NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Daenerys Targaryen: Η «μητέρα των δράκων» μας εξηγεί τι σημαίνει ηγέτης

Daenerys Targaryen: Η «μητέρα των δράκων» μας εξηγεί τι σημαίνει ηγέτης

5+1 συμβουλές για ηγέτες

Dracarys στα High Valyrian ή αλλιώς φωτιά δράκου στα ελληνικά και κάπως έτσι περνάμε στο τελευταίο άρθρο του αφιερώματος για το Game of Thrones, έχοντας στο μυαλό μας τη συγκλονιστική εικόνα του «νεκρού» δράκου στο φινάλε του έβδομου κύκλου, να διαλύει το πανύψηλο και παγωμένο τείχος, σπάζοντας το φράγμα ανάμεσα σε ζωντανούς και νεκρούς.

Ο θάνατος του δράκου – και η μετέπειτα «ανάστασή» του από τους νεκρούς-,νομίζω ότι είναι και το κλειδί στην εξέλιξη της ιστορίας και της μάχης για τον θρόνο, καθώς μέχρι να ξαναγεννηθούν και να επανεμφανιστούν οι δράκοι από την Daenerys Targaryen, το τείχος ήταν πραγματικά απροσπέλαστο.

Η μητέρα των δράκων λοιπόν, η θυελογέννητη, που με τη θρυλική δρακοεντολή Dracarys καίει συθέμελα εχθρούς και άπιστους, είναι η «κυρία επί των τιμών» για το φινάλε του αφιερώματός μας.

Η Daenerys, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας, είναι η κόρη του τρελού βασιλιά Aerys II Targaryen, και είναι μία εκ των τελευταίων επιζώντων του οίκου Targaryen.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, της μητέρας της Rhaella και του μεγάλου της αδερφού Rhaegar, έμεινε μόνη της με τον μεγαλύτερο αδερφό της Viserys στο Essos. Η ζωή της μαζί του όπως ξεκινάει η σειρά βλέπουμε ότι δεν είναι ρόδινη, καθώς, με επιεικείς χαρακτηρισμούς, της φέρεται άσχημα και υποτιμητικά, με αποκορύφωμα τον αναγκαστικό της γάμο με τον Khal Drogo. Μέσα από αυτή τη σχέση όμως, η Daenerys μεταμορφώνεται από ένα αβοήθητο κοριτσάκι σε μία ισχυρή, θαρραλέα και σίγουρη γυναίκα, που μετά τον θάνατο του Viserys και του Khal Drogo, γίνεται η Khaleesi, κληρονόμος του οίκου Targaryen και «μητέρα» τριών δράκων, η οποία θέλει να ανακτήσει τον θρόνο του πατέρα της, κάτι που όπως πιστεύει δικαιωματικά της ανήκει.

Η Daenerys χτίζει τη δική της δύναμη στο Essos, απελευθερώνει τους σκλάβους και τιμωρεί παραδειγματικά τους δουλέμπορους. Παράλληλα ενώνει τους Dothraki και παίρνει με το μέρος της τους Unsullied. Συμβουλάτορές της ήταν ο πιστός σε αυτήν Ser Jorah Mormont, και αργότερα o Tyrion Lannister, ο οποίος και έγινε Hand of the Queen. Η Daenerys ξεκινάει την εισβολή της στο Westeros με σκοπό να πάρει τον θρόνο από τη Cersei Lannister και να δημιουργήσει έναν πιο καλό και δίκαιο κόσμο. Μετά τη γνωριμία της με τον John Snow και την απόφασή της να συμμαχήσει μαζί του στον «Μεγάλο Πόλεμο» ενάντια στους White Walkers, χάνει έναν δράκο (τον δράκο που αναφέραμε στην αρχή) στην προσπάθεια του John Snow να πάρει όμηρο έναν White Walker, ώστε να πείσει τη Cersei να συμμαχήσει μαζί τους. Η Cersei φαινομενικά πείθεται (ενώ άλλα είναι τα σχέδιά της), ενώ η Daenerys ερωτεύεται τον John Snow (ή αλλιώς Aegon Targaryen), χωρίς κανείς από τους δυο τους να γνωρίζει ότι είναι συγγενείς-και μάλιστα θεία και ανιψιός-. Τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν είναι η μόνη Targaryen.

Τι είναι αυτό όμως που την κάνει διαφορετική από τους άλλους διεκδικητές του θρόνου; Και γιατί έχει τόσους πιστούς ακόλουθους και υποστηρικτές;

Είναι ο τρόπος της, οι αξίες της και η επιθυμία που περνάει σε δράση, για αλλαγή του καθεστώτος. Η Daenerys είναι δίκαιη, θαρραλέα και οραματίστρια, ενώ παράλληλα είναι αμείλικτη και αδυσώπητη με τους εχθρούς της. Εμπνέει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, όσοι την ακολουθούν πιστεύουν απόλυτα σε αυτήν ότι θα φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο. Έχει ένα όραμα και δεν φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με όποιον μπαίνει εμπόδιο σε αυτό.

Η Daenerys, έχει περάσει από πολλά για να φτάσει εδώ που έχει φτάσει και αυτό που την κράτησε, όπως είπε κάποια στιγμή στον John Snow, ήταν η πίστη στον εαυτό της ότι θα τα καταφέρει. Δεν είναι λίγο ότι κατάφερε να πείσει τους Dothraki να διασχίσουν την θάλασσα, ενώ έδωσε ζωή σε τρεις δράκους.

Μία διάσημη ατάκα της είναι ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει τον τροχό αλλά να τον σπάσει, δείχνοντας έτσι την επιμονή της στον στόχο της να αλλάξει εντελώς το σύστημα που υπήρχε μέχρι τότε. Είναι λοιπόν η μοναδική μέχρι στιγμής διεκδικήτρια του θρόνου η οποία συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ηγέτη!

Τι σημαίνει πραγματικός ηγέτης;

Να μπορείς να είσαι ηγέτης του εαυτού σου, να ξέρεις ποιος είσαι, πού πας και γιατί, πώς μπορείς να καθοδηγήσεις τους άλλους να έρθουν μαζί σου, να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να ξεπερνάς τις κακοτοπιές και να προχωράς μπροστά, κάνοντας πάντα σχέδια για το πώς θα φτάσεις στον στόχο σου.

Να εκτιμάς και να δίνεις αξία στους συνεργάτες σου. Κανείς δεν αναγνωρίζει για πολύ καιρό κάποιον ως ηγέτη αν νιώθει ότι δεν εκτιμάται η προσπάθειά του, η αξία του και η ύπαρξή του γενικότερα. Σε κάθε ευκαιρία θα αναζητήσει έναν νέο και καλύτερο ηγέτη.

Να προχωράς σε πράξεις και να μην μένεις μόνο στα λόγια. Η θεωρία είναι καλή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα. Αν δεν προχωράς σε πράξεις θα χάσεις και την ουσία της ύπαρξης ενός ηγέτη, που είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες των ανθρώπων του και χρησιμοποιώντας τις ικανότητές του να προχωράει σε πράξεις ουσιαστικές.

Να έχεις αξίες και να ακούς τους άλλους, ώστε οι συνεργάτες σου να νιώσουν ότι τους σέβεσαι και τους εκτιμάς αλλά και για να γίνεις καλύτερος και να παίρνεις σωστές αποφάσεις.

Να είσαι αυθεντικός και να αναλαμβάνεις όχι μόνο την ευθύνη των πράξεών σου αλλά και την ευθύνη των άλλων, οι οποίοι μπορεί να απέτυχαν με δική σου υπαιτιότητα.

Να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή και πάντα να ψάχνεις νέους τρόπους για να πετύχεις τον στόχο σου. Αν η πρώτη προσέγγιση δεν είναι επιτυχής να βρίσκεις άλλη και άλλη, μέχρι να τα καταφέρεις, αυτό άλλωστε αναμένεται από έναν ηγέτη και γι’ αυτό επιλέγεται.

Αυτά περιμένουν και βλέπουν οι ακόλουθοι και πιστοί συνεργάτες της Daenerys και εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μετά την πτώση του τείχους: ποιος θα μείνει ζωντανός και ποιος θα κάτσει στον Σιδερένιο Θρόνο; Τελικά θα αναγνωριστεί η ηγετική προσωπικότητα της Daenerys; Μένει να το μάθουμε σε πολύ λίγο!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr