NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Γυναίκες υψηλών προσόντων και απαιτήσεων

Γυναίκες υψηλών προσόντων και απαιτήσεων

​Ζούμε σε μια κοινωνία που στην θεωρία υποστηρίζει την άνευ ορίων δυνατότητα των γυναικών να διεκδικήσουν, να αναζητήσουν αλλά και να αλλάξουν την καριέρα τους με την ίδια συχνότητα, επιτυχία και ευκαιρίες με αυτή των ανδρών.

Στην πράξη ωστόσο χωλαίνει το εγχείρημα. Και φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η εν λόγω τοποθέτηση (και φυσικά σκληρή αλήθεια) είναι χιλιοειπωμένη και μάλλον τετριμμένη και να έχει και δίκιο.

Το διαφοροποιόν ερώτημα είναι λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι γυναίκες που τελικά διεκδικούν και καταφέρνουν όσα θέτουν ως στόχο, εν μέσω προβλημάτων, υποχρεώσεων και στερεοτύπων (κοινωνικών, επαγγελματικών κλπ);

Οι γυναίκες αυτές είναι οι γυναίκες υψηλών προσόντων και απαιτήσεων, όχι όμως αυτών που είναι ή θεωρούνται ευρέως γνωστά αλλά εκείνων των προσόντων και απαιτήσεων που τις καθιστούν ανταγωνιστικές στην επαγγελματική αρένα, εξελίξιμες και πάνω απ’ όλα φέρνουν στο προσκήνιο τις ικανότητές τους.  

Προσόν νο. 1, δεν βλέπουν την κάθε ευκαιρία ως μάννα εξ ουρανού

Στην δύσκολη και απαιτητική αγορά εργασίας, η ευκαιρία που θα φτάσει σε μια γυναίκα και θα της προσφέρει μια θέση, έναν μισθό και μια ενδεχόμενη ανέλιξη δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι η ιδανική. Οφείλει να αναζητήσει με βάση (φυσικά) τις οικονομικές της ανάγκες, τα αποδεδειγμένα skills και γνώσεις της αλλά και με βάση την θέληση της να επιτύχει τους στόχους της. Στόχους που έχει θέσει η ίδια και που γνωρίζει τον ρεαλισμό και την επιτευξιμότητα τους.

Προσόν νο. 2, ξέρουν πότε και πώς να ζητήσουν κάτι στη δουλειά

Αποδεικνύεται ότι πραγματικά έχει σημασία το πώς οι γυναίκες ζητούν αυτό που θέλουν. Σε μια έρευνα του Χάρβαρντ, οι ερευνητές έδειξαν ξεχωριστά βίντεο από άντρες και γυναίκες ηθοποιούς να ζητούν καλύτερο αρχικό μισθό με το σενάριο να είναι: «Νομίζω ότι θα πρέπει να πληρώνομαι στην κορυφή της μισθολογικής κλίμακας και θα ήθελα επίσης να είμαι επιλέξιμος για ένα επίδομα τέλους του έτους». Όταν ο άνδρας διάβασε το σενάριο, τον έκριναν ισχυρό, κυρίαρχο και αξιοπρεπή συνάδελφο. Όταν η γυναίκα διάβασε το ακριβές ίδιο σενάριο, χαρακτηρίστηκε πιεστική, δυσάρεστη και μη επιλέξιμη για αύξηση. Αυτό είναι ενοχλητικό, εξοργιστικό και πολύ άδικο. Αλλά είναι επίσης αλήθεια. Πρέπει να γίνει κάτι; Πρέπει.

Προσόν νο. 3, εκφράζουν τις ανάγκες τους

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει μια γυναίκα για να επικοινωνήσει με επιτυχία τις εργασιακές της ανάγκες; Η λύση δεν είναι να ζητήσει συγνώμη ή να φέρει γλυκά για όλους στο γραφείο, γεγονός που θα την έκανε να μοιάζει αδύναμη και ανάξια εξουσίας, αλλά να απεικονίζει τις δικές της ανάγκες ως ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες της εταιρείας. Προωθείται έτσι το πρότυπο της γυναίκας που γνωρίζει τι διεκδικεί και κυρίως τους λόγους. Αυτό είναι η έννοια του γυναικείου leadership και η σωστή του εξάσκηση. 

Με βάση αυτά τα προσόντα, οι γυναίκες εξελίσσουν και τις ανάλογες απαιτήσεις. 

Απαίτηση νο.1, ψάχνουν μια νέα πρόκληση

Η πρόκληση δεν έχει πάντα την αρνητική χροιά που πιστεύουμε. Η γυναίκα με αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό της και τις ικανότητες της αναζητεί πάντα την νέα πρόκληση στην καριέρα της, με απώτερο σκοπό την εξέλιξη και την αυτοβελτίωση. Η πρόκληση των νέων αναγκών στην αγορά εργασίας, η πρόκληση σε μια νέα, αναβαθμισμένη θέση, η πρόκληση με νέες απαιτήσεις για το work life balance δεν (θα πρέπει να) φαντάζουν εμπόδια αλλά ευκαιρίες διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος διαρκούς προόδου.  

Απαίτηση νο. 2, ξέρουν τι έχουν να κερδίσουν (και αν δεν ξέρουν, ρωτούν

Αυτό φυσικά είναι διαφορετικό για όλους. Ίσως η επιθυμία να προέρχεται από επαγγελματική σταδιοδρομία και προσωπική ικανοποίηση, και ότι ένας νέος επαγγελματικός ρόλος θα προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή μια νέα κατεύθυνση θα παρέχει την οικονομική ώθηση για νέα προσωπικά ή οικογενειακά ξεκινήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι σίγουρες γυναίκες που παίρνουν σοβαρές αποφάσεις σταδιοδρομίας ξέρουν ότι όλα απαιτούν ένα άλμα πίστης. Επίσης, κάθε απόφαση και κάθε βεβαιότητα βασίζεται σε στοχευμένες ερωτήσεις και φυσικά στο ανάλογο θάρρος και αυτοπεποίθηση να τις εκφράσει. 

Απαίτηση νο.3, θέλουν μέντορες και ψάχνουν να τους βρουν

Κάθε επιτυχημένη γυναίκα γνωρίζει πως δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή μόνη της. Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών αναφέρεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν εσωτερικά δίκτυα γυναικών και ανεπίσημες ομάδες όπου μπορούν να βρουν υποστήριξη για την καριέρα τους. Το mentoring είναι μια διαδικασία επαγγελματικής και προσωπικής ανασύνταξης και επιτυχημένου προσδιορισμού των στόχων, γεγονός που το καθιστά αναντικατάστατο και πολύτιμο σε κάθε βήμα της επαγγελματικής πορείας μιας γυναίκας.

Η έννοια της επιτυχίας για μια γυναίκα μπορεί και πρέπει να φέρει διαφορετική σημασία και σημειολογία από εκείνη του άνδρα. Κανείς δεν υποστηρίζει ή διεκδικεί μονομερή και μονόπλευρη έκφραση μιας κατάστασης που πρέπει να χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα και προσωπική ταυτότητα. Η γυναίκα οφείλει εξαρχής να ορίσει και συνεχώς να επαναπροσδιορίζει την επιτυχία της, τους όρους αυτής και να θέτει στόχους αυτοπροσδιορισμού της επαγγελματικής καταξίωσης. Αυτή είναι η γυναίκα υψηλών προσόντων και απαιτήσεων, η γυναίκα της διαρκούς εξέλιξης και προσαρμοστικότητας. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr