NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

«Κάνε το άλμα και το δίχτυ θα εμφανιστεί»: Πώς να διαχειριστείς το επιχειρηματικό ρίσκο

«Κάνε το άλμα και το δίχτυ θα εμφανιστεί»: Πώς να διαχειριστείς το επιχειρηματικό ρίσκο

Ο John Burroughs κάποτε είπε «leap and the net will appear» – «Κάνε το άλμα και το δίχτυ θα εμφανιστεί». Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα του να κάνουν αυτό το άλμα μπορεί να είναι τόσο τρομακτική που ποτέ δεν αναλαμβάνουν δράση.

Ως επιχειρηματίες θα πρέπει πιθανότατα να αναλάβετε κάποιο ρίσκο σε κάποια φάση της επιχειρηματικής σας πορείας για να μπορέσετε να κάνετε τους στόχους σας πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, η γνώση πώς να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το ρίσκο είναι μια ικανότητα ζωτικής σημασίας που θα σας βοηθήσει να οδηγηθείτε προς την επιτυχία.

Αν δεν είστε σίγουροι πως να βελτιώσετε την σχέση σας με το ρίσκο, ξεκινήστε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

1. Αναγνωρίστε ότι το ρίσκο είναι μέρος της επιχειρηματικότητας

Δεν χρειάζεται να σας αρέσει το ρίσκο, αλλά χρειάζεται να αποδεχτείτε ότι υπάρχει. Η προσποίηση ότι δεν είναι εκεί δεν θα το κάνει να φύγει. Είναι χρήσιμο να θυμάστε: Τα περισσότερα πράγματα που αξίζουν, απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο ρίσκου. Είτε συμμετέχετε στο χρηματιστήριο, αρχίζετε μια νέα επιχείρηση, επεκτείνετε μια υπάρχουσα επιχείρηση ή απλώς ζητάτε αύξηση, υπάρχει ένα ενδεχόμενο ρίσκο, είτε πρόκειται για χρήματα είτε απλά, στην τελευταία περίπτωση, για την υπερηφάνεια σας. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι συχνά, η πιθανή ανταμοιβή που θα λάβετε καθιστά το ρίσκο σημαντικό.

2. Προετοιμαστείτε

Αν πηγαίνατε να κάνετε ελεύθερη πτώση, θα ελέγχατε σίγουρα ότι το αλεξίπτωτο δουλεύει κανονικά πριν βγείτε από το αεροπλάνο. Ομοίως, στις επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την ετοιμότητά σας προτού αναλάβετε κάποιο ρίσκο. Πρώτον, ελέγξτε τη πνευματική σας κατάσταση. Αισθάνεστε ήρεμοι, είστε συγκεντρωμένοι; Δεύτερον, ελέγξτε την ετοιμότητά σας για τη συγκεκριμένη απόφαση. Η προετοιμασία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το ρίσκο πιο αποτελεσματικά, κρατώντας σας σε μια ήρεμη και συγκροτημένη κατάσταση.

3. Κάντε την έρευνα σας

Ανεξάρτητα από το είδος του ρίσκου που παίρνετε - από το να προσελκύσετε έναν νέο πελάτη μέχρι το να επενδύσετε σε μια νέα επιχείρηση - είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι κινήσεις σας έχουν εξεταστεί εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε την έρευνά σας. Εάν είστε σε θέση να προβλέψετε πιθανά εμπόδια, θα είστε σε καλύτερη θέση να τα αντιμετωπίσετε αν και όταν προκύπτουν.

4. Εξετάστε το βέλτιστο σενάριο

Έστω και μία μικρή δόση αισιοδοξίας μπορεί να σας δώσει το θάρρος που χρειάζεστε για να αναλάβετε το ενδεχόμενο ρίσκο. Επομένως, εξετάστε το εξής: Ποιο είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί; Σκεφτείτε το βέλτιστο σενάριο προτού αναλάβετε κάποιο ρίσκο. Σκεφτείτε πώς θα νιώθετε για την επίτευξη των στόχων σας. Το να εστιάσετε στο θετικό αποτέλεσμα θα σας δώσει μεγαλύτερο κίνητρο και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το ρίσκο.

5. Εξετάστε το χείριστο σενάριο

Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο διασκεδαστικό όσο το βέλτιστο σενάριο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό. Το να λάβετε υπόψη τι μπορεί να πάει στραβά όταν παίρνετε ένα ρίσκο, δεν είναι για να προκαλέσετε πανικό στον εαυτό σας. Αντίθετα, πρόκειται να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τι μπορεί να πάει στραβά, ώστε να μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε τέτοια αποτελέσματα.

6. Ορίστε το βαθμό της «ζημιάς»

Για έναν έμπορο, μέρος της επιτυχίας του προέρχεται από το γεγονός ότι είναι έτοιμος να δεχτεί την χρηματική ζημία από μια συναλλαγή που δεν ευδοκίμησε. Ακόμη και αν δεν συμμετέχετε στη χρηματιστηριακή αγορά, η δυνατότητα να ενσωματώσετε την ζημία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το ρίσκο πιο αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια θέστε ποιο είναι εκείνο το χρηματικό όριο που είστε διατεθειμένοι να χάσετε σε κάθε περίπτωση. Ο καθορισμός συγκεκριμένων παραμέτρων πριν από την ανάληψη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του ρίσκου και για την ελαχιστοποίηση των ζημιών σας.

7. Να μαθαίνετε από κάθε εμπειρία

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει μετά τη λήψη ενός ρίσκου, θα έχετε μάθει πολλά από την εμπειρία. Ακόμη και αν η επιχείρηση αποτύχει, θα μάθετε πολλά για τη λειτουργία της, τη διαχείριση, και το μάρκετινγκ. Και αν η επιχείρηση πάει καλά, θα αποκτήσετε πολύτιμες δεξιότητες στους αντίστοιχους τομείς. Σίγουρα, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το επιτυχημένο σενάριο. Ωστόσο, αναγνωρίστε ότι ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι μεγάλο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν χάσιμο χρόνου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το ρίσκο, βοηθώντας σας να θυμάστε ότι πάντα υπάρχει κάτι να κερδίσετε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr