NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

7 συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους στην επιχείρησή σας

7 συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους στην επιχείρησή σας

Κάθε επιχειρηματίας, βλέποντας καθημερινά να παρουσιάζονται προβλήματα και “εμπόδια” για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί μια εταιρεία, είτε αυτά προέρχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είτε από την αγορά, είτε εσωτερικά από τον τρόπο που λειτουργεί μια εταιρεία, βιώνει μια συνεχιζόμενη και αυξανόμενη κατάσταση άγχους, αμφιβολίας και έντονης ανασφάλειας.

Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε αυτήν την έντονα στρεσογόνα κατάσταση που πιθανόν κι εσείς να βιώνετε, όπως:

  • Εντοπίστε ακριβώς τι είναι αυτό που σας αγχώνει. Αυτό είναι και το πρωταρχικό βήμα για να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά την κατάσταση. Ποιο ακριβώς τμήμα της επιχείρησής σας, σας δημιουργεί άγχος και πίεση; Αν δεν γνωρίζετε ποια υπάρχουσα λειτουργία της επιχείρησής σας δεν συνεισφέρει στο να ξεπεράσει την κρίση, τότε απλά θα είστε αγχωμένος εξαιτίας μιας λανθασμένης πηγής. Για παράδειγμα, αν νιώθετε ότι αγχώνεστε λόγω της χαμηλής απόδοσης σε πωλήσεις, εξετάστε πρώτα την απόδοση του τμήματος μάρκετινγκ της επιχείρησής σας.
  • Κάντε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Ακόμα και σε περιόδους κρίσης, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο ώστε ο επιχειρηματίας να μπορεί να έχει ένα στόχο. Ανεξάρτητα από το αν είναι μακροπρόθεσμος ή βραχυπρόθεσμος, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί ένα σταθερό παράγοντα για εσάς και για την επιχείρησή σας.
  • Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. “Λύσεις” απόγνωσης και πανικού μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο άγχος και πίεση και αυτό να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα. Μην επηρεάζεστε από ανθρώπους που θα σας προτείνουν λύσεις διάσωσης και εύκολου χειρισμού.
  • Ζητείστε την βοήθεια ενός ειδικού. Όπως για παράδειγμα σε επείγουσες καταστάσεις όσον αφορά στην υγεία σας χρειάζεστε την βοήθεια ενός γιατρού, έτσι και σε καταστάσεις δύσκολες μέσα στην επιχείρησή σας εξειδικευμένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων μπορεί να σας δώσουν μια λύση και να σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε ένα πλάνο ενεργειών που διαφορετικά δεν θα το βλέπατε.
  • Μια σημαντική παράμετρος είναι να μην σκέφτεστε πολύ. Η σκέψη δεν βοηθάει και τις περισσότερες φορές η λύση βρίσκεται έξω από το κεφάλι σας. Παρατηρήστε προσεκτικά τις άλλες εταιρείες που τα καταφέρνουν στην κρίση. Ποιες ενέργειες κάνουν. Πώς λειτουργούν σε τέτοιες δύσκολες περιόδους. Πώς βρίσκουν πελάτες. Το αντίδοτο της κρίσης είναι η δημιουργία νέων προϋποθέσεων που θα σας βγάλουν από την κατάσταση αυτή.
  • Σταματήστε να ασχολείστε με τα άσχημα νέα και κάντε πράγματα τα οποία σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν. Η ενημέρωση από τα Μ.Μ.Ε. τις περισσότερες φορές αποτελεί απλά ακόμα ένα παράγοντα για την αύξηση του άγχους σας. Μην επικεντρώνεστε λοιπόν στα προβλήματα αλλά στην λύση που πρέπει να βρείτε.
  • Δείτε πως μπορείτε να αυξήσετε την δουλειά σας. Δείτε πως η δραστηριότητα που έχετε μπορεί να αναπτυχθεί. Είναι θέμα διαφήμισης και διαφόρων προωθητικών ενεργειών με χαμηλό κόστος; Είναι θέμα περισσότερης επικοινωνίας με τους υφιστάμενους πελάτες σας για να ερευνήσετε αν χρειάζονται κάτι από εσάς; Είναι θέμα εύρεσης νέων πελατών; Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην κάνετε τίποτα. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την επιχείρησή σας, αρκεί να αρχίσετε να την βλέπετε έτσι.

Πάνω από όλα, αυτό που πρέπει να κάνετε σε μια κατάσταση κρίσης για την επιχείρησή σας είναι η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας σας. Ενέργειες που κάνατε στο παρελθόν στην επιχείρησή σας θα πρέπει να σταματήσουν. Ερευνήστε ποιες ήταν οι πετυχημένες ενέργειες του παρελθόντος και απλά επαναλάβετέ τες σήμερα. Όχι αύριο! Θέστε τες σε εφαρμογή προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα. Αν κάτι έφερνε αποτέλεσμα στο παρελθόν, αρκεί να το επαναλάβετε και σήμερα. Έχετε στο νου σας ότι μια κρίση θα κάνει τον κύκλο της. Είναι δικό σας καθήκον να οδηγήσετε την επιχείρησή σας διαμέσου αυτής. Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορεί να είναι σε θέση να φροντίσει και την επιχείρησή του!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr