NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Χτίζοντας μουσικούς «τοίχους» στα γραφεία ανοικτού τύπου

Χτίζοντας μουσικούς «τοίχους» στα γραφεία ανοικτού τύπου

​Σύμφωνα με μια άποψη, η μουσική μας ενώνει. Υπάρχει όμως μια περίπτωση που στόχος της είναι να μας χωρίσει. Σήμερα, βάζουμε τα ακουστικά μας και ακούμε μουσική στη διαπασών, εξετάζοντας κατά πόσο η λύση στα ανοικτού τύπου γραφεία, που μπορεί και να αποτελούν «ό,τι χειρότερο έχει σκεφτεί ο ανθρώπινος νους», είναι τα ακουστικά.

Το να φοράς ακουστικά κατά τη διάρκεια της εργασίας σου σε ένα γραφείο, μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα της συγκέντρωσης και του θορύβου. Πόσο μάλλον στα ανοικτού τύπου γραφεία, εκεί όπου δεν έχεις τον δικό σου χώρο, με την μουσική να αποτελεί έναν τρόπο για να απομονωθείς από οτιδήποτε άλλο και να αφιερωθείς στην εργασία σου.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αυτό φαίνεται πως καταλαβαίνουν και οι τριγύρω. Οι συνάδελφοι κάποιου που φοράει ακουστικά θεωρούν κατά 26,5% πως θέλει να απομονωθεί, ενώ ένα λίγο μικρότερο ποσοστό πιστεύει πως είναι συγκεντρωμένος σε κάποια εργασία. Μικρότερα ποσοστά θεωρούν πως αγαπάει τη μουσική, πως του αρέσει να μένει μόνος του, πως είναι απασχολημένος ή ότι είναι... αγενής.

Οι προβληματισμοί

Τα ακουστικά είναι, λοιπόν, μια λύση, στο σύγχρονο περιβάλλον στο οποίο καλείται να εργαστεί κάποιος. Βάσει, άλλωστε, μιας άποψης, τα ακουστικά είναι οι νέοι τοίχοι και βοηθούν στη δημιουργία τους, «στήνοντας» νοητά φράγματα. Πότε όμως αυτά σταματούν να αποτελούν τη λύση σε ένα πρόβλημα και ξεκινούν να δημιουργούν άλλα ζητήματα, ζημιώνοντας, ενδεχομένως, τη λειτουργία μιας επιχείρησης;

Οι λεπτές διαχωριστικές γραμμές βρίσκονται ανάμεσα σε μια σειρά προβληματισμών. Κυρίως, θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί εάν το να φοράει ακουστικά δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά του. Και αυτό αφορά σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, στις οποίες απαιτείται συχνή αλληλεπίδραση με πελάτες ή με άλλους συναδέλφους. Δεν μπορεί κάποιος να απομονωθεί αν δεν... γίνεται να απομονωθεί.

Από την άλλη, τα ακουστικά που είναι εμφανή δίνουν το μήνυμα πως κάποιος είναι απασχολημένος ή συγκεντρωμένος σε κάτι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνεχώς, πόσο μάλλον όταν δεν χρειάζεται. Και αν κάποιος είναι καινούργιος σε έναν χώρο εργασίας, το να απομονώνεται συνεχώς μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα στους συναδέλφους του. Ακόμη και να βλάψει πιθανές ευκαιρίες ή την ίδια την καριέρα του.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτή η πλευρά. Η μουσική μπορεί να έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στην παραγωγικότητα ενός εργαζομένου. Πόσο μάλλον σε ένα «ανοικτό» περιβάλλον, όπως τα γραφεία για τα οποία συζητάμε. Είναι σαφές πως κάποιος που δουλεύει πάνω σε ένα project και που μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα σε αυτό ακούγοντας μουσική και όχι το... περιβάλλον, προσφέρει στη συνολική απόδοση της επιχείρησης.

Τα σημεία προσοχής

Κάποιες γενικές συμβουλές προς έναν εργαζόμενο είναι να χρησιμοποιεί τα ακουστικά μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητα (ώστε να μην δείχνει σαν να μην τον νοιάζει τι συμβαίνει γύρω του), να ενημερώνει τους γύρω του για τον λόγο που τα φοράει (ώστε να μην θεωρούν πως τους αποφεύγει) και να χρησιμοποιεί ένταση ήχου που δεν θα είναι αντιληπτή από τους συναδέλφους του (ώστε να μην τους ενοχλεί).

Υπάρχει, βέβαια, και η πλευρά του εργοδότη. Τι θα πρέπει να κάνει ο επικεφαλής μιας επιχείρησης, όταν το προσωπικό χρησιμοποιεί ακουστικά; Λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για γραφείο και όχι για εταιρεία πχ του κατασκευαστικού κλάδου (όπου ενδέχεται να απαιτείται και καθολική απαγόρευση), ο εργοδότης που θα ζητήσει από το προσωπικό του να μην φορά ακουστικά μάλλον θα βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις.

Τι θα πρέπει να προηγηθεί; Σίγουρα μια συζήτηση με το προσωπικό, όπου θα παρουσιαστούν και οι δύο πλευρές του ζητήματος. Στις αποφάσεις μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση χρήσης ακουστικών όταν υπάρχουν στον χώρο πελάτες αλλά και η χρήση τους μόνο όταν υπάρχει πραγματικός λόγος για κάτι τέτοιο. Στις λύσεις μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή χρονικών ορίων για την χρήση ακουστικών.

Είναι σαφές πως οι οργανισμοί θα πρέπει να αποφεύγουν την λήψη μέτρων που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των στελεχών τους και να βοηθούν, με κάθε τρόπο, στην αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα έχει, όπως είναι αναμενόμενο, θετικό αντίκτυπο. Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε όλα αυτά, μπορεί να βρίσκεται η λύση και για το θέμα των ακουστικών.

Σε προσωπικό επίπεδο...

Μην με ρωτήσετε όμως ποια μπορεί να είναι αυτή η λύση, γιατί χρειάζεται προσαρμογή ανάλογα με την περίπτωση. Οι οργανισμοί και τα στελέχη αυτών θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά περίπτωση και βάσει των ανησυχιών, των ερωτήσεων και των θεμάτων που προκύπτουν και που είδαμε παραπάνω. Δεν υπάρχει μια καθολική λύση, εκτός εάν αυτή βασιστεί στην πρακτική της «επιβολής».

Και τα λέω αυτά γράφοντας το συγκεκριμένο κείμενο και φορώντας τα earbuds μου, τα οποία μπορεί κάποιος να μην δει καν ότι χρησιμοποιώ. Και έχοντας σταματήσει αρκετές φορές για να σηκώσω το τηλέφωνο ή να απαντήσω στην ερώτηση κάποιου συναδέλφου. Οπότε, σίγουρα δεν υπάρχει κάποια βέλτιστη λύση. Το σίγουρο είναι πως όσο οι οργανισμοί επιλέγουν περιβάλλοντα συγκεκριμένων συνθηκών και προδιαγραφών, τα ακουστικά θα δίνουν την ψευδαίσθηση της απομόνωσης και θα επιλέγονται από το προσωπικό για τη δημιουργία ενός «προσωπικού» περιβάλλοντος, «αποκλεισμένου» από οτιδήποτε άλλο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr