NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Veridos Matsoukis: Η ελληνική εταιρεία εγγράφων ασφαλείας που εξάγει το 95% της παραγωγής

Veridos Matsoukis: Η ελληνική εταιρεία εγγράφων ασφαλείας που εξάγει το 95% της παραγωγής

​Σε μια εποχή που οι ηλεκτρονικές ταυτότητες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, μια από τις εταιρείες που σχετίζεται άμεσα με τον συγκεκριμένο κλάδο είναι η Veridos Matsoukis. Το epixeiro.gr συνάντησε τον CEO της, Ευθύμιο Ματσούκη, στις εγκαταστάσεις της στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Ίλιον. Μαζί του συζητήσαμε τόσο για το θέμα των ταυτοτήτων όσο και για τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησης, μια από τις οποίες είναι πως εξάγει τη συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής της, σε περίπου 40 χώρες.

Η ιστορία της Veridos Matsoukis έχει τις ρίζες της πίσω στο 1891 και σε έναν από τους πρώτους λιθογράφους στην Ελλάδα, τον Μιχαήλ Εργίνο. Μετά και από μια καταστροφή του εργαστηρίου της επιχείρησης το 1944 κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, η οικογένεια Ματσούκη θα συνεργαστεί με την οικογένεια Εργίνου, δημιουργόντας την Εργίνος - Ματσούκης. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, θα ξεκινήσει μια «έντονη δραστηριότητα» στις εκτυπώσεις ασφαλείας, με την υπογραφή της πρώτης σύμβασης για τα ελληνικά διαβατήρια, τα οποία παρήγαγε μέχρι το 2005, όταν και τα ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα όμως, σε συνεργασία με την γερμανική Giesecke & Devrient, επεκτείνεται σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών, των οποίων τα διαβατήρια κατασκεύαζε το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Όπως μας αναφέρει ο κ. Ματσούκης, η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε «χαμηλή δημοσιότητα», λόγω του ότι δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί διαφήμιση. Την ίδια στιγμή, αναπτύσσεται πολύ στην ελληνική αγορά, αποτελώντας τον βασικό προμηθευτή των εταιρειών που μπήκαν στο Χρηματιστήριο, όσον αφορά στην εκτύπωση μετοχών, διατηρώντας και άλλες συμφωνίες με το δημόσιο, όπως για τα χαρτόσημα, τις δηλώσεις κτλ.

Με την κατάργηση όμως όλων αυτών των τύπων εγγράφων (λόγω του ότι, για παράδειγμα, υπήρξε η αποϋλοποίηση των μετοχών), έπρεπε να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες. Κάπου εκεί, το 60% της εταιρείας περνάει στους Γερμανούς και ξεκινούν σημαντικές επενδύσεις και εξελίξεις σε τεχνολογικό και οργανωτικό επίπεδο, για να καλυφθούν οι ανάγκες της μητρικής. Το 2016, μετά την αναδιάρθρωση της Giesecke & Devrient, το όνομα της εταιρίας αλλάζει σε Veridos Ματσούκης Α.Ε.

Παράθεση - epixeiro.gr

Tα προϊόντα της εταιρείας που απευθύνονται στην ελληνική αγορά καλύπτουν μόλις το 5-6% του τζίρου της

Παραγωγή στην Αθήνα, για 40 χώρες

Σήμερα, για την παγκόσμια αγορά, παράγει κάθε τύπου ταξιδιωτικό έγγραφο, είτε είναι από χαρτί είτε από συνθετικά υλικά, όπως ταυτότητες, άδειες οδήγησης, κάρτες μεταναστών. Για την ελληνική αγορά, συνεχίζει να παράγει γραμματόσημα, εισιτήρια λεωφορείων για Θεσσαλονίκη και Πάτρα και επιταγές για πέντε τράπεζες. Όπως τονίζει όμως ο κ. Ματσούκης, τα προϊόντα που απευθύνονται στην ελληνική αγορά καλύπτουν μόλις το 5-6% του τζίρου της, με τα υπόλοιπα (95%) να είναι εξαγωγές μέσω της μητρικής, με 35-40 χώρες να εξυπηρετούνται από την Αθήνα. Όπως σημειώνεται, η βασική παραγωγή της Veridos πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο ίδιος αναφέρει πως η επιχείρηση ξεκίνησε ως «κλασσικής εκτύπωσης» και κατάφερε να εξελιχθεί σε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, σε συνεργασία πάντα με την μητρική. Και αυτό λόγω του ότι, πέρα από την παραγωγή που γίνεται στην Ελλάδα, η εξέλιξη του λογισμικού πραγματοποιείται από την γερμανική εταιρεία. Το λογισμικό μπαίνει στα τσιπάκια (RFID) αλλά και όπου απαιτείται, στις χώρες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία. Για παράδειγμα, η μητρική έχει αναλάβει την έκδοση των διαβατηρίων του Μπαγκλαντές για 10 χρόνια, με την παραγωγή να πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι προέκυψε και το δάνειο των 11 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που στόχευε στην αυτοματοποιημένη παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων και στη δημιουργία της σχετικής πτέρυγας. Το ποσό αυτό «κάλυψε» μέρος της επένδυσης, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από την στήριξη της μητρικής Veridos. Ο κ. Ματσούκης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς μια ελληνική επιχείρηση, σε θέματα καινοτομίας. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει δημιουργήσει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, για τη βελτίωση της παραγωγής και των υλικών.

Veridos Matsoukis: Η ελληνική εταιρεία εγγράφων ασφαλείας που εξάγει το 95% της παραγωγής
Συμφωνία για εκτύπωση 35 εκ. διαβατηρίων για το Μπαγκλαντές

H εταιρεία, δηλώνει, δεν αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στα πολυκαρμπονικά έντυπα στην Ελλάδα, μια τεχνολογία που εγγυάται την ζωή μιας ταυτότητας ή ενός παρόμοιου εντύπου για 10 χρόνια. Σε αντίθεση, το PVC, το οποίο χρησιμοποιείται στις κάρτες των τραπεζών, δεν μπορεί να διατηρηθεί για παραπάνω από 2-3 χρόνια, για αυτό και οι τράπεζες αντικαθιστούν συχνά τις κάρτες των πελατών τους. Φυσικά, κάπου εκεί υπάρχει και το θέμα της πλαστογράφησης και της παραποίησης, με το πολυκαρμπονικό να «εξασφαλίζει τη διατήρηση των δεδομένων πάνω στην ταυτότητα, καθώς αυτή γίνεται με laser και ενχαράσσεται μέσα στο υλικό».

Σε αυτό το σημείο, δείχνουμε στον κ. Ματσούκη την προσωπική μας ATH.ENA card, στην οποία, μετά από μερικούς μήνες χρήσης, έχει αλλοιωθεί η φωτογραφία του κατόχου σε τέτοιο βαθμό που δεν αναγνωρίζεται. «Είναι αυτό που σας λέω» υπογραμμίζει. «Σκεφτείτε με αυτήν την τεχνολογία να γινόταν μια ταυτότητα. Αυτό πάει να πει ότι μπορείτε να βγάλετε αυτήν την φωτογραφία, να βάλετε μια άλλη και να την χρησιμοποιήσετε. Αυτό είναι που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ως εκτυπωτές ασφαλείας, με το λεγόμενο security printing και τους κανονισμούς που υπάρχουν γύρω από αυτό». «No comment» θα μας απαντήσει, όσον αφορά στις προδιαγραφές που τέθηκαν για τον διαγωνισμό των συγκεκριμένων καρτών.

Το 2019 κλείνει πάρα πολύ θετικά για την εταιρεία, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της, με πολύ καλή κερδοφορία και έναν κύκλο εργασιών που φτάνει στα 35 εκατομμύρια ευρώ, από περίπου 20 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά, κάτι που οφείλεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα και στις δραστηριότητες που υπάρχουν γύρω από τις εξαγωγές και όχι στις παραγωγές για την Ελλάδα. Για το 2020, οι προοπτικές «μιλούν» για μια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20%, φτάνοντας στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το 2019 κλείνει πάρα πολύ θετικά για την εταιρεία, με πολύ καλή κερδοφορία και έναν κύκλο εργασιών 35 εκατ. ευρώ

Από πλευράς επενδύσεων, έχει ολοκληρωθεί εκείνη των 35 εκατομμυρίων, με την τελευταία μηχανή παραγωγής να αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 300 άτομα προσωπικό, με 60 προσλήψεις το 2019. Μετά τον Ιούνιο του 2020, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων, αναμένονται και νέες προσλήψεις, με 20-25 επιπρόσθετα άτομα. Δυστυχώς, όπως τονίζει, «δεν είναι μια βιομηχανία που μπορεί να πάρει από άλλες εταιρείες, είμαστε μοναδικοί και εμείς πρέπει να εκπαιδεύσουμε από το Α μέχρι το Ω». Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Ματσούκη, δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφαλείας, με την Veridos Matsoukis να πιστοποιείται από επτά οργανισμούς.

Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες στην Ελλάδα

Μπαίνοντας στο ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια και που φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται στο προσκήνιο, δηλαδή τις νέες ταυτότητες, ρωτάμε τον κ. Ματσούκη και για αυτό. Αναμένοντας και τις ακριβείς προδιαγραφές που θα τεθούν για τις νέες ταυτότητες, «για να δούμε εάν αυτά που θέλουν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στη δική μας εταιρεία», τονίζει για αυτή τη διαδικασία πως «σαφέστατα μας ενδιαφέρει». «Οι τελευταίες προδιαγραφές που ξέραμε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και τον προηγούμενο διαγωνισμό, ήταν εντάξει και ήμασταν έτοιμοι να συμμετέχουμε».

Εκείνος ο διαγωνισμός, όπως αναφέρει, αφορούσε σε μια σειρά ταξιδιωτικών εγγράφων, για 15 (10 συν 5) χρόνια. Αναμένεται πως πλέον η φωτογραφία θα είναι έγχρωμη και όχι ασπρόμαυρη και πως θα παρουσιάζει και μια σειρά εφαρμογών για την εξυπηρέτηση των πολιτών (ως κάρτα του πολίτη). Η αλλαγή, άλλωστε, σε αυτά τα δύο στοιχεία αναφέρεται πως οδήγησε και στην ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού από τη νέα κυβέρνηση. Σημειώνει πως οι δύο συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν είναι κάτι που απαιτείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις περισσότερες χώρες να χρησιμοποιούν ασπρόμαυρη φωτογραφία, ενώ σε κάποιες, όπως η Εσθονία, να εφαρμόζονται και λειτουργίες «κάρτας του πολίτη».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως, πριν από μερικές ώρες, ανακοινώθηκε η σχετική διαγωνιστική διαδικασία, «με την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε ικανό αριθμό εξειδικευμένων φορέων». Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, οι νέες ελληνικές ταυτότητες – κάρτες πολίτη «θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

Veridos Matsoukis: Η ελληνική εταιρεία εγγράφων ασφαλείας που εξάγει το 95% της παραγωγής
Η μονάδα της εταιρείας στο Ίλιον

Επιστρέφοντας στο θέμα της Veridos Matsoukis, η μητρική εταιρία Veridos GmbH έχει υπογράψει, από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμβαση με την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία προβλέπεται ότι για τα 5 προσεχή χρόνια (3 έως 5) οι νέες ταυτότητες, τα διαβατήρια και οι άδειες παραμονής, θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της Veridos Ματσούκης A.E. στην Ελλάδα. Η παραγωγή αυτών αναμένεται πως θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά, με τις παραδόσεις να αρχίζουν Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2020. Όπως τονίζει ο κ. Ματσούκης, «η Κύπρος έχει ηλεκτρονικές ταυτότητες αρκετά χρόνια και δεν έχουν μέσα δυνατότητες "κάρτας πολίτη", ενώ χρησιμοποιείται ασπρόμαυρη φωτογραφία».

Όσον αφορά στο πώς οι ταυτότητες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ασφαλής και την «κατεύθυνση» που έχει η συγκεκριμένη αγορά, ο κ. Ματσούκης δηλώνει πως «θα πρέπει τα πράγματα να τα δείτε με μια βάση παγκοσμιότητος και όχι περιορισμένα σε μια αγορά όπως είναι η ευρωπαϊκή. Αυτή τη στιγμή, οι ταυτότητες που κυκλοφορούν στην Ευρώπη είναι σίγουρα καλύτερες από εκείνες σε Αφρική, στη Μέση Ανατολή και σε όλες αυτές τις χώρες. Για εμάς δεν υπάρχει μόνο η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Veridos πουλάει από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία. Εκεί έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε, για να εφαρμόσουμε σύγχρονες τεχνολογίες στις χώρες που δεν τις έχουν.

Παράθεση - epixeiro.gr

Πάνω στην κρίση εμείς επενδύαμε. Με τα capital control, εμείς φέρναμε συνάλλαγμα στην Ελλάδα

Τα επόμενα βήματα και το μέλλον

Το επόμενο βήμα είναι να φέρουμε όλες τις υπόλοιπες χώρες σε ένα επίπεδο αντίστοιχο με αυτό που έχουμε στην Ευρώπη. Δηλαδή ταυτότητες βιοομετρικών στοιχείων, με δαχτυλικά αποτυπώματα. Με δυνατότητα όμως οι χώρες να μπορούν να τα διαβάζουν αυτά, γιατί σε κάποιες χώρες έχουν ακόμη και δυσκολία να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για να διαβάσουν οι e-readers. Για να διαβάσεις το τσιπ σε ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο θέλεις ηλεκτρικό ρεύμα. Το έχεις σε όλα τα σημεία εισόδου, σε όλα τα σημεία ελέγχου, σε όλες τις χώρες; Όχι».

Πάντως, αναφέρεται και στη σημασία της χρήσης έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία είναι πιο δύσκολο να παραχαραχθεί ενώ είναι ευκολότερο να αναγνωριστεί το πρόσωπο εκείνου που απεικονίζεται. Η επόμενη δικλείδα ασφαλείας είναι τα αποτυπώματα και μετά είναι η ίριδα των ματιών, η οποία όμως ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει και τα egate, όπου στα αεροδρόμια εφαρμόζεται ο αυτόματος έλεγχος της διάβασης των ανθρώπων που έρχονται από μια χώρα, «περισσότερο για τις μη ευρωπαϊκές».

Κλείνουμε την συζήτηση μας μιλώντας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο δείχνει ότι «θα γίνει πιο ευνοϊκό για τις επενδύσεις και κυρίως για τους ξένους». Όσον αφορά στη Veridos Matsoukis, «παρότι ξεκινήσαμε πάνω στην κρίση (σ.σ.: με την εξαγορά του 60% από την Giesecke & Devrient] συνεχίσαμε και επενδύσαμε, δεν σταματήσαμε ποτέ. Και συνέχεια κάναμε νέες προτάσεις για νέες βελτιώσεις της παραγωγής μας. Το ενδιαφέρον της μητρικής μας εταιρείας για την Ελλάδα στηρίζεται περισσότερο στην εμπιστοσύνη που έχει στην ελληνική διοίκηση, παρά στην χώρα. Δηλαδή, επένδυσαν στην Ελλάδα επειδή είχαν εμπιστοσύνη στην οικογένεια Ματσούκη. Την οποία άφησαν και διοικεί την εταιρεία από τότε».

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν είδαν «καμία μείωση, ο μισθός κανονικότατα, η εταιρεία συνέχισε κανονικότατα τη λειτουργία της και τις επενδύσεις της. Και αυτό έχει σημασία, ότι πάνω στην κρίση εμείς επενδύαμε. Με τα capital control, εμείς φέρναμε συνάλλαγμα στην Ελλάδα από τις εξαγωγές».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr