NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ο χρόνος είναι χρήμα. Κυριολεκτικά!

Ο χρόνος είναι χρήμα. Κυριολεκτικά!

Η αξία του χρόνου σας είναι πολύ σημαντική για να τη σπαταλάτε. Τις προάλλες διάβασα το παρακάτω απόσπασμα, από το πολύ διορατικό για την εποχή του βιβλίο «Μπορείς» του Αντώνη Πισσάνου, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

«Ένας άνθρωπος στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στο βιβλιοπωλείο του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Τέλος, αποφάσισε να μπει μέσα και ρώτησε τον υπάλληλο:

- Πόσο στοιχίζει αυτό το βιβλίο;

- Ένα δολάριο.

- Ένα δολάριο; Δεν μπορείτε να μου κάνετε καλύτερη τιμή;

- Η τιμή του είναι ένα δολάριο.

Ο άνθρωπος έριξε μια ματιά στα βιβλία και ρώτησε:

- Πού είναι ο Φραγκλίνος; Θα ήθελα να τον δω.

Σε λίγο εμφανίστηκε μπροστά του ο Φραγκλίνος.

- Ποια είναι η χαμηλότερη τιμή που μπορείτε να μου κάνετε για αυτό το βιβλίο;

- Ένα δολάριο και είκοσι πέντε.

- Αλλά ο υπάλληλός σας μου είπε ένα δολάριο πριν από ένα μόλις λεπτό!

- Είναι αλήθεια, και ήταν προτιμότερο να πληρωθεί ένα δολάριο, παρά ν’ αφήσω τη δουλειά μου.

Ο πελάτης, ξαφνιασμένος, θέλησε να συνεχίσει τη συζήτηση.

- Καλά, πείτε μου τώρα την τελευταία τιμή.

- Ενάμιση δολάριο.

- Μα πριν από λίγο μου είπατε ένα και είκοσι πέντε!

- Μάλιστα. Προτιμούσα να δίνατε ένα δολάριο και είκοσι πέντε, παρά να έχανα εδώ τόση πολύτιμη ώρα.

Ο πελάτης, χωρίς να ξαναμιλήσει, πλήρωσε και έφυγε, παίρνοντας ταυτόχρονα ένα μάθημα για την αξία του χρόνου».

Είναι πιο αργά από ό,τι νομίζετε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα του επιχειρηματία και του ελεύθερου επαγγελματία είναι ο λανθασμένος υπολογισμός της αξίας του χρόνου του. Πολλές φορές, πιεσμένος και από την ελληνική πραγματικότητα, που απαιτεί πολλές περισσότερες ώρες πάνω στη δουλειά, χάνουμε την αίσθηση του χρόνου.

Το πρώτο αρνητικό είναι η υποτίμηση της αξίας του χρόνου. Εάν εργάζεστε 16 ώρες την ημέρα και, στο τέλος της ημέρας, το όφελός σας είναι το ίδιο με κάποιον που εργάζεται τις μισές ώρες και παίρνει το ένα δέκατο του ρίσκου, κάτι κάνετε λάθος. Εκτιμήστε, σαν τον Φραγκλίνο, σωστά, την αξία του χρόνου σας.

Εβδομάδα 148 ωρών; Δεν είναι και τόσο καλή ιδέα

Το δεύτερο αρνητικό του λανθασμένου υπολογισμού της αξίας του χρόνου σας, είναι ότι εντέλει δουλεύετε όλο και περισσότερο. Τα Σαββατοκύριακα γίνονται εργάσιμες και οι εβδομάδες των 70 και 80 ωρών κανόνας. Όμως, ό,τι και να κάνετε, η εβδομάδα στη Γη, δεν θα αποκτήσει ξαφνικά περισσότερες από 148 ώρες.

Οι παρενέργειες μίας εβδομάδας 80 και 100 ωρών θα γίνουν εμφανείς πρώτα στην προσωπική σας ζωή και μετά, αναπόφευκτα, στην επαγγελματική. Η παραγωγικότητα του χρόνου εργασίας σας σχετίζεται άμεσα με τον χρόνο της διακοπής και της ξεκούρασης σας. Και αν έχετε συνηθίσει να πιέζετε τον εαυτό σας, ίσως εδώ και χρόνια, στα όριά του, είναι πολύ πιθανόν να «καείτε» (burnout) απότομα.

Δεν είστε manager μόνο των ανθρώπων σας, αλλά και του χρόνου σας

Σαν επιχειρηματίας, προσπαθείτε να διαχειριστείτε όσο καλύτερα μπορείτε τους ανθρώπους σας. Κάντε το ίδιο με τον χρόνο σας! Σας προτείνω τα παρακάτω για το πώς θα κάνετε κάθε λεπτό του χρόνου σας να μετράει:

  • Προβείτε σε outsourcing (εξωτερικές αναθέσεις) για χρονοβόρα tasks ή δράσεις που δεν κατέχετε πλήρως και δεν έχετε εξειδίκευση.
  • Αναθέστε σε πιο ειδικούς από εσάς έργα που «ύπουλα» τρώνε τον χρόνο σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε, όπως για παράδειγμα η ενασχόληση με τα social media της επιχείρησης με στόχο αυτά να γίνουν μια επιτυχημένη κοινότητα χρηστών και υποστηρικτών της επιχείρησής σας.
  • Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας ώστε να αναλαμβάνει και να φέρνει σε πέρας τόσο επιτυχημένα, όσο εσείς, έργα που μέχρι τώρα αναλαμβάνετε αποκλειστικά εσείς.
  • Τέλος, σαν τον Φραγκλίνο, ενημερώστε τους συνεργάτες και προμηθευτές σας ότι ο χρόνος σας έχει συγκεκριμένη αξία. Εάν ένα project για παράδειγμα, βραδυπορεί από την πλευρά του συνεργάτη σας, χρεώστε τον χρόνο σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορεί να επιταχυνθεί και αν το θέσετε με σωστά πόσο θα το σεβαστεί και εκείνος.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr