NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού team leader;

Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού team leader;

10+1 Έλληνες Coaches ορίζουν τα χαρακτηριστικά ενός καλού team leader!

Ένας Ηγέτης είναι τόσο καλός όσο και η ομάδα του. Πώς μπορεί κάποιος να είναι καλός ηγέτης αν δεν είναι ομαδικός παίχτης; Αν δεν έχει μια ομάδα να στηρίξει και να εφαρμόσει τις ιδέες του; Αν δεν έχει άτομα τα οποία μπορεί να εμπιστεύεται; Κάθε επιτυχία είναι εξάλλου αποτέλεσμα συνολικής ομαδικής προσπάθειας. Επομένως, ποια είναι αυτά τα στοιχεία που καθιστούν έναν Ηγέτη, καλό Team Leader; Ακολουθούν οι απαντήσεις 10+1 Ελλήνων Coaches:

Αγγελική Πλουμά - Coach

Να είναι ξεκάθαρο, πρώτα στον ίδιον, το έργο, ο στόχος, το παραδοτέο ό,τι είναι αυτό που πρέπει να πετύχει με την ομάδα του καθώς και οι περιορισμοί (χρόνος, κόστος κλπ).  Να του είναι επίσης ξεκάθαρο το τι στυλ leader είναι ο ίδιος γιατί αλλιώς μπορεί να μπερδέψει και την ομάδα και τον εαυτό του (αν π.χ. υιοθετήσει ένα πιο αυταρχικό στυλ ηγεσίας, ενώ είναι πιο πολύ του συμμετοχικού στυλ) . Να μην ακούει απλώς αλλά και να «οσμίζεται» την ομάδα του, να μην μένει δηλαδή μόνο στο τι λένε, αλλά να βλέπει και το πώς λειτουργούν, τι λέει η γλώσσα σώματός τους, αν φτιάχνουν άτυπες ομάδες στο πλαίσιο της εργασίας τους και τι άτυπες ομάδες είναι αυτές κλπ. Να είναι ένας καλός διαμεσολαβητής γιατί πάντα υπάρχουν συγκρούσεις π.χ. προσδοκιών, συμφερόντων ακόμα κι αν δεν φαίνονται. Να φροντίζει για  ένα ευχάριστο και μαζί πειθαρχημένο περιβάλλον. Να «βλέπει» έγκαιρα σημάδια μιας επερχόμενης  κρίσης και να τα λύνει στο αρχικό στάδιο. Το σπουδαιότερο: Να είναι ανοιχτός να μάθει κι ο ίδιος μέσα από αυτή τη διαδικασία και να είναι ευέλικτος. Να έχει ποιότητες και ταλέντα συμβατά με το εν λόγω έργο, να εμπνέεται πρώτα από όλα ο ίδιος. Να παίρνει την ευθύνη για τα λάθη της ομάδας του.

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Κύριο χαρακτηριστικό  είναι η ικανότητα να συνθέτει με αρμονία και ισορροπία όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας ανάλογα με τον στόχο/τμήμα. Καλείται να διευκολύνει την συμπληρωματική λειτουργία της ομάδας με την ανάλογη συνεισφορά όλων των μελών. Οι αρχές λειτουργίας της ομάδας χρειάζεται να είναι  σταθερές, ξεκάθαρες και σαφώς εκφρασμένες καθώς και να είναι γνωστό σε όλους το τι απαιτείται από τον καθένα. Ο team leader καλείται να επιδεικνύει δεξιότητες όπως ενσυναίσθηση, διορατικότητα, αμεσότητα, ακεραιότητα, ισοτιμία και ταχύτητα αποφάσεων και διαχείρισης προβλημάτων.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower

Αφοσίωση, σταθερότητα, συνέπεια, πειθαρχία, συνοχή. Να είναι Οραματιστές με αίσθηση σκοπού που υπερβαίνει το ατομικό τους συμφέρον  και διατεθειμένοι για προσωπική θυσία.Να εμφυσήσουν το αίσθημα του ανήκειν σε όλους μέσα στην ομάδα και την αίσθηση ότι είναι ασφαλείς.

Η ομάδα δεν είναι το σύνολο των ανθρώπων που τυγχάνει να συνεργάζονται, η ομάδα είναι το σύνολο των ανθρώπων που ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ο ένας τον άλλον. Η εμπιστοσύνη είναι συναίσθημα, δεν μπορεί να απαιτηθεί από κάποιον αλλά ούτε και να επιβληθεί. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο όταν μοιράζονται κοινά πιστεύω και πεποιθήσεις, έχουν τον ίδιο κώδικα αξιών, συμμετέχουν στον καθορισμό του οράματος διότι νιώθουν ότι είναι και δική τους ευθύνη να κάνουν το όραμα αυτό πραγματικότητα. Όταν το όραμα ξεπερνάει τα προσωπικά οφέλη, ο σκοπός είναι ευγενής.

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

Ένας καλός team leader πρέπει να έχει την ικανότητα να τιθασεύει και να χαλιναγωγεί την ορμή των μελών της ομάδας που έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική και να επιταχύνει και να ενισχύει την προσπάθεια των πιο αδύναμων μελών, με απώτερο σκοπό να εξαλείψει το χάσμα μεταξύ αυτών και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο σύνολο. 

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Πιστεύω στις οριζόντιες ομάδες. Φυσικά για να μπορούν να υπάρχουν και να λειτουργούν σημαίνει ότι το κάθε μέλος της ομάδας θα πρέπει να είναι ηγέτης του εαυτού του. Θα πρέπει δηλαδή να καινοτομεί δυναμικά, να εμπνέει τους συναδέλφους-συνανθρώπους του, να αγκαλιάζει την αλλαγή, να παίρνει την ευθύνη που του αναλογεί για το αποτέλεσμα, να είναι θετικός, να μην διστάζει να ρισκάρει, να είναι δημιουργικός και να δουλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερό του εαυτό. Έτσι, εν δυνάμει, όλοι μπορεί να γίνουν καλοί team leaders. Αυτό που μπορεί να ορίσει ένα άτομο μιας ομάδας ως team leader είναι οι πιο εξειδικευμένες γνώσεις που μπορεί να έχει, τα hard skills του δηλαδή,  πάνω στο φυσικό αντικείμενο του εκάστοτε project, καθώς και ο βαθμός της εξέλιξής του σε όλες τις προαναφερόμενες ποιότητες-χαρακτηριστικά.

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Να αναγνωρίζει την αξία της ομάδας του, να δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της ομάδα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν, να είναι ενεργός ακροατής, δηλαδή να ακούει πραγματικά τους συνεργάτες του, και όχι να κάνει ότι τους ακούει, να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ομάδα του και να δίνει στα μέλη της ομάδας του τη δυνατότητα να παίρνουν πρωτοβουλίες, ώστε να εξασκούν και να αναπτύξουν την δημιουργική τους σκέψη και να αποκτούν αυτονομία στη διεκπεραίωση των εργασιών τους. 

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Αν ήθελα να είμαι ακριβής, θα απαντούσα πως εξαρτάται. Οφείλουμε να το δούμε σε συνάρτηση με το σε ποιον οργανισμό τον προορίζουμε. Ακόμη και αν είναι πολύ επιτυχημένος σε μια εταιρία, δεν είναι βέβαιο, πως θα είναι και στην επόμενη. Eίναι πιθανό, όχι βέβαιο. Αν μιλήσουμε με όρους στελέχωσης, θα απαντούσα, πως άλλες δεξιότητες είναι απαραίτητες, σε ένα καλό team leader σε μια εταιρία με τεχνολογίες αιχμής και άλλες είναι  σε μια  μικρομεσαία επιχείρηση ή σε ένα τηλεφωνικό κέντρο. Ακόμη και στην περίπτωση, που είναι συναφής ο οργανισμός και εκεί υπάρχει άλλη βαρύτητα, στις δεξιότητες που απαιτούνται. Συνεπώς, προκειμένου να δοθεί κάποια απάντηση, θα έλεγα, πως συγκλίνουν στην ενεργητική ακρόαση, στην πίστη στους συνεργάτες, στην ανάδειξη με μαεστρία των δυνατότητων του κάθε συνεργάτη-μέλους της ομάδας, στο να αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές κουλτούρες. Ακόμη, στο να δίνει χώρο  και ρυθμό στην ομάδα και καθοδήγηση, εφόσον χρειαστεί. Για εμένα πολύ σημαντικό είναι, να δένει την ομάδα, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και να λύνει άμεσα τα προβλήματα, που αναδύονται.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Ο team leader διακρίνεται από την ικανότητά του να μετατρέπει ένα σύνολο ανθρώπων σε πραγματική ομάδα. Έχει την ικανότητα να λειτουργεί ως ‘’τρίγωνο εκτόνωσης βάρους’’ και να διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σχέσεων εντός ομάδας σε υψηλό επίπεδο. Εδώ το Coaching δρα καταλυτικά φωτίζοντας μελανά σημεία στον κύκλο επικοινωνίας και ενισχύοντας την ενσυναίσθηση του team leader, ώστε να κατανοεί συμπεριφορές και να τις διαχειρίζεται, δημιουργώντας, όχι μόνο ισορροπία αλλά και σταθερότητα, που θα οδηγήσει με ασφάλεια στην επιτυχία.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach

Ένας καλός team leader οραματίζεται, δεν εστιάζει μόνο στο παρόν αλλά βλέπει και το μέλλον. Ρωτάει περισσότερες φορές από ότι απαντάει, αλλά ακόμα και οι ερωτήσεις που απευθύνει απαντούν στο πως και στο γιατί. Ακούει περισσότερο από ότι μιλάει. Δεν έχει επιθυμίες ή ευχές για το μέλλον, αλλά στόχους. Είναι εξοικειωμένος με την διαδικασία της στοχοθεσίας. Δεν θέτει τυφλούς στόχους, αλλά στόχους που απαντούν στο όραμα.

Θέτει μαζί με την ομάδα του κριτήρια επιτυχίας και επίτευξης των στόχων, για να είναι δυνατό να αναγνωρίσει όλη η ομάδα την επιτυχία. Ενώ όταν αυτό συμβεί επιβραβεύει την ομάδα του και το γιορτάζει μαζί της. Φτιάχνει χρονοδιαγράμματα στον σχεδιασμό προς την επίτευξη του στόχου, εξετάζει για κάθε βήμα τι μπορεί να πάει στραβά, ώστε να μπορέσει να το διαχειριστεί καλύτερα.

Μαθαίνει μέσα από τα λάθη του, αλλά γίνεται καλύτερος και μέσα από τις επιτυχίες του. Φτιάχνει εικόνα, αυτό που θέλει να κάνει πραγματικότητα. Τον μεγάλο στόχο τον σπάει σε μικρότερα κομμάτια και σχεδιάζει βήματα που θα τον πάνε εκεί. Ανατρέχει στο παρελθόν όχι μόνο για να δει τι πήγε στραβά και να το διορθώσει, αλλά για να επεξεργαστεί τι πήγε καλά και να το επαναλάβει. Τέλος, ένας καλός team leader εμπνέει την ομάδα του και νοιάζεται περισσότερο για αυτήν παρά για το αν ο ίδιος θα πετύχει τελικά ή όχι.

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Το τρίπτυχο που ένας team leader θα πρέπει να ακολουθεί είναι η ικανότητα του να δίνει ξεχωριστά κίνητρα στο κάθε μέλος της ομάδας, ο προσανατολισμός στο αποτέλεσμα και η επιβράβευση.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Αρχικά, να μπορεί να «διαβάζει» τους χαρακτήρες των ατόμων της ομάδας του ορθά και αντικειμενικά. Και μόνο με αυτό το στοιχείο, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι καλοί team leaders είναι λίγοι και δυσεύρετοι. Εάν υπήρχαν τόσοι όσοι πιστεύουν ότι είναι καλοί, τότε το οικοσύστημα του επιχειρηματικού κόσμου θα ήταν διαφορετικό προς το θετικό. Το δεύτερο στοιχείο είναι η πειθώ χωρίς ίχνος χειραγώγησης. Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για όσους θέλουν να γίνουν καλοί team leaders.

Διαβάστε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr