργάτες του και θυσιάζεται για αυτούς, είναι εκείνος που δημιουργεί δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις, προάγει την συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, εκπαιδεύει και δομεί χαρακτήρες, διδάσκει την επιμονή, την υπομονή, τη συγχώρεση, κτίζει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου οι συνεργάτες του έχουν το δικαίωμα να λανθάνουν και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ένα τέτοιο περιβάλλον οφείλει να εστιάζει στην χαρά και το αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης μεταξύ των συνεργατών με κυρίαρχο οδηγό την έμπνευση, την αίσθηση σκοπού και καθήκοντος.

Ο ηγέτης πρέπει να έχει όραμα, έναν αδαμάντινο κώδικα αξιών και μια αμετάκλητη αίσθηση σκοπού. Είναι εκείνος που ανοίγει το δρόμο, προχωρά στο άγνωστο με τόλμη και αφοβία, αντιμετωπίζει τους κινδύνους με θάρρος και πρωτίστως προστατεύει και θυσιάζεται για εκείνους που τον ακολουθούν. Ο ηγέτης είναι εκείνος που πρώτος θα πεις στους συνεργάτες του: «Είσαι ασφαλής, προστατεύω τα νώτα σου, μην φοβάσαι». Πως να αισθάνεται και ο ίδιος ο ηγέτης ασφάλεια εάν οι συνεργάτες του δεν αισθάνονται ασφαλείς; Πόσο αποδοτικοί μπορεί να είναι οι συνεργάτες όταν γνωρίζουν ότι είναι αναλώσιμοι; Η εμπιστοσύνη έρχεται από την κεφαλή, από την ηγεσία. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο ηγέτης τους συνεργάτες, τις καταστάσεις εντός και εκτός επιχείρησης που τον εξυψώνουν στα μάτια των συνεργατών του και στη συνέχεια εκείνοι τον μιμούνται.

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

Δε νομίζω ότι το επίθετο τέλειος μπορεί να χρησιμοποιηθεί 100% για να χαρακτηρίσει κάποιον άνθρωπο, είτε είναι ηγέτης είτε οτιδήποτε άλλο, αθλητής, καλλιτέχνης κλπ. Όσο καλός και να είναι κάποιος σε αυτό που κάνει σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές που δε θα αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Εκείνο που χαρακτηρίζει και ξεχωρίζει στην ουσία τους μεγάλους CEO από τους υπολοίπους, είναι η ικανότητά τους να συμπληρώνουν τις ελλείψεις τους μέσω της ομάδας τους και κυρίως το πως αντιδρούν όταν η απόδοση τους δεν είναι η αναμενόμενη. Προσπαθούν να συγκαλύψουν ή να διορθώσουν την κατάσταση; Αποποιούνται ή αναλαμβάνουν την προσωπική ευθύνη;

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Κανείς δεν είναι τέλειος! Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και αυτοί που νομίζουν ότι είναι. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί. Ένας καλός CEO είναι ένας άνθρωπος που ζει βασισμένος στην πίστη ότι επιτυχία είναι να καταφέρνεις να υλοποιείς τους στόχους σου ενώ παράλληλα παράγεις θετική αλλαγή και για τους συνανθρώπους σου. Είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί με βάση την αυθεντικότητα, το σεβασμό, την ειλικρίνεια, την ανοικτοσύνη, τη θέληση να μαθαίνει συνεχώς. Ένας καλός CEO ξέρει να δίνει τη «σκηνή» στους άλλους, υποστηρίζοντάς τους κάθε στιγμή! Ένας καλός CEO είναι ηγέτης του εαυτού του!

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε ούτε τέλειος CEO υπάρχει. Ωστόσο, σημαντικό είναι να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα δυνατά του σημεία ώστε να τα χρησιμοποιεί αποδοτικά και τα αδύνατά του σημεία, ώστε να δουλεύει καθημερινά για να τα βελτιώσει. Να αντιλαμβάνεται δηλαδή τη σημασία της προσωπικής του ανάπτυξης και να επενδύει σε αυτή. Επίσης θεωρώ πώς έναν CEO θα πρέπει να τον χαρακτηρίζει η αξιοπιστία, η σωστή κρίση και η αποδοτική λήψη αποφάσεων και η αγάπη για τον συνάνθρωπο, ώστε να αντιλαμβάνεται και να εκτιμά την αξία που παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας σε μία επιχείρηση.

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Τελειότητα δεν υπάρχει. Υπάρχει η μοναδικότητα, που κάνει τον κάθε CEO και το κάθε στέλεχος εν γένει ξεχωριστό. Αν κοιτάξουμε βαθύτερα, υπάρχει η ανάγκη. Τι χρειάζεται ο οργανισμός σε κάθε περίπτωση και πως συμβαδίζει με το προσωπικό σχέδιο καριέρας του κάθε CEO . Χάριν παραδείγματος, σε πολύ αδρές γραμμές χρειάζεται ο αναλυτικός CEO  με όραμα για σταθερές οικονομίες, που μπορεί να  σχεδιάσει και εφαρμόσει 5ετες σχέδιο δράσης και CEO με γρήγορα αντανακλαστικά, που να αγκαλιάζει συνεχώς τα νέα δεδομένα για πολύ ασταθείς και μεταβαλλόμενες οικονομίες με μονοετή σχέδιο δράσης. Προσωπική μου άποψη είναι, πώς όλοι είναι χρήσιμοι ανάλογα με την περίσταση, την τοπολογία του δικτύου και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Η ανάγκη που διαχειρίζεται τον καθιστά τέλειο. Αυτό που οφείλει κάποιος να γνωρίζει είναι πως δεν είναι όλοι για όλα και η κάθε αγορά έχει διοαφορετικές ανάγκες.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Φυσικά και υπάρχει! Ο τέλειος CEO είναι αυτός που γνωρίζει πως δεν είναι τέλειος, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται συνεχώς παραμένοντας δυναμικός στον χρόνο και στις αλλαγές. Ο Coach θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο εντός συνεδρίας ώστε ο Ηγέτης να αναστοχαστεί δημιουργικά πάνω στις σκέψεις, πράξεις και στόχους του. Μέσα σε αυτήν τη συμμαχική σχέση εμπιστοσύνης θα υπάρξει η βέλτιστη δημιουργία μιας άριστης στρατηγικής, που θα αναπτύξει την ηγετική προσωπικότητα εις βάθος. Στην πραγματικότητα, τέλειος είναι αυτός που συνεχώς εξελίσσεται θετικά.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach, Coaching Trainer 

Ένα από τα ποιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός τέλειου-αν τελικά υπάρχει- CEO είναι η ικανότητα του να χτίζει το όραμα για τον οργανισμό στον οποίο ηγείται. Να μπορεί να απαντάει στο «γιατί». Είναι η ικανότητα του να βλέπει αυτό που ακόμα δεν βλέπουν όλοι οι άλλοι. Να βλέπει το αποτέλεσμα, ενώ είναι ακόμα μόλις στην αρχή. Να περιγράφει το όραμα, να το κάνει εικόνα και να το επικοινωνεί σε όλο τον οργανισμό με κάθε τρόπο. Να χαράζει δρόμους που απαντούν στο όραμα και όλες οι ενέργειες του να είναι ευθυγραμμισμένες με αυτό. Να μπορεί να βλέπει την εικόνα της εταιρίας στο μέλλον και όχι μόνο στο παρόν.  Και τέλος να παρασύρει όλα τα στελέχη σε αυτήν την κατεύθυνση, να τους κάνει μέρος αυτού του σκοπού, κοινωνούς και συμμέτοχους. Για να μπορούν και εκείνοι να κάνουν το ίδιο και στις δικές τους ομάδες και όλο αυτό να διαχέεται διάπλατα και αυθεντικά μέσα στον οργανισμό μέχρι και την τελευταία του βαθμίδα. 

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Πίσω από τις μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις δεν υπάρχει ο τέλειος CEO αλλά καλό ανθρώπινο δυναμικό και σωστοί μηχανισμοί. Πίσω από το καλό δυναμικό όμως θα έπρεπε να υπάρχει εκείνος ο CEO που τους παρακινεί, καθοδηγεί σωστά, επαινεί και εξελίσει.

Πάμελα Καραβά - Coach

Για μένα ο τέλειος CEO είναι αυτός που πετυχαίνει το έργο για το οποίο έχει προσληφθεί ή οριστεί να κάνει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει θετικά, αλλά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχουν ηγέτες με εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα ο σωματότυπός τους: Μπορεί να έχουν κάποιο ύψος και γυμνασμένο σώμα ή μπορεί να είναι μικρόσωμοι και αδύνατοι. Μπορεί να έχουν όμορφα χαρακτηριστικά προσώπου, αλλά και πάλι μπορεί να έχουν ουδέτερα ή και άσχημα χαρακτηριστικά προσώπου. Άρα πάμε κάποια επίπεδα πιο βαθιά: Το παιχνίδι έχει να κάνει με την λεκτική κατά βάση περιγραφή μιας κατάστασης που να αγγίζει τους περισσότερους καθώς και τη δυνατότητα να δίνονται υποσχέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης είτε με τη μορφή ενθάρρυνσης ή με τη μορφή αγώνα ή με τον καλά συγκαλυμμένο εξαναγκασμό. Και όλα αυτά με μια γοητευτική εκφορά του λόγου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr