NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνεις στη διαχείριση των οικονομικών σου;

Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνεις στη διαχείριση των οικονομικών σου;

Λένε πως ο μέσος Αμερικάνος περνάει περισσότερες από 85 ώρες τον μήνα μπροστά από την τηλεόραση (και όπου τηλεόραση θα ήθελα να προσθέσεις και όλα τα streaming services, Netflix, Apple TV, Disney+ κτλ). Αντίστοιχα, οι ίδιες έρευνες δείχνουν πως ο ίδιος Αμερικάνος αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα τον μήνα στη διαχείριση των οικονομικών του. Επιστρατεύοντας τα λιγοστά μαθηματικά που γνωρίζω, αυτό σημαίνει ότι ο overseas φίλος μας αφιερώνει 85 φορές περισσότερο χρόνο τον μήνα στο να καταναλώνει shows όπως Game of Thrones, Nascar Racing & The Kardashians από ότι στα οικονομικά του.

Παρ’ ότι ίσως να μην γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό από τον τρόπο που ξεκίνησε το άρθρο, στόχος μου δεν είναι να κάνω shaming στο binge tv watching εδώ (δηλώνω και εγώ ένοχος, obviously). Επίσης, στόχος μου δεν είναι να σε κάνω να ανησυχήσεις για το γεγονός ότι δεν αφιερώνεις αρκετό χρόνο πάνω στα οικονομικά σου.

Στόχος μου είναι να δείξω το πόσο δευτερέυουσας (ή και τριτευουσας) προτεραιότητας είναι η διαχείριση των οικονομικών για τους περισσότερους ανθρώπους εκεί έξω. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μπορεί να κάνεις κακή διαχείριση των οικονομικών σου:

Τα αγνοείς τελείως

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτό το group δεν έχουν καμία ιδέα για το πως λειτουργεί το οικονομικό οικοσύστημα και δηλώνουν μια αποστροφή από το να ασχοληθούν με αυτό. Τείνουν να το θεωρούν υπερβολικά πολύπλοκο ή, στην αντίπερα όχθη, υπερβολικά ασήμαντο.

Συνήθως δεν έχουν ιδέα για την κατάσταση των οικονομικών τους, καθώς δεν γνωρίζουν πόσα χρήματα ξοδεύουν, που τα ξοδεύουν, πόσα εισπράττουν και πόσα αποταμιεύουν (ΑΝ αποταμιεύουν). Τέλος, ελπίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα διορθωθεί και θα γίνει καλύτερη από μόνη της, ως δια μαγείας, και τείνουν να αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους.

  • «Είσαι τρελός; Πως να αποταμιεύσω; Εδώ δεν μου φτάνουν για εμένα!»
  • «Μια ζωή την έχουμε»
  • «Τα χρήματα είναι η πηγή κάθε κακού»

You’ve got the point...

Γίνεσαι εμμονικός μαζί τους

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτό το group αγαπούν να ασχολούνται ακόμα και με την πιο μικρή λεπτομέρεια πάνω στα οικονομικά τους.

Τείνουν να κυνηγούν τις προσφορές (ακα «προσφορολάγνοι»), τα κουπόνια, τα εκπτωτικά apps και δεν προχωρούν ποτέ σε μία αγορά εάν δεν είναι σίγουροι πως είναι το καλύτερο deal που μπορούν να βρουν. Δεν αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος τους έχει «κόστος» και αγνοούν πλήρως την ποσότητα «χρόνου» και «φαιάς ουσίας» που καταναλώνουν πάνω στη διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης τιμής.

Θα επιλέξουν να βάλουν βενζίνη στο φθηνότερο βενζινάδικο για να κερδίσουν €0.03 στο λίτρο αλλά θα αγνοήσουν ότι για να επισκεφτούν το συγκεκριμένο βενζινάδικο θα πρέπει να κάνουν μια παράκαμψη η οποία θα τους κοστίσει 20 λεπτά του χρόνου τους και την έξτρα βενζίνη.

Το λάθος του πρώτου group είναι ότι νιώθει τόσο «χαομένο» οπότε δεν μπαίνει ποτέ στη διαδικασία να ξεκινήσει την σωστή διαχείριση ενώ του δεύτερου είναι πως αναλώνεται τόσο σε μικρές λεπτομέρειες που τείνει να κοιτάει το δέντρο και να χάνει το δάσος.

Και οι δύο παραπάνω αντιδιαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: Μηδέν εις το πηλίκο. Δεν θέλω να κρίνω καμία από τις δύο πλευρές.

Είναι γνωστό πως στη χώρα μας (αλλά, όπως φαίνεται, και στις υπόλοιπες) κανένας κρατικός θεσμός δεν σου διδάσκει personal finance. Η μόνη σου ελπίδα είναι να προέρχεσαι από μια οικογένεια με σωστή οικονομική παιδεία (την οποία θα σου εμφυσήσει) ή να σου τη «βιδώσει» μια ημέρα και να ασχοληθείς από μόνος σου με το «άθλημα» (όπως ο υποφαινόμενος).

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο παράδειγμα που χρησιμοποίησα είναι λίγο παραπλανητικό.

Στόχος σου δεν θα πρέπει να είναι να ξοδεύεις 85 φορές περισσότερο χρόνο από τον μέσο Αμερικάνο πάνω στην διαχείριση των οικονομικών σου.

Στόχος σου θα πρέπει να είναι να ξοδεύεις τον χρόνο σου εκεί όπου πραγματικά επιθυμείς (Binge watching στο Netflix για περισσότερες από 85 ώρες το μήνα; By all means!).

Πως θα το κάνεις αυτό;

Θα αφιερώσεις μια σεβαστή ποσότητα χρόνου στην αρχή ώστε να κάνεις την απαραίτητη προεργασία που απαιτείται ώστε να στήσεις ένα σύστημα διαχείρισης των οικονομικών σου.

Αυτό το σύστημα θα σου κάνει streamline όλο το process με αποτέλεσμα η σωστή διαχείριση των οικονομικών σου να είναι εφικτή χωρίς να να απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος.

Τι θα πρέπει να κάνεις;

Μην τρομάζεις, δεν είναι κάτι δύσκολο! Δεν χρειάζεται να είσαι guru των οικονομικών για να βάλεις τα προσωπικά οικονομικά σου σε τάξη.

Ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στα παρακάτω πράγματα και θα είσαι σε καλύτερη οικονομική μοίρα από το 80% του πληθυσμού.

  • Εισόδημα
  • Spending rate
  • Savings rate
  • Έξοδα σπιτιού
  • Έξοδα μεταφοράς

Αυτά είναι όλα! Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις με τα «χοντρά». Στη συνέχεια, εάν φυσικά έχεις την όρεξη, μπορείς να αρχίσεις να ασχολείσαι και με τις λεπτομέρειες, βουτώντας ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του budgeting.

Γνωρίζω πως όλα τα παραπάνω είναι ευκολότερα στις λέξεις απ’ότι στις πράξεις αλλά δεν έχεις να χάσεις τίποτα από το να το δοκιμάσεις. Αντιθέτως, έχεις να κερδίσεις έξτρα χρόνο και έξτρα χρήματα στο πορτοφόλι σου.

Θα χαρώ να μάθω τη γνώμη σου!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr