NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

«Ο έξυπνος κόσμος έρχεται»: Αυτά είναι τα 10 τεχνολογικά trends του 2025

«Ο έξυπνος κόσμος έρχεται»: Αυτά είναι τα 10 τεχνολογικά trends του 2025

​Οι τεχνολογικές προβλέψεις έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον. Μπορεί πολλές από αυτές να πέφτουν έξω και να προβλέπουν πράγματα τα οποία δεν έχουν ακόμη «ωριμάσει» για να γίνουν πραγματικότητα (ή να βλέπουν ένα φουτουριστικό μέλλον που δεν θα έρθει ποτέ), έχει όμως τη δική του σημασία το όραμα ενός τεχνολογικού κολοσσού για το - όχι και τόσο μακρινό - μέλλον. Και, πιο συγκεκριμένα, για το 2025.

Σύμφωνα με το white paper που έδωσε στη δημοσιότητα [pdf], πριν από μερικές ημέρες, ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei - ο οποίος αντιμετωπίζει τα δικά του θέματα στο σήμερα - «ο ευφυής κόσμος καταφθάνει», με την εταιρεία να τονίζει πως «η σύντηξη των 5G, AI, IoT και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών υπόσχεται νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και εμπειρίες για όλους, παντού».

Μια νέα εποχή η οποία, σύμφωνα πάντα με την ίδια, θα περιστραφεί γύρω από τα ακόλουθα δέκα trends:

Ζώντας με τα ρομπότ

high-angle-photo-of-robot-robot.jpg?mtime=20200208183851#asset:165587

Η Huawei προβλέπει πως ο ρυθμός υιοθέτησης έξυπνων οικιακών ρομπότ θα φτάσει στο 14%. «Όλο και περισσότερα έξυπνα, εξελιγμένα και ευπροσάρμοστα ρομπότ» θα είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσα και έξω από το σπίτι. Παραδείγματα τομέων στα οποία αναμένεται η επίδραση τους είναι εκείνος της περίθαλψης, της συντροφιάς, των «ρομπότ - μπάτλερ» καθώς και των βιονικών bots.

Υπερόραση

Το ποσοστό των εταιρειών που κάνουν χρήση τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας αναμένεται πως θα φτάσει στο 10% το 2025, τη στιγμή που οι άνθρωποι που θα κάνουν χρήση αυτών θα φτάσουν τα 337 εκατομμύρια. «Δείτε τα πράγματα όπως ποτέ δεν τα έχετε δει στην εργασία και στο παιχνίδι - ο συνδυασμός τεχνολογιών AI, VR / AR, 5G και UHD θα ανοίξει νέα προοπτικές για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό» τονίζει η Huawei.

Έξυπνοι βοηθοί

Αλλαγές αναμένονται και στο πεδίο της εύρεσης πληροφοριών, με τον ρυθμό υιοθέτησης έξυπνων προσωπικών βοηθών να αναμένεται πως θα φτάσει το 90%. «Αναζητήστε και θα βρείτε. Η εμπειρία αναζήτησης στο μέλλον θα είναι έξυπνη, ομαλή και χωρίς κουμπιά - οι πληροφορίες θα σας βρίσκουν, καθώς οι οικιακές συσκευές, τα αυτοκίνητα κ.α. θα αρχίσουν να σας μιλούν και να προβλέπουν τις ανάγκες σας».

Έξυπνοι δρόμοι

architecture-art-building-business-296492-1.jpg?mtime=20200208183939#asset:165588

Η τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything) θα βρίσκεται εγκατεστημένη στο 15% όλων των οχημάτων. «Τα αυτόνομα οχήματα και η υποδομή των συνδεδεμένων δικτύων θα φέρουν τις έξυπνες διαδρομές. Πείτε αντίο στην οδική συμφόρηση και καλωσορίστε μια ταχύτερη, ασφαλέστερη και ομαλότερη ταξιδιωτική εμπειρία, βασισμένη στα δυναμικά δίκτυα».

Δουλεύοντας με ρομπότ

Η Huawei δίνει μεγάλη σημασία στα ρομπότ, τα οποία αναμένεται πως θα φέρουν αλλαγές και στον τομέα της εργασίας. «Ακριβή, ακούραστα και πάντα διαθέσιμα, τα ρομπότ θα παίρνουν πιο επικίνδυνα και ευαίσθητα καθήκοντα στον χώρο εργασίας, ελευθερώνοντας μας για εργασία υψηλότερης αξίας». Σύμφωνα με την Huawei, τα βιομηχανικά ρομπότ θα λειτουργούν δίπλα-δίπλα με ανθρώπους στον τομέα της μεταποίησης, με 103 ρομπότ για κάθε 10.000 υπαλλήλους.

Επαυξημένη δημιουργικότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα trends του σήμερα και φαίνεται πως αυτό θα συνεχιστεί, με τη Huawei να προβλέπει πως το 97% των μεγάλων εταιρειών θα χρησιμοποιεί το AI στις υπηρεσίες ή τις δραστηριότητές τους. «Θέλετε να απελευθερώσετε την ιδιοφυΐα καλλιτεχνικά ή στη δουλειά; Το AI είναι το εργαλείο που μπορεί να προσφέρει τεράστια κέρδη στη δημιουργικότητα και στη παραγωγικότητα για όλους» όπως τονίζει.

Επικοινωνία χωρίς εμπόδια

globe-wrapped-in-lights-1.jpg?mtime=20200208184205#asset:165589

«Η ακρίβεια, η κατανόηση και η εμπιστοσύνη θα στηρίξουν τις επικοινωνίες του αύριο. Θα πρέπει να περιμένετε εταιρείες που προσαρμόζουν τα προϊόντα τους μόνο για εσάς, τον τερματισμό των γλωσσικών εμποδίων και την ψηφιακή ένταξη μέσω της τεχνολογίας». Οι επιχειρήσεις, βάσει του συγκεκριμένου white paper, θα κάνουν αποδοτική χρήση του 86% των δεδομένων που θα παράγουν.

Το «σύννεφο» στο επίκεντρο

Με το cloud στον πυρήνα, μια παγκόσμια ψηφιακή οικονομία όπου οι πόροι και τα αποτελέσματα θα μοιράζονται αναδύεται με βάση τρία μεγάλα χαρακτηριστικά: συνεκτικότητα, βιωσιμότητα και εταιρικές σχέσεις. Βάσει αυτού, 85% των επιχειρηματικών εφαρμογών αναμένεται πως θα βασίζεται στο «σύννεφο».

Το 5G έρχεται

Το 5G είναι μια τεχνολογία που «έρχεται» και για την οποία ακούμε πολλά. Η Huawei, η οποία αναπτύσσει σχετικό εξοπλισμό - παρά το ότι βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» διαφόρων χωρών γύρω από θέματα ασφάλειας - προβλέπει πως το 2025 τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα καλύπτουν το 58% του πληθυσμού της Γης.

Ψηφιακή διακυβέρνηση

Ο όγκος των συνολικών δεδομένων που θα παράγεται ετησίως θα φτάσει τα 180 zettabytes (ένα Zettabyte είναι περίπου ίσο με χίλια exabytes, ένα εκατομμύριο terabytes ή ένα τρισεκατομμύριο gigabytes). Στην έκθεσή της, η εταιρεία ζητά τη δημιουργία ρυθμιστικών Αρχών και νόμων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας των δεδομένων και της ηθικής συμμόρφωσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr