NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Οι Δήμοι ως κοιτίδες καινοτομίας και δομές μετασχηματισμού της κοινωνίας

Οι Δήμοι ως κοιτίδες καινοτομίας και δομές μετασχηματισμού της κοινωνίας
Φωτογραφία: aviano.af.mil

Θα μου άρεσε να δω στην 1η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου την ξεδίπλωση μίας μελετημένης πρότασης για το μέλλον μιας πόλης σε βάθος 10ετίας η οποία θα έχει «ζυμωθεί» σε επίπεδο κοινωνίας σε πρότερο χρόνο αυτού των εκλογών και θα έχει κερδίσει τις καρδιές των πολιτών κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα μου άρεσε να δω μετά την εκλογή της δημοτικής αρχής ένα πλάνο της πρώτης τετραετίας με τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν και τον ρόλο που θα παίξει η τοπική κοινωνία στο σχέδιο αυτό.

Ο σχεδιασμός πάνω στα δυνατά σημεία μιας περιοχής είναι μία ενέργεια που θα βελτιώσει κατακόρυφα την ζωή των πολιτών και θα δώσει αναπτυξιακά κίνητρα σε επιχειρήσεις. Μία ενέργεια που μπορεί να κάνει την πόλη να ξεχωρίσει και να διαφοροποιηθεί μέσα στον τεράστιο αστικό χώρο της Αττικής.

Το παράδειγμα

Θα σας δώσω ένα υπαρκτό, κοντινό μου παράδειγμα... Το 2030, ο Δήμος Κορυδαλλού (ο δήμος που μένω) θα μπορούσε να έχει βάλει σαν στόχο να γίνει «Πράσινος Δήμος». Ρεαλιστικά γίνεται...

Ο Δήμος Κορυδαλλού γειτνιάζει με το Δάσος Χαϊδαρίου (τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο) και στην ζώνη του βρίσκεται τμήμα της περιοχής του Σχιστό. Στην επικράτεια του Δήμου βρίσκεται και η ζώνη των πρώην λατομείων. Υπάρχει δηλαδή ζωτικός χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά για το μέλλον της πόλης. Η ύπαρξη του βουνού είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα αν αξιοποιηθεί σωστά.

Το πλάνο ενεργειών

Θα μπορούσε να πάει κάπως έτσι...

  1. Υιοθέτηση της περιοχής του Σχιστού Κορυδαλλού από την πόλη και τους πολίτες. Μετατροπή του σε αστικό δάσος με ζώνες περιπάτου και άθλησης.
  2. Πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου της πόλης.
  3. Υιοθέτηση του ποδηλάτου, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων
  4. Δημιουργία αστικών κήπων σε ελεύθερους χώρους, δημόσια κτίρια και ταράτσες. Εδώ μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή και η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το οποίο γειτνιάζει.
  5. Δημιουργία κέντρου παρακολούθησης και συντονισμού των πράσινων δράσεων.
  6. Κάλεσμα σε startups, εταιρείες και πανεπιστήμια που σχετίζονται με δράσεις πράσινης ανάπτυξης (ενέργεια, συστήματα αυτόνομης οδήγησης και βελτίωσης μεταφορών, ανακύκλωση κ.α) για την συμμετοχή τους με σχήματα συνεργασίας με τον Δήμο για την δοκιμή των λύσεων/προτάσεων τους σε ρεαλιστικές συνθήκες σε περιβάλλον πόλης. Εδώ, στα πλαίσια των δράσεων θα μπορούσε ο Δήμος να χρηματοδοτήσει πτυχιακές, μεταπτυχιακές εργασίες ή προγράμματα πρακτικής εργασίας στο πεδίο των δράσεων του.
  7. Αναζήτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκοί & εθνικοί πόροι)

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Φυσικά, για να μπορέσει να σταθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζεται αναβαθμισμένες δομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας, έναν δήμο online.

Συντονισμός Δυνάμεων

Ο ρόλος της δημοτικής αρχής και γενικότερα των δημοτικών συμβουλίων με την εξουσία που τους έχουν δώσει οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ξεφεύγει από το αυτονόητο πλέον κομμάτι των βασικών κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες και τα μικροέργα τοπικού ενδιαφέροντος. Ο Δήμος θα πρέπει να είναι ο μαέστρος που θα καταρτίζει το αναπτυξιακό πλάνο και θα συντονίζει τις διαθέσιμες παραγωγικές δυνάμεις κάθε περιοχής. Δεν μιλάμε για τον Δήμο ως επενδυτή αλλά ως δύναμη κινητοποίησης των δυνάμεων αυτό.

Συλλογή ιδεών & Ενεργοποίηση δυνάμεων

Ημερίδες, τοπικές δράσεις, θεματικά τοπικά συμβούλια σε τακτική βάση μπορούν να κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις προς την νέα κατεύθυνση.

Προσοχή: δεν αναφέρομαι στα #ΕΣΠΑ events αυτά που γίνονται για το show off και την κάλυψη δαπανών, αναφέρομαι σε ζυμώσεις και σε συγκεκριμένους στόχους.

Το Αυτονόητο

Αυτό που περιγράφεται δεν είναι κάτι διαφορετικό από το αυτονόητο. Οι δημοτικές αρχές, με σεβασμό της εντολής που λαμβάνουν από τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να αξιοποιούν με σύνεση τους διαθέσιμους πόρους, χρηματικούς, υλικούς ή πνευματικούς. Να σχεδιάζουν, να διορθώνουν, να ακούν, να εμπνέουν τους πολίτες με στόχο την επίτευξη ενός θετικού αποτυπώματος για το μέλλον των κοινωνιών. Η τεχνολογία και τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να μας προσφέρει είναι ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη τον στόχων που ορίζονται.

Η θετική αφήγηση

Η απαρχή των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων μπορεί να δράσει πολλαπλασιαστικά σε όλο το εύρος της τοπικής κοινωνίας. Οι καλές πρακτικές φέρνουν θετικά αποτελέσματα και προσδοκίες. Η αλλαγή της κουλτούρας μπορεί να οδηγήσει σε θετικό μετασχηματισμό της τοπικής κοινωνίας και τελικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η πόλη θα μπορέσει να ξεχωρίσει σε εθνικό και γιατί όχι ευρωπαϊκό επίπεδο, να διαφοροποιηθεί, να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες, επενδύσεις, τουρισμό κ.α.

Βρε λες...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr