NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Πως να διαλέξετε εκπαίδευση NLP στην Ελλάδα και το Εξωτερικό [2ο μέρος]

Πως να διαλέξετε εκπαίδευση NLP στην Ελλάδα και το Εξωτερικό [2ο μέρος]

Οδηγός Επιλογής Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Στο προηγούμενο άρθρο, είδαμε τι πρέπει να λάβετε υπόψην ότι επιλέγετε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης NLP: ποιος είναι ο εκπαιδευτής σας, ποιο είναι το μέγεθος των τμημάτων, τα εκπαιδευτικά μοντέλα και, φυσικά, τις πιστοποιήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα μπούμε σε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία που χρειάζεται να προσέχετε όταν ψάχνετε για έναν εκπαιδευτή NLP

1. Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής

Μια εκπαίδευση σάς υπόσχεται έναν εξέχοντα εκπαιδευτή για διαφήμιση και τελικά εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος του μαθήματος. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό αν έχετε επιλέξει ένα μάθημα ειδικά για να μάθετε από ένα συγκεκριμένο άτομο, επομένως, εάν αυτό είναι σημαντικό για εσάς, ρωτήστε ακριβώς πόσο μέρος του μαθήματος θα εκπαιδεύσει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής.

2. Μη Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής

Υπάρχει περίπτωση, επίσης, να είναι αναγνωρισμένο το πρόγραμμα και όχι ο εκπαιδευτής. Ελέγξτε τα διαπιστευτήρια. Εάν ο εκπαιδευτής πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις πιστοποιούμενες από έναν οργανισμό έχουν ήδη ελεγχθεί καποια διαπιστευτήρια, όμως μπορεί και ένας Practitioner ή Master Practitioner να τρέξει σεμινάρια πιστοποιημένα και όχι ολόκληρα εκπαιδευτικά με αυτό τον τίτλο. Στον κόσμο του NLP οι Εκπαιδευτές έχουν ξεχωριστή εκπαίδευση. Είμαστε στη διάθεση σας να προσφέρουμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με αυτό στο info@inlpta.gr.

3. Υποσχέσεις

Προσέξτε μια εκπαίδευση που κάνει εξαιρετικά υπερβολικές υποσχέσεις για το τι μπορείτε να εκπαιδευτείτε. Η υπόσχεση να σας αλλάξει σε μία νύχτα ή να διορθώσετε τη ζωή σας για πάντα θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε με προσοχή. Το NLP είναι μια ισχυρή τεχνολογία και οι καλοί εκπαιδευτές θα είναι ρεαλιστές για το τι μπορείτε να αποκομίσετε από την εκπαιδευτική διαδικασία, όμως και πάλι μην φοβηθείτε να το αμφισβητήσετε και αυτό.

4. Πιστοποιητικά

Τα πιστοποιητικά με την υψηλότερη αξιοπιστία εκδίδονται είτε από έναν από τους παρακάτω οργανισμούς είτε φέρουν σφραγίδα που εκδίδεται από ένωση. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε εάν το πιστοποιητικό σας υπολογίζεται για CPD ή επαγγελματικό προσόν. Αν ο εκπαιδευτής εκδώσει το πιστοποιητικό χωρίς έγκριση, δεν είναι και υποχρεωμένος να καλύψει ολόκληρη την διδακτέα ύλη NLP, και σίγουρα θα καταλήξετε με κενά στην εκπαίδευσή σας.

Τα διαπιστευτήρια του εκπαιδευτή είναι σημαντικά, αλλά πάντα να ελέγχετε ποιος εκδίδει το πιστοποιητικό, αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς.

Ποιοι είναι οι Οργανισμοί Πιστοποίησης

Εδώ χρειάζεται να αναφερθεί ότι έχουν ιδρυθεί διάφοροι οργανισμοί που μπορεί να μην είναι στη λίστα μας, όμως σας παραθέτουμε τους προτεινόμενους φορείς παγκοσμίως, κατά την κρίση και εμπειρία μας στο χώρο.

1. Διεθνής Ένωση Εκπαιδευτών NLP www.inlpta.com ή www.inlpta.org

Η INLPTA είναι ένας διεθνής οργανισμός των NLP Trainers & Master Trainers που συμφώνησαν να τηρήσουν και να υποστηρίξουν τα πρότυπα ποιότητας, επαγγελματισμού και δεοντολογίας της INLPTA στην εκπαίδευση NLP.

Οι εκπαιδεύσεις INLPTA Practitioner είναι διάρκειας απο 12 έως 18 ημερών (ελάχιστη 130 ώρες) και οι απόφοιτοι θα λάβουν πιστοποιητικά με σφραγίδες INLPTA που αναγνωρίζονται και γίνονται αποδεκτές παγκοσμίως.

2. Επαγγελματική συντεχνία του NLP www.professionalguildofnlp.com

Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές συντεχνιών υπογράφουν έναν κώδικα πρακτικής και ένα σύνολο βασικών περιεχομένων NLP που διδάσκονται για τουλάχιστον 15 ημέρες (ελάχιστο 120 ώρες). Επίσης, εγκρίνουν προγράμματα για τα μέλη τους που προορίζονται για βραδύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με συγκεκριμένη εφαρμογή NLP.

3. Αμερικανικό συμβούλιο NLP www.abh-abnlp.com

Ενώ είναι μια αμερικάνικη οργάνωση, είναι δημοφιλής και στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές στην Ευρώπη και κάποιοι, συνήθως, συνεργάζονται και με άλλους φορείς.

4. Σύνδεσμος NLP (ANLP) www.anlp.org

Το ANLP είναι μια οργάνωση για επαγγελματίες του χώρου του NLP. Είναι ένας ιστοχώρος που έχει κάποιες πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες για το NLP. Το ANLP επίσης αναγνωρίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και όλοι οι εκπαιδευτές που διενεργούν εκπαιδευτικά ANLP πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Οι εκπαιδευτές μπορεί ή να είναι μέλη ή μπορούν να είναι διαπιστευμένοι εκπαιδευτές ή, επίσης, να έχουν ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα. Για να είστε σίγουροι εάν ο εκπαιδευτής σας προσφέρει ένα πιστοποιητικό διαπιστευμένο από το ANLP μπορείτε να ελέγξετε το site. Ανάλογα με την ανάγκη σας, καλό είναι να μπορέσετε να ερευνήσετε τι ισχύει. Υπάρχουν διαφορετικά λογότυπα που το ANLP δίνει για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν αυτή τη διάκριση.

Τι μπορείτε να κάνετε με την πιστοποίησή σας

Πολλοί άνθρωποι καταρτίζονται στο NLP για προσωπική χρήση, όμως την ίδια στιγμή μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα προσόντα αυτά για να προωθήσουν την καριέρα τους ή και να την αλλάξουν.

1. Coaching

Το Coaching είναι ένα διαδεδομένο, μη ρυθμισμένο, επάγγελμα στην Ελλάδα και με την πιστοποίηση NLP Practitioner και άνω, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας πορεία στο χώρο. Προσέξτε για τις πιστοποιήσεις “NLP Coach” που σας προσφέρουν ένα πλεονέκτημα για την εφαρμογή NLP στο Coaching και όλα τα σημαντικά πράγματα όπως η δημιουργία μιας ασφαλούς επιτυχημένης πρακτικής, όπως η Πιστοποίηση NLP Coach Practitioner από την INLPTA. Εάν κατευθύνεστε επαγγελματικά στο Coaching, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγγραφεί σε μια επαγγελματική ένωση που σας καλύπτει όσον αφορά οποιεσδήποτε καταγγελίες, ότι έχετε ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης και ότι κάνετε τακτική εποπτεία.

2. Συνεχιζόμενη Κατάρτιση

Μετά από το NLP Practitioner μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να σπουδάζουν σε επίπεδο Master Practitioner. Το περιεχόμενο του μαθήματος Master Practitioner μπορεί να ποικίλει πολύ, αλλά μόλις είστε NLP Practitioner θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε εύκολα τι είναι σωστό για εσάς.

3. Ενδιαφέρουσες σπουδές για να γίνετε θεραπευτής ή σύμβουλος

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητες NLP σε θεραπευτικό πλαίσιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια εκπαίδευση NLP Practitioner τουλάχιστον 130 ωρών, καθώς αυτό είναι το ελάχιστο που γίνεται αποδεκτό από σχολές και οργανισμούς που ειδικεύονται στον τομέα αυτό. Επίσης, είναι καλύτερο εάν ο εκπαιδευτής σας εχει προϋπηρεσία ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγου.

Είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ξεκινήστε με το τέλος στο μυαλό, οπότε εάν σκέφτεστε να εκπαιδεύτείτε ως θεραπευτής ή coach, ελέγξτε τι απαιτείται από τους οργανισμούς προτού δεσμευθείτε σε μια εκπαίδευση NLP Practitioner.

Αν θέλετε να εκπαιδευτείτε στο NLP Practitioner από την Dynamic Equilibrium System, ένα πρόγραμμα διεθνώς πιστοποιημένο από τον παγκόσμιο οργανισμό της INLPTA (International NLP Trainers Association), εκδηλώστε ενδιαφέρον εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr